Ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που προβλέπουν μπαράζ πολεοδομικών παρατάσεων, μεταξύ των οποίων για την υποβολή δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση υπαγωγών αυθαιρέτων, τις δηλώσεις τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων και την αναδρομική νομοθετική δυνατότητα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων (εφόσον έως τις 9 Δεκεμβρίου είχε υποβληθεί αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, είτε αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης).

Οι ρυθμίσεις ψηφίστηκαν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις». Ειδικότερα, οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν:

-Για τις υπαγωγές αυθαιρέτων στον ν. 4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017 και τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 (Α’ 209) που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013, για τις οποίες οι προθεσμία ολοκλήρωσης της υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 δίνεται διετής παράταση μέχρι το τέλος του 2024.

-Παρατείνεται κατά τρεις μήνες (έως τέλος Μαρτίου) η δυνατότητα δήλωσης στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δάση, δασικές εκτάσεις  και σε οικιστικές πυκνώσεις) προς τακτοποίηση με παράβολο των 250.

-Παρατείνεται εκ των υστέρων η δυνατότητα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων εφόσον έως τις 9 Δεκεμβρίου είχε υποβληθεί αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, είτε αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Αναφέρεται επίσης ότι «ειδικώς για αυτές τις περιπτώσεις, χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί, θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας ή προέγκρισή της».

Το άρθρο 88

Επί του άρθρου 88 του νομοσχεδίου «Μεταβατική διάταξη για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 40 ν. 4759/2020», στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, 179 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», 119 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας υπεβλήθη από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ που ζητούσαν επέκταση της διάταξης προκειμένου αυτή να καταλαμβάνει και άλλους ιδιοκτήτες.

Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση «φέρνει» «παρέκκλιση στην τάχα κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση».

«Η Νέα Δημοκρατία φέρνει τώρα για νομοθέτηση την αναδρομική νομιμοποίηση ελλιπών αιτήσεων δόμησης για ένα διάστημα δέκα μηνών, ώστε να δομηθούν με παρεκκλίσεις ή να μείνουν αυθαίρετα ή να μείνουν σκελετοί», είχε δηλώσει ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, είχε εξηγήσει τη διάταξη, μιλώντας στην Ολομέλεια, ως εξής: «Το άρθρο 88 είναι μία μεταβατική διάταξη. Όπως ξέρετε, καταργείται η κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Εκείνο το οποίο όμως κάνουμε είναι να δίνουμε τη δυνατότητα στις Υπηρεσίες Δόμησης – επειδή οι Υπηρεσίες Δόμησης μπορεί να μην είχαν προλάβει – να απαντήσουν σε όσους μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου είχαν καταθέσει αίτηση για να πάρουν όρους δόμησης ή είχαν καταθέσει αίτηση για πολεοδομική άδεια. Εφόσον λοιπόν μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου έχει παρέλθει επί της ουσίας η ημερομηνία, όσοι έχουν καταθέσει – επαναλαμβάνω – αίτηση για όρους δόμησης ή για άδεια ανέγερσης, για πολεοδομική άδεια, δίνουμε τη δυνατότητα στις ΥΔΟΜ να προχωρήσουν στις εγκρίσεις το επόμενο χρονικό διάστημα». Περαιτέρω, ο κ. Σκρέκας είπε ότι η διάταξη «αφορά εκείνους που έχουν υποβάλει αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας και εφόσον αυτή η αίτηση έχει την πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και τις μελέτες όπως καθορίζεται από το νόμο. Αν λοιπόν ο φάκελος είναι σωστός, θα απαντήσει η υπηρεσία μέχρι τον 9ο (σ.σ. Σεπτέμβριο) του 2023. Αν ο φάκελος είναι ελλιπής δεν έχει κανένα δικαίωμα».

Στη συζήτηση παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος. «Πρέπει να σκεφτούμε και αυτόν τον κόσμο που βρέθηκε παγιδευμένος μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια που δεν έβρισκε μηχανικό να πάει να καταθέσει φάκελο, που οι υπηρεσίες δεν απαντούσαν και που πρέπει εν πάση περιπτώσει να τους δώσουμε μια ανάσα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η πρόταση η δική μας είναι το εννεάμηνο που δίνετε να είναι εννεάμηνο ουσίας, να μπορεί ο καθένας να υποβάλλει φάκελο».

Ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος είπε επίσης: «Σε εμάς στην Αττική υπάρχει μόνο στη Βόρεια Αττική. Στις άλλες περιοχές υπάρχουν ΖΟΕ και είναι ρυθμισμένο. Τότε που ψηφιζόταν ο νόμος, το υπουργείο δεσμεύτηκε, η τότε ηγεσία, ότι στα δύο χρόνια θα έχει φέρει τα τοπικά πολεοδομικά. Τα τοπικά πολεοδομικά δεν ήρθαν. Η πολιτεία, λοιπόν, δεν οφείλει καμία συγγνώμη στους πολίτες, προχωράει και λέει «η απαγόρευση απαγόρευση!». Σήμερα ξέρετε τι κάνουμε με αυτό; Απαγορεύουμε τη δόμηση χωρίς να φέρνουμε κάτι άλλο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Φέρτε τα τοπικά πολεοδομικά».

Ακολούθησε και ο βουλευτής της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, που είπε ότι «δεν μπορεί μια ασυνέπεια του κράτους να την πληρώνουν οι πολίτες». «Όταν έχετε σε εξέλιξη την υλοποίηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα και έχετε εξασφαλίσει και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να τα υλοποιήσετε και αυτά καθυστερούν για άλλους λόγους, είτε γραφειοκρατικούς, είτε το ΤΕΕ, είτε οτιδήποτε, για ποιον λόγο δεν δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες για την κατά παρέκκλιση δόμηση, μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων να μπορεί να ισχύει το ισχύον πλαίσιο;», είπε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ.

«Θέλω να ενημερώσω και να θυμίσω στους αξιότιμους βουλευτές ότι η κατά παρέκκλιση δόμηση, κύριοι συνάδελφοι, καταργήθηκε με τον ν. 4759/2020. Άρα, έχετε ψηφίσει αυτόν τον νόμο το 2020, όπου καταργείται η κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές», έσπευσε να υπογραμμίσει ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και πρόσθεσε: «Θέλουμε να τακτοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τελικά την αξία της γης που έχουν οι Έλληνες πολίτες. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Αν τακτοποιήσουμε τον χώρο, αν τελικά δεν χτίζει, δεν φτιάχνει ό,τι θέλει όποιος θέλει όπου θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».