(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Διεκδικούμε πακέτο από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στην ενέργεια, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Δήλωσε μάλιστα, ότι αυτό ήταν ένα από τα σημεία στα οποία συμφωνήσαν οι 9 ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου που συμμετείχαν χθες στην Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στην Αθήνα, καθώς κάλεσαν τις Βρυξέλλες να πάρουν μέτρα για τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτήσεις στην ενέργεια για το επόμενο τρίμηνο μέχρι το τέλος του έτους, επειδή τότε λήγει το οικονομικό έτος, και υπογράμμισε ότι το μέτρο θα συνεχιστεί και μετά, εάν συνεχιστούν και οι διεθνείς αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στις δηλώσεις του χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει ευρωπαϊκής λύσης», τις αυξημένες τιμές του ρεύματος. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο» προσέθεσε και εκτίμησε πως «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου θα απασχολεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπυργός ο Μάριο Ντράγκι τόνισε «δεν υπάρχει πλέον χρόνος, δεν μπορούμε πλέον να εφησυχάζουμε. Οι προσπάθειές μας πρέπει να ενταθούν, ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους λαούς μας, είτε αυτές είναι κοινωνικές είτε οικονομικές. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους. Ήδη βλέπουμε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει».

Σε μία, πιθανότατα, έμμεση αναφορά του στην στενότερη συμμαχία του Νότου, που προμηνύει πιο δυναμικό lobbying υπέρ ευρωπαικών πολιτικών ανάπτυξης έναντι των μέτρων οριζόντιας λιτότητας των προηγούμενων χρόνων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την εξάπλωση των εμβολιασμών, ενώ το επόμενο που θα μας απασχολήσει σε λίγο καιρό θα είναι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα πρέπει να αξιοποιεί θετικά τις εμπειρίες του προηγούμενου, αποφεύγοντας όμως τις αστοχίες του. Άλλωστε, ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος απέδειξε ότι δεν έχει ανάγκη από λιτότητα αλλά προοπτική και αυτήν είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε», κατέληξε.