Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κύβος ερρίφθη στα κυβερνητικά επιτελεία και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για στήριξη των νέων παίρνουν σάρκα και οστά. Το πρώτο βήμα στο πολυσκελές σχέδιο που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου αφορά την πριμοδότηση της στέγασης των νέων.

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει νέες οικογένειες και νοικοκυριά που, μετά από μία δεκαετία με οικονομική, πολιτική αλλά και υγειονομική κρίση, αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει παροχές και στεγαστικό επίδομα για νέους έως 29 ετών και νέα ζευγάρια. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κριτήρια για την παροχή επιδομάτων, εκτός από ηλικιακά, θα είναι και εισοδηματικά με έμφαση στους νέους πολίτες με μειωμένο εισόδημα που επιθυμούν να αποκτήσουν την οικονομική ανεξαρτησία τους. Για τους όρους στήριξης των δικαιούχων θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν πρόκειται για ζευγάρι όπου εργάζονται και οι δύο, ενώ θα υπάρχουν ακόμη ευνοϊκότερες πρόνοιες για ειδικές κατηγορίες όπως ζευγάρι ανέργων ή μονογονεϊκή οικογένεια.

Η ανακαίνιση των παλαιών ακινήτων θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής καθώς οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα λάβουν υψηλά ποσά προκειμένου να προχωρήσουν σε αλλαγές στα παλαιά – και πλέον ακατοίκητα – κτίρια που έχουν στην κατοχή τους. Για όσους δεν έχουν κάποιο ακίνητο στην κατοχή τους, η πριμοδότηση θα πάρει τη μορφή επιδότησης ενοικίου. Οι ενισχύσεις θα είναι σε μορφή κρατικής επιχορήγησης ή άτοκων δανείων ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και θα έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.

Προγράμματα rent to own, επιδοτήσεις, άτοκα δάνεια και χαμηλά ενοίκια

Μία ακόμη μορφή στήριξης θα είναι τα λεγόμενα “rent to own” προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά αφορούν την παραχώρηση κατοικιών σε νέους με χαμηλά εισοδήματα και ανέργους έναντι ενός χαμηλού οικονομικού αντιτίτιμου. Ο «ενοικιαστής» θα έχει τη δυνατότητα αγοράς της κατοικίας στο μέλλον με προνομιακούς όρους προκειμένου να αποκτήσει την κατοικία και να μπορέσει να παραμείνει μόνιμα στον ίδιο τόπο στέγασης.

Ένα άλλο μέτρο προς την ίδια κατεύθυνση αφορά την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και συμπράξεις με ιδιώτες. Το πλάνο περιλαμβάνει την αξιοποίηση 200 οικοπέδων, 100 κτιρίων και 100 κενών καταστημάτων. Οι πόροι συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την χρηματοδότησης του κυβερνητικού προγράμματος θα προέλθουν από τις εισφορές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Ο κρατικός φορέας διαχείρισης θα έχει τη δυνατότητα ανέγερσης κατοικιών, αγοράς οικοπέδων, αξιοποίησης ακινήτων της ΕΤΑΔ ενώ οι περισσότερες δράσεις θα προκύψουν μέσω της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ).

Βήμα – βήμα η κάλυψη των αναγκών

Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να υλοποιηθούν σταδιακά και με βάση τις ανάγκες των νέων πολιτών αλλά και τις ικανότητες του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τους. Σε μία πρώτη φάση, τα διαθέσιμα προς ενοικίαση κτίρια θα αξιολογηθούν από αρμόδιες επιτροπές προκειμένου να βεβαιωθεί η καταλληλότητά τους και να τεθούν στη διάθεση των καταναλωτών. Σε δεύτερη φάση, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα που αφορούν νέα ζευγάρια προκειμένου να γίνει η παραχώρηση στέγης έναντι χαμηλού αντιτίμου.

Σε ό,τι αφορά τους άνεργους δικαιούχους, θα υπάρχει σχετική μέριμνα προκειμένου να βρει εργασία και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες για την πληρωμή του ενοικίου. Ο απώτερος σκοπός και τελικό στάδιο του προγράμματος είναι να περάσουν τα ακίνητα στην κατοχή των ενοικιαστών. Εδώ, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έρχεται το πρόγραμμα rent to own που θυμίζει τη μέθοδο leasing για τα αυτοκίνητα: το ποσό του ενοικίου θα αφαιρείται σταδιακά από το τελικό ποσό πληρωμής που θα κληθεί να καταβάλλει ο αγοραστής προκειμένου να αποκτήσει την κατοικία στην οποία διαμένει έναντι αντιτίμου.

Οι ενοικιαστές γίνονται… ιδιοκτήτες

Ο στόχος είναι σε βάθος κάποιων ετών, τα ακίνητα αυτά να περάσουν στην κατοχή των ενοικιαστών, υπό προϋποθέσεις που θα καθοριστούν. Θα υπάρχει μείωση του ποσού που θα προκύπτει από την αξία του ακινήτου, ανάλογη με τα ενοίκια που έχουν καταβληθεί από τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές. Πρόκειται για μια διαδικασία μακροχρόνιας μίσθωσης, που στοχεύει στο να οδηγήσει στην απόκτηση κύριας κατοικίας.