Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με «άσφαιρα πυρά» προσπαθεί να βάλει η τάξη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στους κόλπους των προμηθευτών με την εφαρμογή ενιαίων τιμολογίων ρεύματος στο στάδιο της εκτύπωσης όταν οι εισηγήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής εντάσσονται στις κατευθυντήριες γραμμές χωρίς να υπάρχει το σκέλος της υποχρεωτικότητας.

Την ίδια στιγμή οι πάροχοι μέσα από τις ιστοσελίδες τους προσκαλούν τους καταναλωτές σε ραντεβού στα τυφλά διότι η επικοινωνία έχει στραφεί σε άλλο πεδίο με τον ενδιαφερόμενο να προσθέτει τα στοιχεία της επικοινωνίας τους, με την υπόσχεση να τον αναζητήσει το αρμόδιο τμήμα για του δώσει πιο πολλές πληροφορίες για τα προγράμματά τους.

Ακόμη έχουν αφαιρέσει από τις ιστοσελίδες τους τις συμβάσεις που ακολουθούν τα προγράμματα ενώ η αποκορύφωση της επικοινωνίας είναι ότι οι πάροχοι προσφέρουν τουλάχιστον στα προφορικά και οι πιο … επαγγελματίες το προσφέρουν και σε μορφή γραπτού, επιμένοντας ότι η χρέωση της Kwh διαμορφώνεται στα 0,065 λεπτά του ευρώ.

Πολύ απλά οι προμηθευτές ενέργειας έχουν …πλήρη άγνοια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και προσπαθούν ακόμη να πουλήσουν προγράμματα με το φθηνότερο τιμολόγιο αναφέροντας με βεβαιότητα ότι το κόστος χρέωσης είναι στα 0, 065 ευρώ.

Ο σκοπός του πωλητή είναι να υφαρπάξει την υπογραφή του ενδιαφερόμενου μετά η συνέχεια για την προμηθεύτρια εταιρεία είναι η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον πρώτο λογαριασμό ρεύματος.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα «παίζει» με την εκτύπωση των τιμολογίων και τη διάταξη της ονομαστικής τιμή της Kwh και τη θέση της ρήτρας αναπροσαρμογής ενώ όλα θα ήταν πιο εύκολα αν έφευγε η ονομαστική τιμή δηλαδή το δόλωμα για τους καταναλωτές. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός στον τομέα της ενέργειας κρίνεται στην ονομαστική τιμή δηλαδή ποιος επαγγελματίας θα πει το μεγαλύτερο ψέμα στο καταναλωτή.

Η ΡΑΕ επιλέγει να ασχοληθεί με τη μορφή που θα έχουν τα τιμολόγια που να σημειωθεί αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές.

Στην πράξη, πλέον έχουμε πέντε κατηγορίες: σταθερά τιμολόγια, κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς όριο διακύμανσης, κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής με όριο διακύμανσης, κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής χωρίς όριο διακύμανσης, και κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής με όριο διακύμανσης.

Με τη νέα κατηγοριοποίηση αυτά τα καινούρια προϊόντα χαρακτηρίζονται σαν κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.Τα υπόλοιπα κυμαινόμενα τιμολόγια με σταθερή χρέωση βάσης, αντίθετα, χαρακτηρίζονται σαν κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο ότι, σύμφωνα με γνώστες της ηλεκτρικής αγοράς, οι καινούριες κατηγορίες δημιουργούν το πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό των υφιστάμενων τιμολογίων με ρήτρα, στην περίπτωση που τελικά το ΥΠΕΝ προκρίνει τη λύση αναστολής της ρήτρας με υπουργική απόφαση.