O ψηφιακός μετασχηματισμός, το επιχειρείν, η ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων, αλλά και οι χρηματοδοτήσεις που κάνουν πραγματικότητα τη νέα πράσινη και ψηφιακή εποχή τέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του καινοτόμου 2ου Digital Beach Summit που πραγματοποιείται στη μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης, στο Μονολίθι της Πρέβεζας.

Στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών ενώ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Σκάλκος αναφέρθηκε στη μεγάλη ευθύνη του κράτους για την απορρόφηση όλων των ανοιχτών προγραμμάτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο κ.Σκάλκος , έκανε λόγο για ένα χρηματοδοτικό οπλοστάσιο που θα οδηγήσει στη ψηφιακή μετάβαση, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ. Μάλιστα ανέφερε πως το νέο Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει στη χώρα αύξηση του ΑΕΠ 7% έως το 2026.

Απ΄ την πλευρά του, ο Γεώργιος Ζερβός, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, αποκάλυψε πως τον Οκτώβρη θα προκηρυχθούν δύο προγράμματα για επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν και να μετασχηματιστούν, γρήγορα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Ο Αθανάσιος Κυριαζής, γενικός γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας τόνισε πως πλέον έχουν πιστοποιηθεί 650 start up επιχειρήσεις. Και, πρόσθεσε πως το ερευνητικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Ενώ, η Γιώτα Παπαρίδου, πρόεδρος του ΣΕΠΕ επισήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι οι διαδικασίες και όχι η τεχνολογία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο στόχος του νέου ΕΣΠΑ είναι η αναβάθμιση δεξιοτήτων, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή.

Στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναφέρθηκε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης Έργων και Προγραμμάτων, Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Δήμος Βοϊβόντας.

Σε συζήτηση με τον γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιο Περδικάρη, ανέφερε πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί την απάντηση στις συνέπειες του covid με χρηματοδότηση 31 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και την «κινητοποίηση» επενδύσεων ύψους 60 δισ. ευρώ έως το 2025.

Ήδη, όπως είπε έχουν «ξεπαγώσει» για την Ελλάδα επενδύσεις 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο ενώ αναμένεται να τρέξουν δράσεις γρηγορότερα το επόμενο διάστημα.

Τέλος, αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες του προγράμματος οι οποίοι είναι: Η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, η απασχόληση, οι δεξιότητες και η κοινωνική συνοχή και οι ιδιωτικές επενδύσεις και ο μετασχηματισμός της οικονομίας

«Skilling , Reskilling & Upskilling: Εταιρείες Startups και Καινοτομία ως δυναμική αντίδρασης στο εσωτερικό Brain Drain» ήταν το θέμα που ακολούθησε με συντονιστή τον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ηλία Παλιαλέξη.

Ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας αφού ανέφερε πως η Ελλάδα δε γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις έχει η χώρα και δεν υπήρχε καν ορισμός για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς, τόνισε ότι: Η κυβέρνηση παρενέβη και δημιούργησε ένα μητρώο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, θεσπίζοντας ένα διαυγές πλαίσιο ουσιαστικής ενίσχυσης τους και προχωρώντας παράλληλα στη διευκόλυνση ένταξης τους στα εργαλεία χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και των τραπεζών.

Ο κ. Δήμας ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, τονίζοντας πως επόμενος μεγάλος στόχος είναι η όλο και μεγαλύτερη χρηματοδότηση και στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων.

Από πλευράς της, η Ζέττα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπογράμμισε πως υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης σε σχέση με την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών, οι οποίες απαιτούνται στο νέο ψηφιακό κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξοικείωσης των μαθητών με τους όρους του σύγχρονου επιχειρείν και τη βελτίωση του επαγγελματικού τους προσανατολισμού με ιδιαίτερη έμφαση σε επαγγέλματα του μέλλοντος.

Παίρνοντας τον λόγο, η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και

την Οικογένεια, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει προβεί σε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα το χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών και τη δυσμενή θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας, όπως αποτυπώνεται από τη μεγαλύτερη ανεργία γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως εκ τούτου, έθιξε την αντικειμενική ανάγκη να στηριχθεί έμπρακτα η γυναικεία επιχειρηματικότητα, ώστε να παράγονται περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες για τις γυναίκες.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Armand Gilles Leblois, Regional CSR Manager Europe North, South UK and Ireland, CISCO, ο οποίος τόνισε τη σημασία των συνεργειών μεταξύ δημόσιου, ιδιωτικού τομέα, τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ απ΄ την πλευρά του ο καθηγητής D. Stylios, Director, Industrial Systems Institute / Athena Research

Center ανέλυσε τον ρόλο των ερευνητικών ιδρυμάτων ως καταλύτης στην επιτάχυνση προς τη νέα εποχή.

Το 2o Digital Beach Summit ολοκληρώνει σήμερα Παρασκευή τις εργασίες του