Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Για την πορεία των εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκο Ταχιάο και Νίκο Κουρέτα, με αφορμή την παρουσία του στην πόλη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γεραπετρίτης, συνοδευόμενος και από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επιβιβάστηκε σε συρμό και πραγματοποίησε τη δοκιμαστική διαδρομή, διανύοντας την απόσταση από το σταθμό «Σιντριβάνι» έως το αμαξοστάσιο της Πυλαίας, διαρκείας οκτώ λεπτών. 

Έκανε στάση στον ολοκληρωμένο σταθμό «Παπάφη», ενημερώθηκε για τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας, ενώ μετά την αποβίβαση ξεναγήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε σύσκεψη παρουσία και του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμοδίου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη.

«Ένα έργο που είναι όνειρο γενεών για τη Θεσσαλονίκη υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς και έχουμε την αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι κατασκευαστικά θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε μέσα στο 2024 η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει το πιο σύγχρονο και το πιο ασφαλές Μετρό της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης αμέσως μετά την επίσκεψη στους χώρους του Μετρό.

Ο υπουργός εξήρε «την εργασία που έκαναν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες όταν άλλοι απλώς κατηγορούσαν και μέμφονταν το Μετρό. Όταν υπήρχαν πολλοί που προσπάθησαν να στήσουν δολιοφθορές και όταν βεβαίως προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις έστηναν μουσαμάδες για να υποστηρίξουν ότι το έργο προοδεύει». O κ. Γεραπετρίτης, πρόσθεσε, πως το τελευταίο διάστημα, έγινε «συγκλονιστική πρόοδος σε ένα έργο που είναι πάρα πολύ σύνθετο, που είναι έργο πνοής για την πόλη και μαζί με τα υπόλοιπα κατασκευαστικά έργα θα αναπτερώσουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων».

Νωρίτερα και πριν τη δοκιμαστική διαδρομή, ο κ.Γεραπετρίτης ξεναγήθηκε από την κ. Μενδώνη στο σταθμό «Βενιζέλου», όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σημείο όπου βρέθηκαν. Ο Υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως γίνεται μία «απίστευτη δουλειά από το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική υπηρεσία» και πως «υπάρχει μια εξαιρετική ανάδειξη όλου του αρχαιολογικού πλούτου».

«Αναδείξαμε ευρήματα ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ. και βεβαίως από τη ρωμαϊκή περίοδο και την προ βυζαντινή περίοδο και αναδείχθηκαν με τον πλέον ακέραιο τρόπο έτσι ώστε η πολιτιστική αυτή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης να καταστεί στην πραγματικότητα οικεία για τους πολίτες της και να είναι σε μια καθημερινή επαφή με τον κόσμο», πρόσθεσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επιστημονική δουλειά που έγινε με τις αρχαιότητες λέγοντας πως υπήρξαν πρωτοπόρες μέθοδοι στο πεδίο της αρχαιολογίας και της ανάδειξης αρχαιολογικών ευρημάτων. «Στην πραγματικότητα θα έχουμε έναν σταθμό που είναι ολόκληρος αρχαιολογικό πεδίο, αυτός είναι ο σταθμός Βενιζέλου η πιο εντυπωσιακή κοιτίδα -κατά την άποψη μου – πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και από τις πιο εντυπωσιακές στην Ελλάδα», τόνισε.

Η ατζέντα των έργων της πόλης στο επίκεντρο συνάντησης με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης  

Η ατζέντα των έργων της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα το Μετρό, η επόμενη μέρα του ΟΑΣΘ, η κατασκευή του fly over, η ανάπλαση της ΔΕΘ και η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου δίπλα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με τον υπουργό Επικρατείας και αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τη συνεργασία αυτών των τεσσάρων ετών λέγοντας, χαρακτηριστικά: «κυβέρνηση και δήμος κινούμαστε στο ίδιο πνεύμα κατανόησης να λύνουμε προβλήματα με όσο το δυνατόν πιο γρήγορο ρυθμό και πιο ωφέλιμο για τους κατοίκους της πόλης».

Σχετικά με τα έργα στη Θεσσαλονίκη ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε για το Μετρό, ότι «τα έργα θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους» ενώ τόνισε ότι «ο ΟΑΣΘ θα εξυγιανθεί και θα αναπτυχθεί όπως πρέπει για τις αστικές συγκοινωνίες και το fly over ακολουθεί τους ρυθμούς του χρονοδιαγράμματος ενώ γι αυτό πρέπει να δούμε τις παράπλευρες συνέπειες που θα έχει η κατασκευή του για τη ζωή της πόλης και να ελαχιστοποιήσουμε κατά το δυνατόν τις αρνητικές συνέπειες». Επιπλέον σημείωσε ότι «όλες οι αστικές παρεμβάσεις ανάπλασης γίνονται με την άψογη συνεργασία του δήμου». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι και το μητροπολιτικό πάρκο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, θα “τρέξει” όπως πρέπει και υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα έργα «θα αλλάξουν την πόλη».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «είμαστε άνθρωποι των έργων. Δεν είμαστε άνθρωποι των λόγων. Ό,τι λέμε συνιστά μια δέσμευση, ένα συμβόλαιο με τον κόσμο, με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αξίζουν να ζουν σε μια πόλη όχι απλώς όμορφη, αλλά σε μια πόλη που θα είναι επίσης λειτουργική, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη η οποία θα είναι πραγματικά υπέροχη για να ζει κάποιος».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, χαρακτήρισε και αυτός εξαιρετική τη συνεργασία με τον κ. Γεραπετρίτη, λέγοντας πως ο υπουργός «στάθηκε δίπλα στον δήμο Θεσσαλονίκης και την πόλη σε εποχές δύσκολες όπως με πανδημία, με ενεργειακή κρίση και με όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, για την οποία και οι δύο κάθε μέρα έχουμε ιδιαίτερη μέριμνα και μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία».

Σχετικά με τα θέματα που εξετάστηκαν στη συνάντηση, ο δήμαρχος πρόσθεσε πως η ατζέντα των έργων της πόλης «είχε χθες, έχει σήμερα, θα έχει και συνέχεια».

 

Συνάντηση και με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΘ    

Συνάντηση εργασίας, για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του ΟΑΣΘ, είχε ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος σε θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Κώστα Ταγγίρη. Στη συνάντηση η οποία έγινε στα γραφεία του ΟΑΣΘ συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Στέλιος Κουτνατζής, η Διευθύντρια Υπουργού Επικρατείας Πηνελόπη Τσιλίκα, καθώς και διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού.

Ο κ. Γεραπετρίτης είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ Γιάννη Δήμκα και Αλέξη Γεωργιάδη, αντίστοιχα, οι οποίοι του εξέθεσαν ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό του Οργανισμού.

 

Με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια ευρώ – Θα γίνει στο κτίριο Α3 στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

  

       Την ένταξη με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης της αποκατάστασης του κτιρίου στρατωνισμού Α3 στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το οποίο θα μετατραπεί σε Μουσείο των ευρημάτων του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επισημαίνοντας ότι στόχος είναι το 2025 να παραδοθεί ο χώρος 3.500 τ.μ. στην Εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου να αναπτύξει το εκθεσιακό της πρόγραμμα και να γίνει προορισμός για τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης.

         Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μενδώνη, επικεφαλής κλιμακίου του υπουργείου Πολιτισμού, επισκέφθηκε την Παρασκευή το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, νυν Μητροπολιτικό Πάρκο για να επιθεωρήσει τις εργασίες αποκατάστασης και επανάχρησης που άρχισαν από τα τέλη Φεβρουαρίου 2023 στο παρακείμενο κτίριο στρατωνισμού, Α2, στο οποίο θα στεγαστούν υπηρεσίες του Δήμου και μόνιμη έκθεση Εθνικής Αντίστασης.

         «Οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ξέρουν πολύ καλά γιατί αυτό το στρατόπεδο είναι ιστορικός τόπος και οι ειδικοί επιστήμονες ξέρουν πολύ καλά γιατί τα συγκεκριμένα κτίρια κηρύχθηκαν ως μνημεία» υπογράμμισε η κ. Μενδώνη επισημαίνοντας ότι «ένα νεότερο κτίριο που κηρύσσεται από το υπουργείο Πολιτισμού μνημείο προστατεύεται με τον ίδιο τρόπο, βάσει του νόμου, με τον οποίο προστατεύονται ο Παρθενώνας και η Μονή Δαφνίου με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά».

         Αναφερόμενη στην αποκατάσταση του κτιρίου Α3 η υπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε ότι η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει από τις αρχές Ιουλίου τη δημοπράτηση και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης αρχίζει την εκπόνηση της εφαρμογής της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης που ήδη έχει γίνει.

   Στην Διαύγεια η ανάρτηση της ένταξης   

         Το έργο εντάχθηκε με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και η ανάρτηση της ένταξης έχει γίνει ήδη στη Διαύγεια, όπως και το σύνολο του προϋπολογισμού και το πως αυτός κατανέμεται, όπως σημείωσε.

         Επισημαίνοντας ότι στην ομιλία του στη ΔΕΘ το 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στο πρόγραμμά της κυβέρνησης εντάσσεται η ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, η κ. Μενδώνη είπε ότι η συντονισμένη προσπάθεια όλων και η συνεργασία, η οποία με πρότυπο τρόπο πραγματοποιήθηκε στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργου είναι αυτή, η οποία έδωσε καρπούς. 

   «Για το υπουργείο Πολιτισμού είναι σημαντικές οι παρεμβάσεις σε όλα τα μνημεία, όπου κι αν βρίσκονται αυτά. Όμως στον δικό μας πολιτικό μας σχεδιασμό άμεσης προτεραιότητας ήταν οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, διότι οι πολίτες των πόλεων, των γειτονιών υπέφεραν περισσότερο από την οικονομική κρίση ακόμα και από την πανδημία. Σε αυτούς οφείλουμε να αποδώσουμε χώρους πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Επομένως η ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά ήταν στις προτεραιότητές μας» τόνισε.

         Σε έναν εμβληματικό χώρο μνήμης που φέρει το όνομα του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά το υπουργείο δημιουργεί τρία Μουσεία, το Μουσείο με τα ευρήματα του μετρό, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού είπε η κ. Μενδώνη.

   Το έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά αποτελεί ένα κομβικό σημείο που δείχνει την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να γυρίσει σελίδα μαζί με την Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα και η Δυτική Θεσσαλονίκη, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

   «Το εμβληματικό αυτό έργο δείχνει ότι πραγματικά γίνεται πράξη από την πολιτεία αυτό που αξίζουν και δικαιούνται εδώ και πολλές και δεκαετίες οι άνθρωποι αυτού του τόπου. Τα δείγματα γραφής είναι απτά και ικανά να οικοδομήσουν ένα απαραίτητο κλίμα αξιοπιστίας μεταξύ πολίτη και πολιτικού» πρόσθεσε.

   Το υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το νέο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ιστορικό, αφήγημα της Θεσσαλονίκης αποτελεί μία αναπτυξιακή παρέμβαση που δεν είναι απλά όνειρο, σχέδιο, προοπτική, αλλά έργο που παίρνει σάρκα και οστά, ανέφερε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

   Υπενθυμίζοντας ότι τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν οι εργασίες της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του πρώην στρατοπέδου ύψους 20 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι πλέον άρχισε ένα καινούριο έργο η επανάχρηση του κτιρίου Α2. Μελέτες ύψους 426.000 ευρώ ολοκληρώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στη συνέχεια εντάξαμε το έργο στο ΕΠΑνΕΚ κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ο προϋπολογισμός του όμως ήταν 7 εκατομμύρια ευρώ. Με παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού διασφαλίστηκαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και με τη συναίνεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα συμπληρώθηκε το κενό για να ξεκινήσει η δημοπράτησή του, ανέφερε.

   «Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε οι πρωταγωνιστές αυτού του έργου και προχωράμε με ευθύνη για να αποδώσουμε στους πολίτες ένα Μητροπολιτικό Πάρκο. Στο επιτυχημένο εγχείρημα υπάρχουν γερά θεμέλια γιατί είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας, της πολιτείας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών της οποίας το αίτημα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα» τόνισε και ευχαρίστησε την υπουργό Λίνα Μενδώνη, επειδή ό,τι υποσχέθηκε από το καλοκαίρι του 2019 το έχει θέσει προτεραιότητα.

   Η μεγαλύτερη ανάπλαση δημόσιου χώρου στην Θεσσαλονίκη

   Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά είναι η μεγαλύτερη ανάπλαση δημόσιου χώρου στη Θεσσαλονίκη και το τοποθετήσαμε στην κορυφή ενός πολύ συγκεκριμένου προγράμματος που εμπνεύστηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, είπε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα είναι η μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο μας και θα φροντίσουμε να φθάσει σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειες, υπογράμμισε.

   Για μεγαλόπνοο έργο, το οποίο στην ολοκλήρωσή του θα αποδώσει ένα χρηστικό πνεύμονα πράσινου, ακάλυπτου χώρου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε μία ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, με ελάχιστο πράσινο, έκανε λόγο η πρόεδρος της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ αναπληρώτρια δημάρχου Θεσσαλονίκης και αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη αναφερόμενη στην ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

   Ταυτόχρονα με το έργο αναδεικνύεται το κτιριακό απόθεμα και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά θα μετατραπεί σε πόλο έλξης, αναψυχής, ανάπαυσης, κοινωνικοποίησης, ιστορίας και μνήμης προσβάσιμο και φιλικό σε όλους, πρόσθεσε.

   Η σημερινή μέρα είναι καρπός συναίνεσης και διδαχής για να κατανοήσουμε ότι οι συνέργειες και οι συνεργασίες υπερβαίνοντας αυτά που μας χωρίζουν μπορούν να επιτελούν και να πραγματοποιούν ανέφερε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας ο οποίος τέλεσε αγιασμό με αφορμή την έναρξη των εργασιών. Ο πολιτισμός είναι πρόταση ζωής και αξιοπρέπειας και όσοι γράφουν το έπος της καθημερινότητας δικαιούνται την αξιοπρέπειά τους και την ποιότητα ζωής, υπογράμμισε.

   Η αποκατάταση του κτιρίου Α2 υλοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για τη δημιουργική επανάχρηση των κτιρίων στρατωνισμού και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ) και της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ Α.Ε.).