Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα έργα που υλοποιούνται στους δήμους του Κεντρικού Τομέα -μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020- στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Κέντρου και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε ενημερωτική εκδήλωση, στο μουσείο της Ακρόπολης.

Ο κ Πατούλης υπογράμμισε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και το περιβάλλον όπως, η αναμόρφωση της Εθνικής Πινακοθήκης, ο εκσυγχρονισμός του Ωδείου Αθηνών, η δημιουργία του ψηφιακού μουσείου της Ακρόπολης και η ανακατασκευή του παλαιού μουσείου, το μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Πλάκα, η συντήρηση του ναού του Ολυμπίου Διός, η αποκατάσταση του ιστορικού ναού των Αγ. Θεοδώρων, η αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και η δημιουργία υποδομών για την στέγαση της βιβλιοθήκης της Εκκλησίας της Ελλάδος, του ιστορικού αρχείου και εκθεσιακού χώρου κατάλληλου για εκδηλώσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διπλή ανάπλαση του γηπέδου της ΑΕΚ, ενημερώνοντας ότι «τα έργα βρίσκονται στην τελική φάση και θα έχουμε τη χαρά το Σεπτέμβριο να βρεθούμε στο άνοιγμά του, καθώς και των συνοδών έργων για τη διαμόρφωση της κυκλοφορίας με την υπογειοποίηση της οδ. Πατρ. Κωνσταντίνου». Αναφορικά με τη διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και λεωφ. Αλεξάνδρας ο κ. Πατούλης υπενθύμισε την υποχρέωση της Περιφέρειας, του δήμου Αθηναίων και του Δημοσίου να καλύψουν το κόστος των υποδομών (άνω των 160 εκ. ευρώ) λέγοντας: «Είμαστε στην πρώτη γραμμή, στο μεγάλο έργο που θα αναβαθμίσει μια από τις πιο εγκαταλελειμμένες περιοχές της Αθήνας και θα επιτρέψει στον Παναθηναϊκό, να αποκτήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις που αρμόζουν σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη δημιουργία 9 γηπέδων 5Χ5, στον δήμο της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά τη στόχευση να καταστεί η Αττική πράσινη Περιφέρεια, ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στις σημαντικότερες παρεμβάσεις, όπως στο Πεδίο του ‘Αρεως όπου «συνυπάρχει ο πολιτισμός και ο αθλητισμός και φιλοξενεί πολλές και διαφορετικές δράσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις». Επίσης στο Αττικό ‘Αλσος, όπου με τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή του, ανακατασκευάστηκε και φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές δράσεις και φεστιβάλ, το θέατρο «Κατίνα Παξινού».

Ο περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη στόχευση να κλείσει η Φυλή έως το 2025, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης, ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διανομή και τοποθέτηση σχετικού εξοπλισμού σε όλους τους δήμους, και σύντομα θα εγκαινιαστεί ο πρώτος Πολυχώρος Ανακύκλωσης στο Γαλάτσι.

Στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας ανάφερε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις όπως:

* Η ολοκλήρωση της β’ φάσης του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας στον κόμβο Πειραιώς και Χαμοστέρνας.

* Το αντιπλημμυρικό έργο της Ηλιούπολης – Βύρωνα (περιοχή Καρέα), και αποχέτευσης στο δήμο Καισαριανής.

* Το αντιπλημμυρικό του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, με την ενίσχυση του υφιστάμενου συλλεκτήρα Σ7.

* Νέοι αγωγοί ομβρίων κι έργα αποκατάστασης τοίχων κι αντιστήριξης πρανών σε ρέματα του κεντρικού τομέα.

* Προγραμματίζεται η εκτροπή Κυκλοβόρου στον Κηφισό για να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία του Κέντρου της Αθήνας.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι μόνο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020 υλοποιούνται στον Κεντρικό Τομέα, με προϋπολογισμό 301,9 εκ. ευρώ, 3.845 έργα και δράσεις, μεταξύ των οποίων:

* Ενεργειακές αναβαθμίσεις σε δημοτικά κτίρια σε Ηλιούπολη, Καισαριανή, Νέα Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα, Βύρωνα και Δάφνη- Υμηττό.

* Κατασκευή σχολικών υποδομών, σε Αθήνα, Νέα Φιλαδέλφεια και Ζωγράφου

* Δόθηκαν 105,3 εκ. ευρώ σε 3.656 επιχειρήσεις του Κεντρικού Τομέα για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του covid.

* Xρηματοδοτήθηκαν με 19,5 εκ. ευρώ, κοινωνικές δομές και 24 δράσεις κοινωνικής προστασίας,

* Δόθηκαν 3,3 εκ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.

* Μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις ΟΧΕ με 85,4 εκ. ευρώ.

* Η αποκατάσταση κι αξιοποίηση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ.

* Η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακατασκευή του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Αθηνών.

* Η αποκατάσταση των κτιρίων του πρώην Λυσσιατρείου στο Βοτανικό και η στέγαση στο χώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

* Η μελέτη για την κατασκευή 4 νέων πεζογεφυρών ( οι 2 στον Κεντρικό Τομέα).

* Η ανάδειξη και περιβαλλοντική αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου (διαπερνά 8 δήμους).

Επίσης στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας οι παρεμβάσεις αφορούν εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις οδών, έκτασης εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, σε Αθήνα και δήμους του Κεντρικού Τομέα,.

«Το σχέδιό μας περιλαμβάνει επίσης, τη λειτουργία ενός σύγχρονου κέντρου ελέγχου κυκλοφορίας, νέους φωτεινούς σηματοδότες με κάμερες ασφαλείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων led στους κύριους οδικούς άξονες που καθιστούν τους δρόμους μας περισσότερο ασφαλείς», επισήμανε ο κ Πατούλης

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την τουριστική προβολή της Αττικής, με ολοκληρωμένες καμπάνιες που έχουν κερδίσει διεθνείς διακρίσεις, τονίζοντας ότι «με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να αναδείξουμε την Αττική ως τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο».

Η εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου» εντάσσεται στον κύκλο των ενημερωτικών εκδηλώσεων για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων (ΠΕΠ Αττική 2014-2020) από την Περιφέρεια.

Νωρίτερα τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Γιώργος Δημόπουλος ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γ. Μαρκόπουλος, οι δήμαρχοι Βύρωνα Γ. Κατοπόδης, Δάφνης – Υμηττού Α. Μπινίσκος, Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδώνας Γ. Βούρος, Καισαριανής Χ. Βοσκόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Ζωγράφου Δ. Κολομπάτσος, Ηλιουπόλεως Γ. Αντζίνας. Επίσης ο γγ του Δήμου Αθηναίων Αλ. Τσιατσιάμης, ο εκτελ. γραμ. της Περιφέρειας Γ. Σελίμης οι αντιπεριφερειάρχες Χ. Ρώμας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή, ο Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθ. Κατσιγιάννης, Θ. Κουτσογιαννόπουλος και Σ. Αλυμάρα, Δ. Αγγελάκη, υπηρεσιακά στελέχη και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και φορέων.

Γ. Δημόπουλος: Η Περιφέρεια Αττικής με οργανωμένο σχέδιο επενδύει σε έργα και υποδομές στον Κεντρικό Τομέα την καρδιά της Περιφέρειας Αττικής

Ο κ. Δημόπουλος στην τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι μέσα από την υλοποίηση ενός οργανωμένου σχεδιασμού, το Κέντρο της χώρας θα ανακτήσει τη λάμψη του και θα «βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και επαγγελματιών».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι με άξονα τον πολιτισμό δίδεται έμφαση στην ανάδειξη του πολιτιστικού και κτηριακού αποθέματος της Αθήνας, στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, την αναζωογόνηση του Κέντρου και την τουριστική του ανάπτυξη, την δημόσια υγεία, την κοινωνική μέριμνα, τα αθλητικά έργα, την προστασία του περιβάλλοντος, την πολιτική προστασία». Τέλος, αναφέρθηκε και σε εμβληματικές δράσεις, όπως στον Μαραθώνιο, τον Ημιμαραθώνιο, το Ράλι Ακρόπολης, τα μεγάλα φεστιβάλ του Θεάτρου Βράχων και το 1ο πολιτιστικό φεστιβάλ της Περιφέρειας (από φέτος) στο Αττικό ‘Αλσος, στον Ελαιώνα, στο Μικρό Παρίσι των Αθηνών κ.ά.».