Δύο ιδιαίτερα σημαντικές εγγραφές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022. Πρόκειται για το επενδυτικό δάνειο ύψους 12,4 εκ. ευρώ, για τα απολύτως απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και το επενδυτικό δάνειο ύψους 16 εκ. ευρώ για την εκτέλεση έργου αστικής αναζωογόνησης στην Περιφέρεια. Τα παραπάνω ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας κατά την οποία εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πλαισίο δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οικονομικού έτους 2022.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι υπεύθυνος, διαφανής, με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα και τις ανάγκες των πολιτών, ορθολογικός, ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος, ενώ δεν αφήνει εκκρεμότητες και βάρη στον οργανισμό της Περιφέρειας, δεν βάζει εμπόδια στην άσκηση του έργου της και δεν περιορίζει τους ορίζοντές της. Υπογράμμισε, άλλωστε, ότι οι άξονες πάνω στους οποίους κινείται η Περιφέρεια είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και η υλοποίηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιφέρεια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αθηνά Αηδονά γνωστοποίησε ότι το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 250.068.333 ευρώ και το σύνολο των εξόδων σε 403.825.463 ευρώ ενώ το λογιστικό έλλειμμα των 153.757.130 καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο έτους 2021 που προβλέπεται να προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Αηδονά στις πιστώσεις για έργα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. ευρώ. Αυτό, όπως είπε, «είναι αποτέλεσμα της προόδου που σημειώνεται στα δρομολογημένα έργα αλλά και στη γενικότερα μεγαλύτερη κινητοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων». Σχετικά με την εγγραφή εξειδικευμένων εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου, ανέφερε ότι προβλέπεται και για το 2022 στα 7 εκ. ευρώ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η υποχρηματοδότηση στον τομέα της συντήρησης του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς μας είναι ένας μόνιμος προβληματισμός. Παρ’ όλα αυτά, αυτή τη στιγμή ‘τρέχουν’ συντηρήσεις οδικού δικτύου σε όλες τις Ενότητες για τη βελτίωση του και, πρωτίστως, για την ασφάλεια των πολιτών».

Χαρακτήρισε, τέλος, αξιόλογη την «αύξηση εσόδων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τις 146 χιλ. στον προϋπολογισμό του 2021 σε περίπου μισό εκατ. ευρώ για το 2022».

Κατά τις τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η Δήμητρα Θωμά από την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πολλά έργα είτε υλοποιούνται είτε δεν υλοποιούνται λόγω καθυστερήσεων ενώ κατέθεσε ενστάσεις για ζητήματα χρηματοδοτικών εργαλείων. Ο Χρήστος Παπαστεργίου από τις «Πράξεις για τη Μακεδονία» δήλωσε ότι δεν καταψηφίζει τον προϋπολογισμό και ψηφίζει λευκό για να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην μάχη της πανδημίας ενώ ο Σωτήρης Αβραμόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» επισήμανε ότι ο φετινός προϋπολογισμός υποτάσσεται στην ανάγκες στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και προβλέπει ψίχουλα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.