Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιο “tech savvy” έχει κάνει τους υπαλλήλους γραφείου στην Ευρώπη η πανδημική κρίση.

Σήμερα, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δείχνουν να έχουν ενσωματώσει τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες στην καθημερινή εργασιακή ρουτίνα τους. Και μάλιστα, σε βαθμό εμφανώς πιο έντονο σε σχέση με πριν από το ξέσπασμα της COVID-19.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ricoh Europe, ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ, πλέον τα τρία τέταρτα των υπαλλήλων γραφείου στην Ευρώπη (73%) πιστεύουν ότι ο χώρος εργασίας τους, επενδύει επαρκώς στην τεχνολογία σήμερα, για να καλύψει τις απαιτήσεις του εργατικού δυναμικού του μέλλοντος. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία θα δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας.
Για την ακρίβεια, τα τρία τέταρτα (ποσοστό 75%) απαντούν ότι είναι αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία θα τους προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την εξέλιξη της καριέρας τους. Μάλιστα, σε σχέση με τα προ πανδημικά επίπεδα, το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 19% από το 2020.
Η έρευνα της Ricoh Europe διενεργήθηκε σε δείγμα 3.000 υπαλλήλων γραφείου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Συνάδελφοι με την τεχνητή νοημοσύνη
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ένα μικρό – αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο – ποσοστό, της τάξης του 34%, των υπαλλήλων γραφείου στην Ευρώπη πιστεύει ότι θα εργαστεί με ρομπότ ή τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο εργασίας του τα επόμενα 5 χρόνια. Μάλιστα, το ποσοστό των υπαλλήλων, που βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη να εισβάλει στον χώρο εργασίας, έχει αυξηθεί κατά 24% από πέρυσι.
Ταυτόχρονα, οι υπάλληλοι γραφείου στην Ευρώπη έχουν γίνει πιο απαιτητικοί από το εργασιακό τους περιβάλλον, όσον αφορά τις παροχές σε επίπεδο ψηφιακής τεχνολογίας. Το 85% αναμένει από τον εργοδότη του να του παρέχει τα εργαλεία και την εκπαίδευση, που θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί σε νέους ρόλους, καθώς η τεχνολογία αλλάζει.
Το 53% συμφωνεί ότι ο εργοδότης του παρέχει τις σωστές ψηφιακές υποδομές και ότι δημιουργεί τη σωστή τεχνολογική κουλτούρα, που υποστηρίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εργάζονται.
Ο ρόλος της εξ αποστάσεως εργασίας
Σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση της εργασιακής κουλτούρας στους χώρους εργασίας σήμερα έχει παίξει η εξ αποστάσεως απασχόληση. Πάντως, περισσότεροι από ένας στους τρεις (35%) υπαλλήλους γραφείου στην Ευρώπη παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να αισθάνεσαι κίνητρο και αφοσίωση, όταν εργάζεσαι εξ αποστάσεως λόγω προβλημάτων επικοινωνίας/τεχνολογίας. Το ποσοστό αυτό εύλογα είναι αυξημένο, κατά 20%, από το 2020.
“Η επένδυση στη σωστή τεχνολογία για υβριδική εργασία είναι εγγενώς συνδεδεμένη με την επιτυχία της, όπως και η ύπαρξη μιας ισχυρής στρατηγικής για το μέλλον. Τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων συνειδητοποιούν τη δυναμική της τεχνολογίας να ενισχύσει τη σταδιοδρομία και την κουλτούρα στον χώρο εργασίας”, αναφέρει η μελέτη.
Και προσθέτει: “Η χρήση της τεχνολογίας για τη δημιουργία της κατάλληλης εμπειρίας στο χώρο εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση και τη διατήρηση των καλύτερων ανθρώπων σε μια αγορά, όπου τα ταλέντα με γνώσεις ψηφιακής γνώσης είναι τόσο μεγάλη ζήτηση”.