Η χρηματοδότηση της συνοχής των μεταφορών για τη Βουλγαρία για τη νέα προγραμματική περίοδο από το 2021 έως το 2027 ανέρχεται σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια λέβα, το υψηλότερο ποσό έως τώρα. Αυτό περιλαμβάνει 1,6 δισεκ. λέβα σε πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του Λιμένα Μπουργκάς Ντιγιάν Ντίμοφ μιλώντας στο πρώτο περιφερειακό συνέδριο για ένα νέο έργο της ΕΕ με τίτλο “Η Ευρώπη στη Βουλγαρία: Ένα κοινό μέλλον”, το οποίο διεξάγεται στο Μπουργκάς. Το συνέδριο διοργάνωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA).

Ο Ντίμοφ σημείωσε ότι, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθίσταται σαφές ότι η υποδομή του βουλγαρικού λιμανιού δεν είναι προετοιμασμένη να δεχτεί τις νέες ροές εμπορευμάτων και τις προκλήσεις που έχουν προκύψει στην περιοχή. “Πέρυσι είδαμε ότι τα λιμάνια της Βουλγαρίας δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν πρόσθετα φορτία με εμπορεύματα λόγω της ανεπαρκούς υποδομής τους και των παρακείμενων εγκαταστάσεων”, δήλωσε. Συνεπώς, πρόσθεσε, το υπουργείο Μεταφορών έχει θέσει φιλόδοξους στόχους. Τους τελευταίους μήνες, το υπουργείο εργάζεται για να συμπεριλάβει τη Βάρνα στο κύριο διευρωπαϊκό δίκτυο.

“Υπάρχουν πολλά εμπορεύματα σε διαμετακόμιση που κανείς δεν μπορεί να αναλάβει. Αυτό έχει να κάνει με τη σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του Μπουργκάς και της Σερβίας, όπου υπάρχουν μερικά προβληματικά τμήματα”, είπε ο Ντίμοφ. Για να διορθωθεί η κατάσταση, οι αρχές έχουν ξεκινήσει μια σειρά από διαδικασίες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντίμοφ, η ψηφιοποίηση και η περιβαλλοντική προστασία περιλαμβάνονται στις κορυφαίες προτεραιότητες όσον αφορά τα βουλγαρικά λιμάνια. Ο αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα τα επιτεύγματα των τελευταίων δύο ετών να πολλαπλασιαστούν.