
Πηγή Εικόνας: απε - μπεΤης Τέτης Ηγουμενίδη
Την πορεία των αναπτύξεων σε The Grid και Πειραιώς 252, μαζί με τις εκτιμήσεις για την οικονομική χρήση του 2026, παρουσίασε χθες η Noval Property ΑΕΕΑΠ στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Η ΑΕΕΑΠ, θυγατρική της Viohalco, εκτιμά ότι τα έσοδα από μισθώματα θα διαμορφωθούν φέτος μεταξύ 41,5 εκατ. και 43,5 εκατ., έναντι 37,8 εκατ. ευρώ το 2025. Το προσαρμοσμένο EBITDA προβλέπεται στα 28–30 εκατ., από 26,2 εκατ., ενώ τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (Funds From Operations – FFO) αναμένεται να ανέλθουν σε 20–22 εκατ., έναντι 18,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Κουτσοποδιώτης, η διοίκηση στηρίζει τις προβλέψεις της στην πορεία των μισθώσεων, στις επιδόσεις των εμπορικών ακινήτων και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Στις βασικές προκλήσεις περιλαμβάνονται η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στις αναπτύξεις και η διατήρηση σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει πιθανές νέες αναπτύξεις και εξαγορές συνολικού ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο έργο που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη είναι το The Grid στη Χειμάρρας 10-12 στο Μαρούσι, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη Brook Lane, με συμμετοχή 50% για κάθε πλευρά. Πρόκειται για campus γραφείων συνολικής δομημένης επιφάνειας (Gross Building Area – GBA) 61.520 τ.μ. και προϋπολογισμό περίπου 57 εκατ. ευρώ.
Στην EY έχει ήδη μισθωθεί περίπου το 47% της μισθώσιμης επιφάνειας γραφείων, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και για τους υπόλοιπους διαθέσιμους χώρους. Η παράδοση του έργου μετατίθεται πλέον για τον Ιανουάριο του 2027 αντί για τον Αύγουστο του 2026.
Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτών, ο κ. Κουτσοποδιώτης ανέφερε ότι η Noval θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αποκτήσει και το υπόλοιπο 50% του έργου από τη Brook Lane, σε περίπτωση που το fund αποφασίσει να αποεπενδύσει. «Εμείς είμαστε ο προτιμητέος επενδυτής. Όλα εξαρτώνται από την τιμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο μεγάλο project αφορά την ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου της Βιοχάλκο στην Πειραιώς 252 στον Ταύρο. Το σχέδιο περιλαμβάνει ανάπτυξη μικτών χρήσεων με γραφεία, ξενοδοχείο, κατοικίες, μουσείο και αθλητικές εγκαταστάσεις. Η συνολική δομημένη επιφάνεια του έργου ανέρχεται σε 106.000 τ.μ., η μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια σε 56.045 τ.μ. και το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Η ανάπτυξη βρίσκεται στη φάση αδειοδοτήσεων και σχεδιασμού, ενώ εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).
Στο τέλος του 2025 η μικτή αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας ανερχόταν σε 694 εκατ. ευρώ, με μικτή απόδοση μισθωμάτων (Gross Rental Yield) 7,2%, ποσοστό πληρότητας 98% και σταθμισμένη μέση διάρκεια μισθώσεων 8,8 έτη.
Τα γραφεία αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία του χαρτοφυλακίου σε όρους αξίας με ποσοστό 31,1%. Ακολουθούν τα εμπορικά κέντρα με 18,4%, τα retail parks / big boxes με 11,8%, τα ακίνητα μικτής χρήσης με 7,9%, καθώς και τα ακίνητα φιλοξενίας και τα logistics με 7% αντίστοιχα.
Σε επίπεδο μισθωτικών εσόδων, τα γραφεία συνεισφέρουν το 31% των ετησιοποιημένων ακαθάριστων εσόδων από μισθώματα και τα εμπορικά κέντρα το 29%, ενώ ακολουθούν τα retail parks / big boxes με 18,9% και τα ακίνητα φιλοξενίας με 9,9%.














