Drillers at Skouries
Μεταλλωρύχοι στις Σκουριές
Drillers at Skouries
Μεταλλωρύχοι στις Σκουριές
Πηγή Εικόνας: Eldorado Gold

Σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ελληνικός Χρυσός που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διακοπή λειτουργίας του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες και τη μεταφορά της πλειονότητας των εργαζόμενων στο υπό ανάπτυξη μεταλλείο της Ολυμπιάδας, ανακοίνωσε στα τέλη της εβδομάδας σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας.

Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι η εκμετάλλευση των μεταλλείων Χαλκιδικής έχει οδηγήσει σε σωρευτικές ζημιές ύψους 500 εκατ. ευρώ για την Eldorado Gold. Απέδωσε την απόφαση για τις Μαύρες Πέτρες σε καθυστερήσεις στην αδειοδότηση στο παρελθόν που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των ερευνητικών γεωτρήσεων για την επιβεβαίωση των διαθέσιμων αποθεμάτων που θα επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου κατά 7 – 10 χρόνια. “Στις Μαύρες Πέτρες η οικονομική εκμετάλλευση έχει ουσιαστικά τελειώσει, το μεταλλείο είναι ζημιογόνο και έχει υψηλό κόστος παραγωγής, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη”, πρόσθεσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε την Παρασκευή και στους εργαζόμενους προκειμένου να ακολουθήσει διαβούλευση. Όπως είπε ο κ. Μπαλάσκας: “Θα προστατευθούν σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας. Στόχος είναι να προστατεύσουμε όλες τις θέσεις εργασίας με τις απαραίτητες αλλαγές ειδικοτήτων”. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση υποστήριξε ότι οι κινήσεις αυτές δεν παραβιάζουν τη νέα επενδυτική συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα, καθώς δεν αναιρείται η συνέχιση της δραστηριότητας στις Μαύρες Πέτρες επειδή θα συνεχιστεί η πιστοποίηση των αποθεμάτων και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς συντήρησης. Σημειώνεται ότι στις Μαύρες Πέτρες που παράγει άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο απασχολούνται σήμερα 300 εργαζόμενοι.

Στην Ολυμπιάδα (μεταλλείο αργύρου, ψευδαργύρου, μολύβδου και χρυσού) στόχος του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η αύξηση της παραγωγικότητας από 400.000 τονους σε 650.000 τονους το χρόνο και η μετατροπή της εκμετάλλευσης σε κερδοφόρα με την εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας, εκπαίδευσης και βελτιστοποίησης των διαδικασιών.

Στις Σκουριές το έργο παραμένει ημιτελές κατά 50% παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 440. εκατ. ευρώ, λόγω των καθυστερήσεων που προηγήθηκαν. Όπως είναι γνωστό αναζητείται στρατηγικός επενδυτής μειοψηφίας για την ολοκλήρωση της επένδυσης η οποία προβλέπεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το 2024.

Η Eldorado έχει επενδύσει ως τώρα 3,1 δισ. δολάρια ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η επένδυση έχει δημιουργήσει 1.600 θέσεις εργασίας, 394 εκατ. έσοδα για το Δημόσιο και 907 εκατ. εξαγωγές. Η νέα επενδυτική συμφωνία που υπεγράφη το Μάρτιο προβλέπει 1,9 δισ. ευρώ επενδύσεις για τα επόμενα 23 χρόνια, 3.000 θέσεις εργασίας όταν τα μεταλλεία θα είναι σε πλήρη λειτουργία, αύξηση των εξαγωγών και των εσόδων του Δημοσίου.

Ο πρωταρχικός στόχος του επιχειρηματικού σχεδίου 2021 – 2024 όπως είπε ο κ. Μπαλάσκας είναι η εξυγίανση και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας προκειμένου να περάσει στη φάση της πλήρους ανάπτυξης την περίοδο 2025 – 2029. Στις προβλέψεις του σχεδίου περιλαμβάνεται επίσης η σύνδεση των αμοιβών με την απόδοση.

νεότερο UPDATE:

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη για τις ανακοινώσεις της “Ελληνικός Χρυσός”

«Ο μόνος “οδικός χάρτης” που ξέρουν και αναγνωρίζουν ο δήμος Αριστοτέλη και η τοπική κοινωνία για το μέλλον της μεταλλευτικής δραστηριότητας και της μεταλλευτικής επένδυσης στα γεωγραφικά όρια του δήμου, είναι αυτός που ταυτίζεται με τη συμφωνία μεταξύ Επενδύτριας Εταιρείας και Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτή κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή», δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Στέλιος Βαλιάνος, σχετικά με ανακοινώσεις της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόσθεσε, δε, ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει σχέδιο απολύσεων και συνεπώς «κάθε απώλεια θέσης εργασίας, μόνο ως παραβίαση της Συμφωνίας μπορεί να εκληφθεί και μόνο ως τέτοια μπορεί να αντιμετωπιστεί και από την Κυβέρνηση». Τέλος, εκφράζει την ελπίδα, η Ελληνικός Χρυσός να μην «επιμείνει σε προθέσεις μιας τέτοιας παραβίασης».