Σημαντικό λάθος που οφείλεται, πασιφανώς, σε λανθασμένη ή ελλιπή ή επιφανειακή ενημέρωση έκαναν ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (που μας διαβάζει ανελλιπώς, βλέπουμε στο twitter, οπότε ίσως δει και αυτό το άρθρο…) και ο Υφυπουργός Χρήστος Δήμας.
Ανακοίνωσαν πρόγραμμα επιδότησης της σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, μέσω επιχορήγησης σε ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια και μάλιστα σε διεπιστημονικά πεδία. Μόνο που έκαναν λάθος τον αριθμό των δράσεων!!!
Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις τους οι Υπουργοί και στον τίτλο του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου (και συνακόλουθα στη σχετική είδηση που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ) και στα περισσότερα ΜΜΕ που τα αναπαρήγαγαν, εμφανίζεται το πρόγραμμα να αφορά 8 δράσεις. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Δείτε εδώ το θέμα που ανέδειξε όπως έχει το economix:
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν πολλές ερευνητικές ομάδες για αμιγώς ερευνητική δουλειά, ΔΕΝ αφορά οκτώ δράσεις, αλλά δώδεκα. Παρότι έχει μεταβλητό προϋπολογισμό ανά δράση, το λέει ρητά η προκήρυξη του προγράμματος ότι θα χρηματοδοτηθούν 12 έργα. Αλλά η έρευνα αφορά 8 διεπιστημονικούς τομείς (που κάποιοι από αυτούς μάλιστα διασπώνται σε υποτομείς). Άρα τα 40 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ αφορούν 12 (και όχι 8) έργα – δράσεις σε οκτώ επιστημονικούς τομείς.
Μόνο το economix.gr από τα μέσα ενημέρωσης (εξαιρουμένων των εξειδικευμένων σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα ιστοσελίδων) κοίταξε λίγο παραπάνω το θέμα και δεν έπεσε «θύμα» (όπως και οι αναγνώστες μας…) του λάθους των Υπουργών…
Βέβαια, θα πρέπει είτε οι Υπουργοί είτε οι συνεργάτες τους να διαβάζουν καλύτερα τα ενημερωτικά σημειώματα. Ή αυτοί που τα γράφουν να προσέχουν περισσότερο. Και εν τέλει να ξαναελέγχουν το περιεχόμενο πριν κυκλοφορήσει στον κόσμο. Στοιχειώδης λογική… Αλλιώς εκτίθενται χωρίς λόγο οι πολιτικοί προϊστάμενοι και η κοινή γνώμη ενημερώνεται λανθασμένα. Ακόμη και στο σχετικό σύνδεσμο της ΓΓΕΚ να πας, πάλι δεν εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες, παρά μόνο αν διαβάσεις την ίδια την προκήρυξη.
Πάντως είναι γραμμένο, «τσιμπούν» αναγνωσιμότητα από τους ενδιαφερόμενους που ίσως καταλαβαίνουν ότι έχουν ελπίδες να ενταχθούν σε έργα 5εκ. ευρώ – αλλά δεν είναι έτσι….
Χρειάζεται περισσότερη επιμέλεια και σοβαρότητα στην ανακοίνωση δράσεων και προγραμμάτων, νομίζουμε….
ΥΓ1: το ότι απουσιάζουν πλήρως αριθμητικά ή άλλα δεδομένα όπως και η αναφορά στους τομείς από το δελτίο τύπου μας δείχνει ότι ίσως κάποιος κάτι κατάλαβε αλλά δεν μπόρεσε να «σώσει» το θέμα, προφανώς διότι δεν λειτουργεί καλά η ροή παραγωγής ειδήσεων στο υπουργείο….
ΥΓ2: Το μόνο σημείο που ανέφερεται με έμφαση ο (λανθασμένος) αριθμός 8 με έμφαση είναι οι δηλώσεις των Υπουργών. Για αυτό λέμε ότι είτε κάποιες έκανε λάθος είτε κάποιος είναι πολύ απρόσεκτος – και παρασύρθηκαν άπαντες μετά….