Μειωμένη κατά 13%, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή οίνου στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραθέτει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Η συνολική ποσότητα θα ανέλθει σε 147 εκατ. εκατόλιτρα οίνων και γλευκών, από τα συνολικά 170 εκατ. εκατόλιτρα παραγωγής της περασμένης του 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΚΕΟΣΟΕ, από τα 23 εκατ. hl που λείπουν από τον τρύγο του 2021, τα μισά οφείλονται στη μικρή γαλλική συγκομιδή, η οποία θα ανέλθει σε 33,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-12,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα ή -27% σε ένα χρόνο).

Η Ιταλία παραμένει στην πρώτη θέση ως παραγωγός χώρα οίνου στην ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η παραγωγή θα ανέλθει σε 44,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά -9% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία με τρύγο 39 εκατομμυρίων εκατόλιτρων οίνου, σημειώνοντας πτώση -15% συγκριτικά με το 2020.

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν το 80% της κοινοτικής παραγωγής. Αναφορικά με τους αμπελώνες της Γερμανίας, αυτοί «παρήγαγαν 8,4 εκατομμύρια hl, της Πορτογαλίας 6,4 εκατομμύρια hl, και της Αυστρίας 2 εκατομμύρια hl […] ενώ εκείνοι της Ρουμανίας αυξήθηκαν κατά 4 εκατομμύρια hl, +30%, και αυτή της Ελλάδας κατέρρευσε κατά -25%, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.