Ξεκινάει αύριο η νέα δράση του ΕΣΠΑ που αφορά επιχορήγηση σε επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών, προυπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση της πρόσκλησης η «Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν», αφορά στη στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων του κλάδου των γούνινων και συναφών ειδών που έχουν πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ (17 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πόρους του ΕΠΑΝΕΚ και 3 εκατ. ευρώ για μεγάλες Επιχειρήσεις με αμιγώς εθνικούς πόρους).

Η δράση συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ REACT EU). Η επιχορήγηση ανά ωφελούμενη επιχείρηση, θα χορηγηθεί ως κατ΄αποκοπή ποσό (lump sum) για την παροχή ρευστότητας και την κάλυψη μελλοντικών αγορών πρώτων υλών και λειτουργικών δαπανών.

Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2021 ανεξάρτητα εάν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι λαμβάνουν κατ αποκοπή ποσό ύψους 4.000 ευρώ.

Το μέγιστο ποσό που δύναται να χορηγηθεί ως κατ΄αποκοπή ποσό ανέρχεται σε 60.000 ευρώ ανά ωφελούμενη επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).

.Ωφελούμενοι της δράσης είναι επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών βάσει των επιλέξιμων ΚΑΔ της δράσης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή. Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής είναι η Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 10:00 και ημερομηνία λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής η Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 15:00.

 

Ηλεκτρονική Υποβολή

 

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση www.ependyseis.gr με την ένδειξη: «Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν».

Σημεία επικοινωνίας για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τη Δράση

Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. (κατόπιν ραντεβού)

Τηλεφωνική ενημέρωση: στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση από τις 9.00 π.μ έως τις 4.30 μ.μ.

Εmail:infoepan@mou.gr

Ιστοσελίδες: www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr

Σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & των Περιφερειακών Μονάδων τους: www.efepae.gr