Λίγα μόλις λεπτά απέμειναν για την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην τοποθέτησή του αλλά και τις εξαγγελίες που θα κάνει για τους Έλληνες.

Ειδικότερα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει το εκλογικό τοπίο και θα ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, της στέγασης των νέων αλλά και άλλων πολιτικών που βρίσκονται υπό τη μελέτη των κυβερνητικών επιτελείων εδώ και αρκετές ημέρες (δείτε αναλυτικά εδώ)

Όπως έγραφε το economix.gr, ο πρωθυπουργός θα στραφεί στη στέγαση των νέων. Ειδικότερα, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει νέες οικογένειες και νοικοκυριά που, μετά από μία δεκαετία με οικονομική, πολιτική αλλά και υγειονομική κρίση, αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει παροχές και στεγαστικό επίδομα για νέους έως 29 ετών και νέα ζευγάρια. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κριτήρια για την παροχή επιδομάτων, εκτός από ηλικιακά, θα είναι και εισοδηματικά με έμφαση στους νέους πολίτες με μειωμένο εισόδημα που επιθυμούν να αποκτήσουν την οικονομική ανεξαρτησία τους. Για τους όρους στήριξης των δικαιούχων θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν πρόκειται για ζευγάρι όπου εργάζονται και οι δύο, ενώ θα υπάρχουν ακόμη ευνοϊκότερες πρόνοιες για ειδικές κατηγορίες όπως ζευγάρι ανέργων ή μονογονεϊκή οικογένεια.

Η ανακαίνιση των παλαιών ακινήτων θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής καθώς οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα λάβουν υψηλά ποσά προκειμένου να προχωρήσουν σε αλλαγές στα παλαιά – και πλέον ακατοίκητα – κτίρια που έχουν στην κατοχή τους. Για όσους δεν έχουν κάποιο ακίνητο στην κατοχή τους, η πριμοδότηση θα πάρει τη μορφή επιδότησης ενοικίου. Οι ενισχύσεις θα είναι σε μορφή κρατικής επιχορήγησης ή άτοκων δανείων ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και θα έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.

Μία ακόμη μορφή στήριξης θα είναι τα λεγόμενα “rent to own” προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά αφορούν την παραχώρηση κατοικιών σε νέους με χαμηλά εισοδήματα και ανέργους έναντι ενός χαμηλού οικονομικού αντιτίτιμου. Ο «ενοικιαστής» θα έχει τη δυνατότητα αγοράς της κατοικίας στο μέλλον με προνομιακούς όρους προκειμένου να αποκτήσει την κατοικία και να μπορέσει να παραμείνει μόνιμα στον ίδιο τόπο στέγασης.

Ένα άλλο μέτρο προς την ίδια κατεύθυνση αφορά την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και συμπράξεις με ιδιώτες. Το πλάνο περιλαμβάνει την αξιοποίηση 200 οικοπέδων, 100 κτιρίων και 100 κενών καταστημάτων. Οι πόροι συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την χρηματοδότησης του κυβερνητικού προγράμματος θα προέλθουν από τις εισφορές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Ο κρατικός φορέας διαχείρισης θα έχει τη δυνατότητα ανέγερσης κατοικιών, αγοράς οικοπέδων, αξιοποίησης ακινήτων της ΕΤΑΔ ενώ οι περισσότερες δράσεις θα προκύψουν μέσω της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ).

Βήμα – βήμα η κάλυψη των αναγκών

Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να υλοποιηθούν σταδιακά και με βάση τις ανάγκες των νέων πολιτών αλλά και τις ικανότητες του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τους. Σε μία πρώτη φάση, τα διαθέσιμα προς ενοικίαση κτίρια θα αξιολογηθούν από αρμόδιες επιτροπές προκειμένου να βεβαιωθεί η καταλληλότητά τους και να τεθούν στη διάθεση των καταναλωτών. Σε δεύτερη φάση, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα που αφορούν νέα ζευγάρια προκειμένου να γίνει η παραχώρηση στέγης έναντι χαμηλού αντιτίμου.

Σε ό,τι αφορά τους άνεργους δικαιούχους, θα υπάρχει σχετική μέριμνα προκειμένου να βρει εργασία και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες για την πληρωμή του ενοικίου. Ο απώτερος σκοπός και τελικό στάδιο του προγράμματος είναι να περάσουν τα ακίνητα στην κατοχή των ενοικιαστών. Εδώ, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έρχεται το πρόγραμμα rent to own που θυμίζει τη μέθοδο leasing για τα αυτοκίνητα: το ποσό του ενοικίου θα αφαιρείται σταδιακά από το τελικό ποσό πληρωμής που θα κληθεί να καταβάλλει ο αγοραστής προκειμένου να αποκτήσει την κατοικία στην οποία διαμένει έναντι αντιτίμου.

Ο στόχος είναι σε βάθος κάποιων ετών, τα ακίνητα αυτά να περάσουν στην κατοχή των ενοικιαστών, υπό προϋποθέσεις που θα καθοριστούν. Θα υπάρχει μείωση του ποσού που θα προκύπτει από την αξία του ακινήτου, ανάλογη με τα ενοίκια που έχουν καταβληθεί από τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές. Πρόκειται για μια διαδικασία μακροχρόνιας μίσθωσης, που στοχεύει στο να οδηγήσει στην απόκτηση κύριας κατοικίας.

Ενεργειακά

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει άμεσα μέτρα, που θα τρέξουν δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022 το κύριο βάρος των οποίων θα πέσει στην ενέργεια. Η συνολική δέσμη των μέτρων αυτών θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις της Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές αποφάσεις. Το στίγμα έδωσε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός όταν κατά την επίσκεψή του σε περίπτερα της ΔΕΘ είπε πως «προσδοκούμε σε περαιτέρω ευρωπαϊκή υποστήριξη για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Δεδομένη είναι η συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, η επιδότηση όσων καταναλώνουν φυσικό αέριο για θέρμανση και δεν μπορούν να στραφούν σε άλλες πηγές, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και ο αριθμός των δικαιούχων και η στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων με ένα εφάπαξ βοήθημα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και ένα άλλο πακέτο μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που θα εφαρμοστούν απ’ τις αρχές του 2023. Σε αυτά περιλαμβάνονται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση των συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πρωτογενής τομέας

«Θα έχουμε καλές ειδήσεις για τον πρωτογενή τομέα απόψε το βράδυ. Θα κάνετε λίγο υπομονή να ακούσετε αυτά που έχω να πω στην ομιλία μου» προανήγγειλε ο κ.Μητσοτάκης στη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τρεις νέους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, κατά την επίσκεψή του στο σταντ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία και του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά.

«Είστε τρία πολύ καλά παραδείγματα του πως οραματιζόμαστε τον πρωτογενή τομέα του μέλλοντος με προϊόντα τα οποία θα στηρίζονται στην ποιότητα και θα μπορούν να εξάγονται στο εξωτερικό και να φέρνουν στην χώρα ένα καλό εισόδημα για εσάς και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία», τους είπε ο πρωθυπουργός.