Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άνοδο κατά23,28% σημείωσε χθες η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και εκτοξεύθηκε στα 130,64 ευρώ ανά Mwh από 105,97 ευρώ που ήταν μία ημέρα   νωρίτερα.

Στελέχη της αγοράς ενέργειας απέδωσαν την χθεσινή άνοδο του κόστους ρεύματος στην άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που να σημειωθεί ανήλθε  στα 61 ευρώ ανά τόνο και προήλθε κυρίως από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το 2005.  Έτσι η χρήση λιγνίτη γίνεται ακόμη πιο δαπανηρή για τη ΔΕΗ  αφού υποχρεώνεται να συντηρεί  λιγνιτικές μονάδες για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι η υψηλότερη τιμή ήταν τα 185 ευρώ στις 4 Αυγούστου ενώ στη συνέχεια υπήρξε αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος χάρη στη ΡΑΕ η οποία εξετάζει να αλλάξει τους βασικούς κανόνες στα τιμολόγια ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών.

Ανάμεσα στις αλλαγές είναι η κατάργηση των παγίων, η αποχώρηση των καταναλωτών από τους παρόχους χωρίς ποινική ρήτρα. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι ότι η ενεργοποίηση της ρήτρας ΟΤΣ δεν μπορεί να είναι υψηλότερη κατά 30% από την ονομαστική τιμή της kwh που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Η διαβούλευση της ΡΑΕ με τους παρόχους της ενέργειας που ολοκληρώθηκε χθες. Βέβαια για να  εφαρμοστούν οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος θα πρέπει έρθουν προς  ψήφιση στη Βουλή . Πρόκειται για το πρώτο βήμα των αλλαγών ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος  εφαρμογής των αλλαγών  καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους παρόχους,  οι οποίοι πιθανόν να προσφύγουν στο ΣτΕ για την ακύρωση των αλλαγών που προωθεί η ΡΑΕ.

Την ίδια στιγμή ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με ερώτησή του στο Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο, υποστηρίζει ότι η ανοδική πορεία της τιμής του ρεύματος στην Ελλάδα μεγεθύνει τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας, τη στιγμή που ήδη το 63,6% των νοικοκυριών και το 26,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων  δυσκολεύεται να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κ Παπαδημούλης  ερωτά την Επιτροπή, Πώς εξηγεί και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπιση των σημαντικών αποκλίσεων που παρατηρούνται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών;