Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Πηγή Εικόνας: Ralf Kronenberger - pixabay.com

Σε πορεία ολοκλήρωσης βρίσκονται τέσσερα έργα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης τα οποία θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαδίου και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που προκαλούνται από τις κατολισθήσεις και τις καταπτώσεις, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πρόκειται για τις αποκαταστάσεις ζημιών στο δρόμο Πλατανές – Κυριάννα – Ι. Μ. Αρκαδίου και συνδεόμενοι δρόμοι, προϋπολογισμού 781.200 ευρώ, και τα έργα αποκατάστασης προσβασιμότητας τμήματος επαρχιακής οδού 22 Ρέθυμνο – Αμνάτος, προϋπολογισμού 482.477 ευρώ. Στα συγκεκριμένα σημεία έχουν γίνει παρεμβάσεις και έργα, που μεταξύ άλλων αποκαθιστούν προβλήματα από κατολισθήσεις και υποχωρήσεις τμημάτων οδών. Σε ό,τι αφορά στην παρακαμπτήριο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, είναι ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή που επισκέφθηκε το σημείο, δεδομένου ότι εξυπηρετείται από αυτήν η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων (απορριματοφόρα και φορτηγά πάσης φύσεως), μεταφέροντας έτσι τον κυκλοφοριακό φόρτο, ο οποίος επιβάρυνε το πλακόστρωτο έμπροσθεν της Μονής Αρκαδίου.
Επίσης ολοκληρώνονται οι εργασίες στο έργο αποκατάστασης ζημιών Επαρχιακής Οδού 23, έμπροσθεν της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, προϋπολογισμού 108.100 ευρώ, που προβλέπει παρεμβάσεις στα κατεστραμμένα τμήματα του πλακόστρωτου, σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη από την αρχαιολογία και το έργο αποκατάστασης ζημιών στο δρόμο Ι.Μ.Αρκαδίου – Σχ.Ασωμάτων και συνδεόμενοι δρόμοι, προϋπολογισμού 1.180.000 ευρώ. Βασική επέμβαση του έργου αποτελεί η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της κατολίσθησης στην περιοχή «Πέτρας Νερό», δεδομένου ότι οι συνεχείς κατολισθήσεις δημιουργούσαν για πολλά χρόνια πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, δήλωσε πως οι παρεμβάσεις στο πλακόστρωτο έμπροσθεν της Ιεράς Μονής Αρκαδίου θα αναβαθμίσουν την αισθητική αλλά και την ποιότητα προσβασιμότητας της Ιεράς Μονής. Εξήρε μάλιστα την ποιότητα αλλά και την ταχύτητα υλοποίησης αυτών των έργων, καθώς όπως επισήμανε, «…πρόκειται για μια περιοχή του Ρεθύμνου και για ένα μνημείο πιο συγκεκριμένα, τεράστιας ιστορικής αξίας για τον τόπο μας με μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο».