Εκδήλωση για την έναρξη της υλοποίησης του FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, στην Αλεξανδρούπολη, την Τρίτη 03 Μαΐου 2022. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovachevski. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ
Εκδήλωση για την έναρξη της υλοποίησης του FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, στην Αλεξανδρούπολη, την Τρίτη 03 Μαΐου 2022. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovachevski. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Το «σήμα εκκίνησης» για τις εργασίες κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade A.E. δόθηκε επίσημα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παλιά Αποθήκη του Τελωνείου Αλεξανδρούπολης την Τρίτη, 3 Μαΐου 2022. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, KirilPetkov,συνυπέγραψαν την ειδική συμβολική πλακέτα για την έναρξη της υλοποίησης του έργου, το οποίο πρόκειται να αποτελέσει μια νέα ενεργειακή πύλη, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό πλουραλισμό της εξαιρετικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Πηγή Εικόνας: Gastrade - PitchPR

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Gastrade, στην εκδήλωση συμμετείχαν, ακόμη, απευθύνοντας χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, CharlesMichel, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovačevski,ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt,καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

Πηγή Εικόνας: Gastrade - PitchPR

Το παρών έδωσαν επίσης οι μέτοχοι της  Gastrade Α.Ε., μεταξύ των οποίων η ιδρύτρια Μέτοχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, κα. Ελμίνα Κοπελούζου, ο CEO της Gaslog Cyprus Investments Ltd, κ. Paolo Enoizi, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz EAD, κ. Vladimir Malinov, καθώς και η CEO του ΔΕΣΦΑ A.E., κα MariaRitaGalli.

Πηγή Εικόνας: Gastrade - PitchPR

Η κατασκευή και λειτουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης θα ενδυναμώσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιφέρεια της Ν.Α. Ευρώπης και θα προσφέρει εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτονομία, σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων. Ακόμη, το έργο θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α Ευρώπης, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της πόλης και τονώνοντας την τοπική οικονομία και απασχόληση.

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ευρύτερης περιφέρειας (Ρουμανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.α.) αλλά και με προοπτική να εφοδιάσει και την Ουκρανία.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 60% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.

Σημειώνεται πως το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η Gastrade έχει καταθέσει επίσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση νέας Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), για το έργο «ΑΣΦΑ Θράκης», το οποίο θα αποτελείται επίσης από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί πλησίον του πρώτου FSRU στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Πηγή Εικόνας: Gastrade - PitchPR

Πανηγυρικές δηλώσεις μετόχων

Η ιδρύτρια Μέτοχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, κα. Ελμίνα Κοπελούζου σημείωσε: «Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει. Μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία υλοποίησης του FSRU Αλεξανδρούπολης, ενός σημαντικού και καινοτόμου έργου για την ελληνική πραγματικότητα. Σε μια περίοδο ρευστότητας στο γεωπολιτικό και ενεργειακό τοπίο, με το συγκεκριμένο έργο, η Ελλάδα δείχνει στην Ευρώπη πως μπορεί να απαντήσει με σταθερά στρατηγικά βήματα στην αβεβαιότητα των καιρών και, μέσα από την ανάπτυξη, να προσφέρει λύσεις από τις οποίες όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Το FSRU Αλεξανδρούπολης ανοίγει μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που σε μια κρίσιμη στιγμή έρχεται να καλύψει μία επείγουσα εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη. Από την ακριτική αυτή πόλη που τόσο αγκάλιασε το έργο μας, καθιστούμε την Ελλάδα ενεργειακό σημείο αναφοράς στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, με οφέλη για εκατομμύρια πολίτες σε τόσες διαφορετικές χώρες».

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, κ. Κωνσταντίνος Σιφναίος, τόνισε πως: «Η στρατηγική και οικονομική αναγκαιότητα αλλά και η σημασία του έργου του Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης είναι κάτι περισσότερο από πρόδηλες στο νέο ενεργειακό τοπίο. Με αυτό το τόσο σημαντικό έργο που έχει φέρει κοντά τις χώρες που κατοικούν σ’ αυτή τη γειτονιά της Ευρώπης, προάγοντας τη συνεννόηση, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τελικά την ειρήνη στη περιοχή, ενισχύουμε την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, την ενεργειακή ρευστότητας, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών ολόκληρης της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.  Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μετόχους μας, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της συνολικής επιτυχίας, καθώς και ένα μεγάλο δίκτυο οργανισμών και ανθρώπων που συνέβαλε στην έναρξη υλοποίησης του Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης και φυσικά την κεντρική Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό της χώρας για την ακλόνητη και ουσιαστική στήριξη στο έργο. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την είσοδο και η Βουλγαρία τον συνδετικό κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας που αυτό το έργο έρχεται να τροφοδοτήσει, στο δρόμο προς τη Σερβία και τη Ρουμανία. Το δεύτερο FSRU, που αδειοδοτήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από τη ΡΑΕ, επιτρέπει την περαιτέρω επέκταση αυτής της αλυσίδας προς τη Μολδαβία, την Ουκρανία.Με τα δύο αυτά έργα, συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πραγματικού περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στη περιοχή που θα ενισχύσει την οικονομία, την ασφάλεια και τη συνεργασία».

Από την πλευρά του ο CEO της Gaslog Cyprus Investments Ltd, κ. Paolo Enoizi, δήλωσε: «Όλοι εμείς στην GasLog είμαστε υπερήφανοι για την συμμετοχή μας στο έργο της Πλωτής Μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) που ξεκινάει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη. Η τραγωδία που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία έχει αναδείξει τη σπουδαιότητα του LNG όχι μόνο ως καυσίμου που θα επιτρέψει τη μετάβαση σε έναν κόσμο χαμηλότερων εκπομπών ρύπων , αλλά και ως μείζονος σημασίας παράμετρο των σχεδίων ενεργειακής ασφάλειας πολλών χωρών. Η σταθερή προμήθεια φυσικού αερίου μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από μια τόσο σημαντική επένδυση σε υποδομές, η οποία στις μέρες μας έχει τέτοιο κόστος και χρόνο παράδοσης που, συγκριτικά, δείχνει την προνοητικότητα των ιδρυτών της Gastrade, της Ελληνικής κυβέρνησης και των διαφόρων μετόχων της εταιρείας στον εκ των προτέρων σχεδιασμό της συγκεκριμένης επένδυσης. Η GasLog, ως μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς φυσικού αερίου έχει συμβάλει στο συνολικό σχεδιασμό των απαραίτητων προδιαγραφών του FSRU και εν τέλει στην τελική κατασκευή, παραδίδοντας τον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2023. Η έμπειρη ομάδα της GasLog θα εξασφαλίσει τη λειτουργία και συντήρηση του FSRU για τα επόμενα χρόνια, μέσω της τεχνογνωσίας της, παρέχοντας ασφαλείς και αξιόπιστες υπηρεσίες στους χρήστες του σταθμού».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσαν από κοινού ότι:  «Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, όντας το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι μια στρατηγική επένδυση που θα συμβάλλει καταλυτικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο. Αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και τον ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακό hub για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς η επένδυση αυτή υλοποιείται σε μια συγκυρία όπου ο ρόλος του LNG στην αγορά φυσικού αερίου, ενισχύεται ήδη σημαντικά. Με την είσοδο της στο έργο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διατηρεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη χώρα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι είναι η εταιρεία που οδηγεί τις ενεργειακές εξελίξεις σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz EAD, κ. Vladimir Malinov, σημείωσε: «Η σημασία του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης ως μια νέα ενεργειακή πύλη είναι βασική για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο τερματικός σταθμός θα παρέχει τις απαραίτητες επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου, προσφέροντας πρόσβαση σε παραγωγούς από όλον τον κόσμο και συνδεσιμότητα με τις κατάλληλες οδούς εφοδιασμού σε όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες στην περιοχή. Το επίπεδο της δεσμευμένης δυναμικότητας και το ενδιαφέρον των προμηθευτών και των καταναλωτών αποδεικνύουν τη στρατηγική σημασία του τερματικού σταθμού και την οικονομική του αποδοτικότητα. Χάρη στο FSRU Αλεξανδρούπολης, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και οι γειτονικές χώρες θα μπορούν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη αγορά LNG και την ασφάλεια και τις ανταγωνιστικές τιμές που παρέχει. Η πρόσβαση σε εναλλακτικές παροχές φυσικού αερίου, από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, θα εξασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου για τις χώρες. Η υλοποίηση του έργου έρχεται να ενδυναμώσει τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικών αερίου και να τονώσει τον ανταγωνισμό προς όφελος των επιχειρήσεων και των χρηστών, ενώ η αυξανόμενη ρευστότητα μέσω της πρόσβασης στο LNG θα επιταχύνει τη διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα στον ενεργειακό τομέα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που εργαζόμαστε μαζί για την επιτυχία αυτού του έργου».

Η CEO του ΔΕΣΦΑ A.E., κα Maria Rita Galli, ανέφερε: «Το FSRU της Αλεξανδρούπολης έρχεται να καθιερώσει την Ελλάδα ως μία χώρα με πρωταγωνιστικό ρόλο στις περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις, ενισχύοντας αποφασιστικά, εν μέσω μιας δύσκολης διεθνούς συγκυρίας, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Η διασύνδεση της κρίσιμης αυτής υποδομής με τις υπάρχουσες και τις νέες εξαγωγικές διαδρομές προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, θα επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, καθιερώνοντας περαιτέρω την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο. Ο ΔΕΣΦΑ συμβάλλει στο έργο με την εκτεταμένη εμπειρία και την κορυφαία τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει από την κατασκευή και την επιτυχημένη λειτουργία του Τερματικού Σταθμού επαναεριοποίησης ΥΦΑ της Ρεβυθούσας τα τελευταία 20 και πλέον έτη, παραμένοντας πιστός στην ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας ενεργειακών υποδομών, που ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού, συμβάλλοντας στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».

Η Gastrade Α.Ε. αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα, στην οποία χορηγήθηκε Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου. Η Gastrade μελετά, σχεδιάζει, κατασκευάζει, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τις αναγκαίες υποδομές για την παραλαβή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου καθώς και για την αποθήκευση, υγροποίηση ή αεριοποίησή του, με τρόπο ασφαλή, επαρκή, αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό. Το πενταμελές μετοχικό της σχήμα αποτελείται από την κα. Ελμίνα Κοπελούζου, την GasLog Cyprus Investments Ltd, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας A.E., την Bulgartransgaz EAD της Βουλγαρίας και τον ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

Πηγή Εικόνας: Gastrade - PitchPR

Ελμίνα Κοπελούζου: Ο LNG έρχεται να καλύψει μια επείγουσα εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη

Τη στρατηγική σημασία της κατασκευής και λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των υφιστάμενων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης, εξήραν από την Αλεξανδρούπολη όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που σηματοδοτεί την επίσημη εκκίνηση του μεγάλου έργου του FSRU, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Ζαμπούκης και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ενώ η μέτοχος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Gastrade Ελμίνα Κοπελούζου τόνισε στο μήνυμά της ότι ο τερματικός σταθμός LNG έρχεται να καλύψει μία επείγουσα εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει, σήμερα προστίθεται ένας νέος σημαντικός κόμβος, η Αλεξανδρούπολη. Στην ακριτική αυτή πόλη ανοίγεται μια νέα ενεργειακή πύλη όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε η κυρία Κοπελούζου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακό σημείο αναφοράς στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με οφέλη για εκατομμύρια πολίτες σε τόσες διαφορετικές χώρες. … Σήμερα με όλη τη ρευστότητα στο ενεργειακό και γεωπολιτικό τοπίο η Ελλάδα δείχνει στην Ευρώπη πώς μπορεί ν’ απαντήσει με σταθερά στρατηγικά βήματα στην αβεβαιότητα των καιρών και μέσα από την ανάπτυξη να προσφέρει λύσεις από τις οποίες όλοι μπορούνε να βγούνε κερδισμένοι».

Ευχαριστώντας τον πατέρα της, Δημήτρη Κοπελούζο, «που πρώτος οραματίστηκε το 2009 κι έβαλε τις βάσεις γι αυτό το τόσο σπουδαίο εγχείρημα», δήλωσε πως «όταν οραματιστήκαμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη λίγοι πίστευαν ότι ένα τόσο καινοτόμο για την ελληνική πραγματικότητα έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί κι ακόμα λιγότεροι προέβλεπαν ότι το έργο αυτό θα ερχόταν να καλύψει σε μια κρίσιμη στιγμή μια επείγουσα εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη».

Διεθνείς πανηγυρισμοί για την έναρξη του FSRU Αλεξανδρούπολης (φωτό) – Μητσοτάκης: Μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Ν/Α Ευρώπη

Περιφερειάρχης ΑΜΘ: η περιοχή αποτελεί πάντα πέρασμα, γέφυρα και σταυροδρόμι 

Στη «νέα πύλη ενέργειας για όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη» καλωσόρισε σήμερα τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση για το FSRU Αλεξανδρούπολης, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης. Με μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία προς την υλοποίηση του υψίστης σημασίας ενεργειακό έργο, ο κ. Ζαμπούκης έκανε ειδική μνεία στο όραμα και την αποφασιστικότητα του Δημήτρη Κοπελούζου, το οποίο όπως είπε γίνεται πράξη «με τη στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των ευρωπαίων εταίρων μας». Δήλωσε τη στήριξη της δημοτικής Αρχής στην επένδυση, μέσω της οποίας «η Αλεξανδρούπολη γίνεται σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και σημαντική πύλη ενέργειας για την Ευρώπη συμβάλλοντας στην ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία», συμπληρώνοντας πως «υποστηρίζουμε σθεναρά και την αυστηρή τήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προσδοκώντας και τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του».

Ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη γεωγραφική θέση τής περιοχής η οποία από την αρχαιότητα αποτελούσε πέρασμα, γέφυρα και σταυροδρόμι για ανθρώπους, εμπορεύματα και πολιτισμούς. «Τον ίδιο αυτό ρόλο ο τόπος μας καλείται να παίξει και σήμερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Η αξιοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων τής Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας με τους κάθετους άξονές του, ο νέος συνοριακός σταθμός στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB και σήμερα το έργο της πλωτής μονάδας υγροποιημένου αερίου που ξεκινά συμβολικά, ενισχύουν αυτό το ρόλο που καλείται να παίξει η περιοχή μας και ταυτόχρονα την αναβαθμίζουν γεωπολιτικά», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο «αβέβαιο διεθνές περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στον τομέα της ενέργειας αλλά και της οικονομίας γενικότερα» τόνισε πως «είναι κρίσιμο για τα κράτη και τους πολίτες της Ε.Ε. να τροφοδοτούνται από πολλούς διαδρόμους φυσικού αερίου. Με το έργο που ξεκινά σήμερα η Αλεξανδρούπολη και η Α.Μ.Θ. προσφέρουν στην πατρίδα μας, τους βόρειους γείτονές μας, στην Ε.Ε. μια αξιόπιστη λύση κι ένα νέο δρόμο μεταφοράς φυσικού αερίου», σημείωσε ο κ. Μέτιος διαβεβαιώνοντας ότι «η κοινωνία της Α.Μ.Θ. θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης που έχει ως στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας μας και της ευρύτερης περιοχής».

 

Τζ. Πάιατ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο FSRU είναι κρίσιμο έργο για την ασφάλεια όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης 312

«Ο FSRU είναι κρίσιμο για την ασφάλεια όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης» έργο, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης για την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, όπως είπε, «έχει καταστεί γεωστρατηγικό σταυροδρόμι».

«Η σημερινή εκδήλωση καταδεικνύει τη σημασία του να έχεις ένα όραμα και να το ακολουθήσεις», σημείωσε ο κ. Πάιατ συγχαίροντας την ελληνική κυβέρνηση και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το πρότζεκτ από την αρχή. Ένα πρότζεκτ που χαρακτήρισε ισχυρό βασικό παράδειγμα για την περιφερειακή συνεργασία.

«Το FSRU σήμερα είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι ήταν από την πρώτη φορά που μίλησα γι’ αυτό το 2017», σημείωσε ο κ. Πάιατ, επισημαίνοντας πως «μετά τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, είδαμε πόσο σημαντική ήταν αυτή η επένδυση».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος αποχωρεί σε λίγες ημέρες από την Ελλάδα, το έργο αυτό «καταδεικνύει το είδος της ηγεσίας που ασκεί η Ελλάδα» και «μας δείχνει πόσο έχει αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής τα τελευταία χρόνια», με την Αλεξανδρούπολη να έχει κατακτήσει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε «πολύ περήφανος για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η αμερικανική κυβέρνηση, η αμερικανική πρεσβεία στο να φτάσουμε εδώ» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όταν σε λίγες ημέρες αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, μαζί με τον ενθουσιασμό και τη δέσμευση σε όλα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, θα φέρει «και τη σκοπιά του ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη αποτελεσμάτων».

Αυτό, όπως είπε ο κ. Πάιατ, «καταδεικνύει το πώς “μεταφράζεται” ένα διπλωματικό και πολιτικό όραμα σε μια πρακτική επένδυση και πρόοδο που θα οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας».