«Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα είναι ένας χώρος ανοιχτός, προσβάσιμος και φιλικός από όλους, ένας χώρος περιπάτου, ανάπαυσης, αθλητισμού, κοινωνικοποίησης, δράσεων πολλαπλών μορφών και απόδρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα των πόλεών μας, ένας χώρος εκπαίδευσης και πρόσβασης, ένα μητροπολιτικό εργαστήρι για τη φύση, τον άνθρωπο, τα ζώα, τη συνύπαρξη με την ειρήνη, τη μνήμη του τόπου». Με τα λόγια αυτά ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, αρχιτέκτων μηχανικός, σύμβουλος αρχιτεκτονικής μελέτης του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά περιέγραψε την εικόνα που θα έχει το πάρκο όταν ολοκληρωθεί το έργο διαμόρφωσης και ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου.

Μιλώντας στη διημερίδα με θέμα «Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Μία Λύση βασισμένη στη φύση. Η Επόμενη Μέρα» που διοργανώνεται από τον Δήμο Παύλου Μελά στην περιοχή της Μονής Λαζαριστών, ο κ. Νικηφορίδης τόνισε ότι σε ένα τέτοιο πάρκο θα πρέπει «να αφήσουμε τη φύση ήσυχη και να υπάρξουν ελάχιστες παρεμβάσεις για να ξαναβγούν οι παπαρούνες» ενώ ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του μελλοντικού πάρκου έγινε με μια ιδιαίτερη προσέγγιση που το αντιμετωπίζει ως έναν χώρο που εξελίσσεται, αλλάζει, εμπλουτίζεται. «Το πράσινο δεν είναι μόνο χρώμα, είναι ζωή και θέλει χώρο για να ζήσει. Δε στριμώχνεται ανάμεσα σε κτίρια, ούτε είναι έτοιμος χλοοτάπητας. Στο πράσινο πρέπει να αφήσουμε χώρο, είναι ένα μεγάλο γεγονός» πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά χρωστάει πολλά στην Nέα Παραλία καθώς η εμπειρία από την ανάπλασή της ήταν μεν μοναδική και δύσκολη, ωστόσο χάρη στις διαδικασίες αυτές, η νέα παραλία βοήθησε πολύ να δοθούν οι εγκρίσεις για το πάρκο Παύλου Μελά σε χρόνο ρεκόρ. «Μπορεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά να μην έχουμε θάλασσα, αλλά έχουμε έναν ατελείωτο ουρανό και έναν ιδιαίτερα πυκνοδομημένο αστικό ιστό που το καθιστά τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή» υπογράμμισε. Τόνισε ακόμη ότι τα ιστορικά κτίρια στο χώρο του πρώην στρατοπέδου είναι μια μεγάλη προίκα που δεν πρέπει να σπαταληθεί ενώ έμφαση έδωσε και στην ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για τη φροντίδα του.

Επικαλούμενος παραδείγματα από άλλες πόλεις του εξωτερικού σημείωσε ότι στο Παρίσι ο χώρος ενός μεγάλου γραφείου κηδειών μεταμορφώθηκε σε ενεργό χώρο πολιτισμού σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, ενώ σχολίασε ότι το γνωστό Central Park στη Νέα Υόρκη το διαχειρίζεται μια ένωση πολιτών, ένα είδος σωματείου.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού για τη δυτική Θεσσαλονίκη είναι συνεχές και αυταπόδεικτο ενώ σημείωσε ότι από τη σύμβαση του Δεκεμβρίου του 2021, βρισκόμαστε, πλέον, στο στάδιο των εργασιών. Αυτές περιλαμβάνουν αγωγούς αποχέτευσης και ομβρίων, οριοθέτηση του χώρου με τις προσβάσεις για τους πεζούς, χώρους στάθμευσης, κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων και βοηθητικών κτισμάτων.

«Οι χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και μετά την έγκριση 4,4 εκατ. ευρώ για το εμβληματικό κτήριο Α2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά τρέχουν όπως έχει προβλεφθεί. Σχηματίζεται ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού για ολόκληρη την πόλη. Ήδη κατασκευάζεται η περίφραξη και η κεντρική πύλη. Δύο στρατιωτικά κτίρια θα μετατραπούν σε μουσεία και θα συμβάλλουν στη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας -με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού » πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ήταν πρωθυπουργός, τον Οκτώβριο του 2017 απέδωσε το στρατόπεδο στην πόλη και τα πρώτα χρήματα, 426.000 ευρώ, δόθηκαν για να γίνουν μελέτες για το κτίριο Α2 που σήμερα βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης. Σημείωσε, επίσης, ότι το έργο για τη δημιουργία του πάρκου ξεκίνησε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πεντάμηνο των εργασιών, οριστικοποιήθηκαν οι μελέτες για το Α2, για το οποίο εκτίμησε ότι στις αρχές του 2023 θα μπει σε φάση υλοποίησης παράλληλα με το πάρκο. «Η νέα κυβέρνηση έδωσε περίπου 1.300.000 ευρώ με την βοήθεια και της κ. Αντωνίου από το γραφείο του πρωθυπουργού για να γίνουν μελέτες για οκτώ περίπου ακόμη κτίρια» πρόσθεσε.

Ο κ. Δεμουρτζίδης είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος δεν λησμονεί εκείνους που έβαλαν τα θεμέλια για το έργο, ενέπνευσαν την προσπάθεια και διεκδίκησαν το στρατόπεδο και στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν συμβολικές πλακέτες στις οικογένειες των αείμνηστων Δημάρχων Χρήστου Τσακίρη (1979-1990) και Διαμαντή Παπαδόπουλου (2003-2006 & 2011-2014), και στους Δημάρχους Σταυρούπολης Σπύρο Μπαρούτα (1991-2002) και Σάββα Σερασίδη (2007-2010).

Στην ανάπλαση της ΔΕΘ αναφέρθηκε ο Κ. Ποζρικίδης

Στην ανάπλαση της ΔΕΘ αναφέρθηκε, κατά την διάρκεια της ημερίδας, ο Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε. Ο ίδιος παρουσίασε την ιστορική πορεία της Διεθνούς Έκθεσης στον χώρο των 165 στρεμμάτων όπου βρίσκεται, ανέφερε ότι το όραμα για τον χώρο αυτό προβλέπει τη λειτουργία του ως εκθεσιακό κέντρο το 2026 ενώ παρουσίασε εικόνες και σχέδια από το κέντρο όπως θα γίνει μετά την ανάπλαση. Γνωστοποίησε ακόμη ότι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη, ανέφερε ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στόχος είναι το 2024 να ξεκινήσουν τμηματικά αποξηλώσεις και κατασκευές.

Για μια σειρά από άλλα μεγάλα έργα όπως το παραλιακό μέτωπο, η ανάπλαση της Τούμπας και το στρατόπεδο Κόδρα μίλησε ο Γεώργιος Τσακούμης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ / ΤΚΜ ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν συνολικά όλα τα θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, τα ζητήματα των στρατοπέδων, των ανοιχτών χώρων και των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων. Υπέρ της αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων στην πόλη τάχθηκε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Kαθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Ο ίδιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Θεσσαλονίκη έχει το μέλλον μπροστά της για δύο λόγους: γιατί και στην περίπτωση της ΔΔΕΘ και εδώ και αλλού υπάρχουν αποθέματα κτιριακά, υπάρχουν αποθέματα χωρικά, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με έναν διαφορετικό τρόπο».