Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση εσόδων κατά 1,8% και προσαρμοσμένου EBITDA (AL) κατά 3,2% ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ για το γ’ τρίμηνο του 2021. Οι θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα συνεχίζονται, με αύξηση εσόδων 3,5%. Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε έκτακτη αμοιβή προς τους μετόχους 174 εκατ. ευρώ η οποία αποτελεί διανομή του καθαρού ποσού από την πώληση του ποσοστού που κατείχε ο ΟΤΕ στην Τelekom Romania (Σταθερή).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων γ´ τριμήνου της εταιρείας,  ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων 281,5 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 108,0 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 16,4 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ήταν 763,9 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 26,0% σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ή 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).

Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,5%, στα 789,9 εκατ. ευρώ στηριζόμενα από τη σταθερή ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες στη σταθερή και δεδομένα στην κινητή, αλλά και από την ανάκαμψη στον τουρισμό. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε σημαντική αύξηση 5,0%, στα 342,0 εκατ. ευρώ, και το περιθώριο ανήλθε στο 43,3%, υψηλότερο κατά 60 μονάδες βάσης. Τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής αυξήθηκαν κατά 1,8% στο τρίμηνο.
«Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη ενίσχυση των εσόδων από ευρυζωνικές υπηρεσίες, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες, καθώς και στην αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες τηλεόρασης» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες ενισχύθηκαν σημαντικά στο τρίμηνο, κατά 8,2%, με ανάπτυξη σε όλους του τομείς. Τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής αυξήθηκαν σημαντικά λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού κατά τη θερινή περίοδο, αγγίζοντας το 90% των εσόδων προ πανδημίας (γ τρίμηνο 2019). Τα έσοδα από ICT αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020, «καθώς ο ΟΤΕ παραμένει συνεργάτης επιλογής για μικρά και μεγάλα έργα ψηφιακοποίησης, για επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς».

Ο ΟΤΕ συνέχισε να αυξάνει τους συνδρομητές υπηρεσιών οπτικών ινών το γ’ τρίμηνο, με τις καθαρές νέες συνδέσεις να ανέρχονται στις 44 χιλιάδες, και το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων να ανέρχεται σε 1.100.000, που αντιστοιχεί στη μισή περίπου πελατειακή βάση ευρυζωνικών συνδέσεων. Καθώς ο ΟΤΕ συνεχίζει να αναβαθμίζει την ποιότητα και την ταχύτητα των υπηρεσιών του, η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικών ινών αυξήθηκε πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, 479 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH του ΟΤΕ, με στόχο να ξεπεράσουν τις 560 χιλιάδες στο τέλος της χρονιάς.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση,  ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών τηλεόρασης άγγιξε τις 600 χιλιάδες, αυξημένος κατά 6,6% σε ετήσια βάση. Η Cosmote TV κατέγραψε 21 χιλιάδες νέες συνδέσεις στο τρίμηνο, μια αύξηση που αποδίδεται στις συνεχείς επενδύσεις της σε πλούσιο αθλητικό περιεχόμενο, ιδίως στις συμφωνίες που εξασφάλισε με οκτώ από τις δεκατέσσερις ομάδες της Superleague. Στις 30 Σεπτεμβρίου, η COSMOTE παρείχε στην Ελλάδα υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε 7,0 εκατ. πελάτες, μειωμένους κατά 1,0% σε σχέση με το τέλος του γ’ τριμήνου του 2020, κυρίως λόγω της καρτοκινητής, καθώς οι συνδρομητές συμβολαίου συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η COSMOTE επεκτείνει με γρήγορους ρυθμούς την κάλυψη του δικτύου 5G και στοχεύει σε πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη 60% στα τέλη του 2021.
Έκτακτο μέρισμα και Πρόγραμμα Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών
Στις 14 Οκτωβρίου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, ενέκρινε την διανομή έκτακτης αμοιβής προς τους μετόχους ύψους 174 εκατ. ευρώ με την μορφή έκτακτου μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών, μετά την πώληση του ποσοστού (54%) του ΟΤΕ στην Telekom Romania Communications S.A. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διανομή έκτακτου μερίσματος 113,3 εκατ. ευρώ ή 0,248 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στις 19 Νοεμβρίου 2021.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση περίπου 60,7 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο από 29 Οκτωβρίου 2021 έως 20 Φεβρουαρίου 2022 για αγορές ιδίων μετοχών, υπό το υφιστάμενο Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών όπως εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 20 Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: “Χάρη στις συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις μας στην Ελλάδα, ο Όμιλος ΟΤΕ σημείωσε ένα δυνατό τρίτο τρίμηνο. Έσοδα Ομίλου, EBITDA και περιθώριο EBITDA, είναι όλα υψηλότερα από πέρυσι. Τα έσοδα στην Ελλάδα ενισχύθηκαν από την αυξανόμενη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες και περισσότερα δεδομένα, τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή, καθώς και από την ανάκαμψη στον τουρισμό που οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στα έσοδα περιαγωγής. Στη Ρουμανία, ολοκληρώσαμε την πώληση των δραστηριοτήτων μας στη σταθερή και αποκτήσαμε το 100% στην κινητή, οι επιδόσεις της οποίας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οι ισχυρές ταμειακές μας ροές από την αρχή του έτους, μας επιτρέπουν να υλοποιούμε απρόσκοπτα, τόσο την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους, όσο και τις επενδύσεις μας σε υπερσύγχρονες υποδομές, προς όφελος των πελατών μας και της χώρας.”