Οι νικητές του πρώτου Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους ανακοινώθηκαν στην τελετή λήξης της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις Βρυξέλλες.
Τα βραβεία γιορτάζουν νέα, εμπνευσμένα παραδείγματα των αλλαγών που το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους στοχεύει να επιφέρει στην καθημερινή μας ζωή, στους χώρους διαβίωσης και στις εμπειρίες μας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τέσσερα βραβεία απονεμήθηκαν σε κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων για υπάρχοντα ολοκληρωμένα έργα, αλλά και των βραβείων «Rising Stars» για ιδέες νέων ταλέντων ηλικίας 30 ετών και κάτω. Στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση», οι νικητές είναι από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Τα βραβεία για την «Επανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν» απονεμήθηκαν σε έργα από την Αυστρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τσεχία. Τα καλύτερα έργα με τίτλο «Προτεραιότητα σε τόπους και ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο» επιλέχθηκαν από το Βέλγιο, την Ελλάδα (Odyssea Academy), την Ιταλία και την Ουγγαρία.
Στην τέταρτη κατηγορία, «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής», βραβεία απονεμήθηκαν στην Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία και την Ιταλία.

Τέλος, δύο βραβεία απονεμήθηκαν στους νικητές μιας δημόσιας ψηφοφορίας: ένα έργο «Κήποι του μέλλοντος» από την Κύπρο και «Βιοφωτοβολταϊκά για τη φύση και τους ανθρώπους», ένα έργο Rising Stars από την Ισπανία. Ο κάθε νικητής θα λάβει οικονομικό βραβείο καθώς και μια εταιρική σχέση μέσων ενημέρωσης που παρέχεται από την Επιτροπή για ειδικές επικοινωνιακές δραστηριότητες.

Να σημειωθεί ότι συνολικά υποβλήθηκαν προτάσεις για 1100 έργα, ενώ οι φιναλίστ ήταν 52.
Περισσότερες από 200 παράλληλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη διοργανώθηκαν από τις 9 μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους σε 25 χώρες περιελάμβαναν συζητήσεις σχετικά με τους ανανεώσιμους πόρους, τις καινοτόμες τεχνολογίες, την αστική γεωργία, την εξέλιξη των κτιρίων και τη φιλική προς το κλίμα κινητικότητα, καθώς και συναυλίες, εργαστήρια ιδεών και εκθέσεις.

«Εco-δομώντας το μέλλον» το θέμα του πρώτου ελληνικού NEB FESTIVAL

Την πεποίθηση πως πρέπει να ενσωματωθεί η οικολογία σε κάθε μελλοντικό σχέδιο και τη βούληση να μετατραπεί η Αττική σε πρότυπο Πράσινης Περιφέρειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, διατύπωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus Ελλάδας, που ξεκίνησε την Πέμπτη στο The Ellinikon Experience Park, με θέμα «eco-δομώντας το μέλλον».

Το φεστιβάλ αποτελεί ένα νέο ετήσιο θεσμό, του οποίου ηγείται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα -με την υποστήριξη της Περιφέρειας- από το World Human Forum και το Convergences Greece Forum, σε συνεργασία με την ΕΥΖΗΝ.LIFE και τη Lamda Development.

Στην έναρξη του φεστιβάλ προβλήθηκε μήνυμα της προέδρου της ΕΕ και ακολούθησαν χαιρετισμοί από την πρόεδρο και συνιδρύτρια του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυρά, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development Ο. Αθανασίου. Διαδικτυακό μήνυμα απέστειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απ. Τζιτζικώστας, ενώ παρέστησαν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου, οι ευρωβουλευτές Σ. Κυμπουρόπουλος και Μ. Σπυράκη, ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας κ.α.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης συνεχάρη την κ. Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία και εξέφρασε τη χαρά του που το φεστιβάλ γίνεται στο ELLINIKON EXPERIENCE PARK το οποίο, όπως ανέφερε, σηματοδοτεί το μέλλον μιας εμβληματικής για την Αττική και τη χώρα επένδυσης. Επισήμανε πως η εποχή μας είναι εποχή μεγάλων μετασχηματισμών, ραγδαίων αλλαγών και έντονων αναταράξεων, ο πυρήνας των οποίων εδράζεται στην εν εξελίξει 4η βιομηχανική επανάσταση.

Η μεγάλη ιδιαιτερότητα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι ότι δεν μπορεί να εξελιχθεί με παρόμοιο τρόπο, γιατί πολύ απλά ο πλανήτης σήμερα προσεγγίζει, αν δεν έχει ήδη ξεπεράσει, τα φυσικά του όρια όσον αφορά το πόση ρύπανση έχει συσσωρευτεί, τόνισε και σημείωσε πως για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να οικοδομήσουμε από κοινού ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς και να ενσωματώσουμε την οικολογία ως οργανικό τρόπο σκέψης σε κάθε μελλοντικό σχέδιο.

Ακολούθως, υπογράμμισε πως στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια έχει την τεχνογνωσία και με επιμονή και υπομονή μειώνει σταθερά τη ρύπανση και τη ζημιά των οικοσυστημάτων, υλοποιώντας σημαντικές παρεμβάσεις που είχαν καθυστερήσει για πολλά χρόνια, με κυριότερες:
-Το αποχετευτικό της Αν. Αττικής και την απαλλαγή της από εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων.
-Την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του εμβληματικού έργου του Φαληρικού Όρμου, που θα βελτιώσει καθοριστικά την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.
-Το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην ΕΕ, προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο 100% από το ΕΣΠΑ, με το οποίο θα αυξηθεί η ανακύκλωση φθάνοντας το 55% το 2025.