Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης. Η υπουργός και ο περιφερειάρχης υπέγραψαν, επίσης, Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του Νεοκλασικού Σχολείου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου» έχει προϋπολογισμό 17.235.000 ευρώ, ενώ η Σύμβαση για το Νεοκλασικό Σχολείο είναι ύψους 3.500.000 ευρώ. Και τα δύο έργα είναι ενταγμένα από το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την ολοκλήρωση των έργων έως το τέλος του 2025.

Το έργο αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου προβλέπει την εκπόνηση μελετών σε φάση μελετών εφαρμογής, εργασίες για την αποκατάσταση και λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου. Περιλαμβάνονται, επίσης, όλες οι απαραίτητες διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις για τη λειτουργία της σκηνής, του Συνεδριακού-Μεταφραστικού Κέντρου, των οπτικοακουστικών μέσων, των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας και συστημάτων ασφάλειας, του θεατρικού φωτισμού, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου περιμετρικά του κτιρίου.

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αrmando Bernabiti και λειτούργησε με την ονομασία «Teatro Giacomo Puccini». Από το 1981 και μετά δεν έγιναν συστηματικές εργασίες συντήρησης και το κτίριο, μέχρι και το 2006 παρουσίασε σημαντικής έκτασης φθορές. Το 2005 πέρασε στην ευθύνη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1988, ενώ έχει, επίσης, κηρυχθεί ως διατηρητέο, το 1986, από το Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Δημοσίων Έργων.

Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση του Νεοκλασικού Σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και της ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του προβλέπει τη στερέωση και στατική αποκατάσταση του κτιρίου, καθώς και την αρχιτεκτονική του αποκατάσταση. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το κτίριο του νεοκλασικού σχολείου της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής της οθωμανικής περιόδου. Ήταν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οπότε και εγκαταλείφθηκε λόγω σοβαρών στατικών προβλημάτων. Η α΄ φάση εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του νεοκλασικού σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2015, μέσω του ΠΕΠ- ΕΣΠΑ 2007-2013. Η β΄ φάση προβλέπει την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών, ώστε το κτήριο να καταστεί λειτουργικό.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα για τη Ρόδο και τον Πολιτισμό. Το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο «Giacomo Puccini» μπαίνει πλέον σε τροχιά αποκατάστασης και απόδοσης, πρώτα απ’ όλα στους πολίτες της Ρόδου, αλλά και στους επισκέπτες της και σε όλους τους Έλληνες. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο με πολύ μεγάλο πολιτιστικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Όταν τον προηγούμενο Νοέμβριο επισκεφθήκαμε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο το μνημείο, είπαμε όλοι ότι το έργο αυτό θα γίνει. Σήμερα, αυτό γίνεται πραγματικότητα. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει τη δημοπράτηση του έργου στο συντομότερο δυνατό διάστημα, και μέχρι το τέλος του 2025, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

Είναι μια άλλη σελίδα που ξεκινά από σήμερα για τα πολιτιστικά πράγματα του Αιγαίου, της Ρόδου, της Δωδεκανήσου, της χώρας μας. Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για την εξαιρετική συνεργασία, για την εμπιστοσύνη και την αγαθή προαίρεση με την οποία πάντα περιβάλλει όλες τις επιλογές μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη που από την πρώτη στιγμή δούλεψε μαζί μας και πίστεψε ότι αυτό, που πολλοί άλλοι θεωρούσαν αδύνατον, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το είπαμε, δεσμευθήκαμε, το κάναμε».

Την ικανοποίησή τους για την υπογραφή των συμβάσεων εξέφρασαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης.

Σε τροχιά υλοποίησης τα έργα Πολιτισμού στη Λέρο

Παράλληλα, χθες, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε στο γραφείο της τον Δήμαρχο Λέρου Μιχάλη Κόλια, προκειμένου να συζητήσουν τα έργα Πολιτισμού που δρομολογούνται στο νησί. Στη συνάντηση παρόντες ήταν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης.
Όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, τον ερχόμενο Ιούλιο θα παρουσιαστεί στη Λέρο το αναπτυξιακό master plan για το νησί. Το Στρατηγικό Σχέδιο για την «Ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής σημασίας των οικισμών Λακκί και Λέπιδα», το οποίο εκπονήθηκε από το ΥΠΠΟΑ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δίνει ειδικές κατευθύνσεις για παρεμβάσεις σε πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι από το ΥΠΠΟΑ ήδη εντάχθηκε. με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό 2.197.323 ευρώ η β’ φάση αποκατάστασης του ιστορικού διατηρητέου κτηρίου «Ξενοδοχείο Λέρος», με φορέα υλοποίησης την ΥΝΜΤΕ Δωδεκανήσου, ενώ είναι προς υπογραφή και το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης που απαιτείται για την υλοποίησή του έργου.

Παράλληλα, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΥΠΠΟΑ, σειρά μελετών ωρίμανσης έργων στη Λέρο, προκειμένου να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Οι μελέτες αφορούν στην προστασία, ανάδειξη και επισκεψιμότητα του Κάστρου του Παντελίου, στην αποκατάσταση και ανάδειξη των εκκλησιών της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι, του Αγίου Πέτρου στο Δρυμώνα και του Αγίου Ζαχαρία της Μερικιάς, στην αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μπούρτζι, καθώς και στην αποκατάσταση του αερόφωνου, στρατιωτικής κατασκευής, προγόνου των ραντάρ, στα κατάλοιπα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο όρος Πατέλα.