Ψηφιακή πλατφόρμα μεταβίβασης ακινήτων από τον Φεβρουάριο έρχεται, σε πιλοτικό στάδιο, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο Σύλλογο Μεσιτών Αθήνας.

Εντύπωση προκάλεσε η ευθεία παραδοχή του υπουργού ότι η γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι παρούσα, στη χώρα μάς είναι η αιτία να την κατατάσσουν στη χειρότερη θέση στη διεθνή κοινότητα.

Η επισήμανση αφορούσε το γεγονός ότι απαιτούνται 17 πιστοποιητικά για μια νορμάλ μεταβίβαση όταν άλλες χώρες έχουν αντιμετωπίσει το θέμα της μεταβίβασης με λιγότερη γραφειοκρατία και λιγότερα βήματα που φτάνουν στα  4,7  είναι αρκετά για να περάσει το ακίνητο στο νέο ιδιοκτήτη.

Αντίθετα στην Ελλάδα τα βήματα φτάνουν τα 10  που είναι διπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο. Η  διαπίστωση αυτή είναι η αιτία που η Ελλάδα είναι χειρότερη με βάση  την κατάταξη της τράπεζας δεδομένων.

Οι αναφορές του υπουργού για ψηφιακή μεταβίβαση των ακινήτων  ενθουσίασε τους μεσίτες αλλά κράτησαν μικρό καλάθι στις υποσχέσεις του υπουργού. Η κα Άννα Μωκάκου  μεσίτρια ακινήτων που συμμετείχε στην εκδήλωση θεωρεί  ότι  η υλοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας θα αποτελεί το πρώτο βήμα αλλά θα χρειαστούν πολλά ενώ είναι ο άγνωστος ο χρόνος  για να «πει» η Ελλάδα ότι …έπιασε τα διεθνή στάνταρ.

Ο υπουργός  προανήγγειλε ότι από τον Φεβρουάριο θα γίνει η πρώτη προσπάθεια για ψηφιακή μεταβίβαση, η οποία δεν θα αφορά το σύνολο της χώρας. Ο συμβολαιογράφος θα αντλεί εύκολα  ένα μέρος των πιστοποιητικών  από τον ΕΦΚΑ ,την ΑΑΔΕ , το ΤΕΕ και το Κτηματολόγιο ενώ τα υπόλοιπα πιστοποιητικά θα πρέπει να τα αναζητεί ο συμβολαιογράφος και  θα πιστοποιεί την εγκυρότητα των εγγράφων. Το  κυβερνητικό πλάνο για ηλεκτρονική μεταβίβαση θα καλεί τους δύο αντισυμβαλλόμενους, όπως τον αγοραστή και τον πωλητή, να προσέρχονται στο συμβολαιογράφο και μέσω των ψηφιακά διασυνδεμένων υπηρεσιών αυτός να συλλέγει τα έγγραφα για την πραγματοποίηση του συμβολαίου. Ο στόχος της καινοτομίας είναι να μειώσει το χρόνο περάτωσης της πώληση από μήνες σε λίγα λεπτά.

Επίσης ο  υπουργός  κ Πιερρακάκης ενημέρωσε ότι ήδη τρέχουν  διαγωνισμοί για την ψηφιοποίηση αρχείων, τόσο των Κτηματολογικών γραφείων όσο και της Πολεοδομίας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, αυτό πρακτικά, θα δώσει τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία των συμβαλλομένων ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας. Οι μεσίτες χαιρέτησαν τις εξαγγελίες του υπουργού αλλά όπως είπαν η μετάβαση θα είναι δύσκολη αλλά κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Η παρουσία του υπουργού στο Σύλλογο Μεσιτών Αθήνας συνδέεται προφανώς με την  υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας της Α Αθήνας που τον υποχρεώνει να πολλαπλασιάσει τις συναντήσεις με κοινωνικές ομάδες  και σωματεία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη εκλογική περιφέρεια που θα διεκδικήσει τη ψήφο των πολιτών. Πάντως ο υπουργός αναμένεται να «χτενίσει» την εκλογική περιφέρεια  της Α Αθηνών που θα είναι υποψήφιος. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις τους δίνουν   προβάδισμα αφού οι πολίτες εμφανίζουν θετική γνώμη σε ποσοστό 39% που είναι το  υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους συνυποψηφίους του.

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]