Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 , στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ινδία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 , στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ινδία.
Πηγή Εικόνας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Έντονο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς αναμένεται να εξαγγελθούν μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και της μεσαίας τάξης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι η ενεργειακή κρίση και η αύξηση της ακρίβειας επηρεάζουν την κοινή γνώμη αναφορικά με την απόδοση της κυβέρνησης και θέλουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία της φετινής 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ως εφαλτήριο για τη διαχείριση μίας πιθανής κυβερνητικής κρίσης. Οι αποφάσεις για τα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί και ανάμεσά τους βρίσκονται μέτρα για ρεύμα και φυσικό αέριο, επίδομα θέρμανσης, food pass και εξαγγελίες για την επόμενη (εκλογική) χρονιά.

Οι εξαγγελίες θα γίνουν σε δύο φάσεις: πρώτον, γύρω από την ενέργεια και την ακρίβεια με άμεση ισχύ και εφαρμογή και, δεύτερον, γύρω από άλλα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα και σε βάθος μερικών μηνών μέχρι και τις αρχές του 2023.

Ηλεκτρισμός, πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα επιδοτηθούν από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

Μέτρο 1ο: Επιδότηση θέρμανσης – Κλιμακωτή επιδότηση για το φυσικό αέριο

Η πρώτη δέσμευση που αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός αφορά την επιδότηση για τη θέρμανση. Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τους καταναλωτές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον δυσκολότερο χειμώνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, μέχρι και 20%, καθώς και τη διεύρυνση των δικαιούχων. Ακόμη, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει κλιμακωτή επιδότηση για όσους δεν διαθέτουν εναλλακτικές πηγές θέρμανσης από το φυσικό αέριο ενώ παράλληλα θα δώσει κίνητρα για στροφή προς άλλες πηγές. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Μεγάρου Μαξίμου δήλωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι η λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης είναι «ικανοποιητική».

Μέτρο 2ο: Συνέχεια των επιδοτήσεων για το ρεύμα

Το δεύτερο μέτρο στη φαρέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας αφορά στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στα κυβερνητικά επιτελεία έχει ληφθεί η απόφαση να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις και για το επόμενο διάστημα και σίγουρα μέχρι το τέλος του χειμώνα. Η διαφοροποίηση, ωστόσο, θα αφορά επιχειρήσεις και νοικοκυριά με αυξημένη κατανάλωση. Με δεδομένη την ευρωπαϊκή απόφαση για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην Ε.Ε., η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διαιωνίσει την καταναλωτική σπατάλη. Η απόφαση που έχει ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση αφορά τη μειωμένη επιδότηση των καταναλωτών που δεν έχουν εξοικονομήσει ενέργεια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς. Το ακριβές ποσοστό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αλλά αναμένεται να διευκρινιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του.

Επιταγές σίτισης και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για τους ευάλωτους

Μέτρο 3ο: Αύξηση του κατώτατου μισθού – Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Μία ακόμη ειλημμένη κατά τις πρώτες ενδείξεις απόφαση είναι και η σταδιακή επάνοδος του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ κρίσης. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται τόσο στην άνοδο των τιμών για το ρεύμα και τα καύσιμα όσο και στην άνοδο του πληθωρισμού τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις παρούσες συνθήκες, ο πρωθυπουργός θα δώσει το μήνυμα για αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 713 ευρώ που βρίσκεται σήμερα μέχρι και τα 751 ευρώ που βρισκόταν πριν από την εποχή των μνημονίων. Στο ίδιο μήκος κύματος θα βρίσκεται και η δέσμευση που έχει ήδη διατυπωθεί περί κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Μέτρο 4ο: Food pass για συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες

Ακολουθώντας τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα αλλά και άλλων κρατών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει και την παροχή food pass. Οι επιταγές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα έχουν αποδέκτες συνταξιούχους με χαμηλές αποδοχές και ευάλωτες ομάδες προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Το ποσό της επιταγής θα φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 300 ευρώ ενώ η καταβολή του θα γίνει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές αναφορικά με τη διαδικασία αλλά και τι ακριβώς θα καλύπτει η επιταγή και αναμένεται να διευκρινιστούν από τον πρωθυπουργό.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους νέους και τα μικρομεσαία νοικοκυριά, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Τα επιτελεία του Μαξίμου δεν γνωρίζουν πόσο θα διαρκέσει η κρίση καθώς αυτή προκλήθηκε από αστάθμητους εξωγενείς παράγοντες, αλλά με δεδομένα τα οικονομικά περιθώρια που επιτρέπει ο προϋπολογισμός, έχουν λάβει την απόφαση να στηρίξουν μέχρι τέλους τους πολίτες.