Σε στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, προχωρεί η κυβέρνηση επανατοποθετώντας την ευρύτερη περιοχή στον χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2022.

Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι ξεμπλοκάρουν πλέον έργα που παρέμεναν στα χαρτιά και προωθούνται δεκάδες άλλα, τα οποία αναβαθμίζουν την εικόνα και την ελκυστικότητα ολόκληρης της περιοχής και αναπτύσσονται δράσεις που διασφαλίζουν μια νέα αισιόδοξη προοπτική. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αρμόδιος για την Μακεδονία και την Θράκη υφυπουργός Εσωτερικών, στην κατάρτιση, για τη Δ. Μακεδονία, του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από το λιγνίτη σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ, όπως επίσης και στην εφαρμογή του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος που καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των λιγνιτικών περιοχών και πριμοδοτεί τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

«Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη αποκτούν υποδομές και υποδέχονται δράσεις που φέρνουν νέες επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς», είπε ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Pfizer και η CISCO, βρίσκονται, ήδη, στη Θεσσαλονίκη και «στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα από το μέλλον». Παράλληλα, ο κ. Καλαφάτης ενημέρωσε ότι έχει ήδη κατασκευαστεί το 80% της γραμμής του Μετρό και όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση τα βαγόνια θα τρέξουν στις ράγες του στο τέλος του 2023, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται οι επεκτάσεις προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο.

Επίσης, ο αρμόδιος υφυπουργός υπογράμμισε ότι δρομολογήθηκαν και προχωρούν μείζονος σημασίας έργα όπως ότι:

-Ολοκληρώθηκε ήδη το πρώτο τμήμα του δρόμου Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου

-Ενισχύθηκε και έφτασε από τα 250 στα 450 λεωφορεία ο στόλος του ΟΑΣΘ, ενώ προχωρά και ο διεθνής διαγωνισμός για την αγορά καινούργιων

-Μπαίνει, στην αρχή του χρόνου, προσωρινός ανάδοχος για το FlyOver

-Προχωρούν τα έργα βελτίωσης στην 6η προβλήτα και τη διασύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία.

-Προκηρύχθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση για το λιμάνι και τον Προαστιακό της Δυτικής Θεσσαλονίκης

-Προκηρύσσεται τις επόμενες ημέρες ο διαγωνισμός για την οδική σύνδεση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Φιλύρου

-Μπήκαν μπουλντόζες για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής

-Λύθηκε το πρόβλημα που βασάνιζε 400 οικογένειες στην περιοχή Μετεώρων της Θεσσαλονίκης

-Συγκροτείται με συντονισμό του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης Task Force για την προώθηση της ενοποίησης του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου.

-Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση γηπέδου του ΠΑΟΚ και τη μετακόμιση του ‘Αρη σε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ λύθηκε και το πρόβλημα των εκτάσεων που ανήκαν στον Γυμναστικό Σύλλογο Ηρακλής

-Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, με σύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο και χώρο πρασίνου, την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς τα δυτικά, την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο και τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος μετά την λύση που δόθηκε στο χρόνιο πολεοδομικό πρόβλημα.

«Οι Θεσσαλονικείς, οι Μακεδόνες και Θρακιώτες, λέμε ναι στη συνέχιση των έργων που αλλάζουν την εικόνα της χώρας. Λέμε ναι στη συνέχιση της πολιτικής που φέρνει νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες δουλειές. Ναι στις πολιτικές που οδηγούν σε ατομική προκοπή και συλλογική πρόοδο. Λέμε ναι στις προοδευτικές πολιτικές που προωθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης.