Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο ρεκόρ σημείωσε η τιμή της Mwh στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ανήλθε στα 20,4 ,38 ευρώ ανά Mwh έναντι των 185 ευρώ που είχε καταγράψει στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Τα σενάρια που έρχονται στο προσκήνιο είναι εφιαλτικά για τα νοικοκυριά και της επιχειρήσεις καθώς διαπιστώνουν καθημερινά ότι το κόστος του ρεύματος έχει εισέλθει σε άλλη διάσταση εξαιτίας της πράσινης μετάβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή Mwh.

 

H τιμή του φυσικού αερίου ανήλθε στα 107 δολάρια ανά Mwh σημειώνοντας πτώση κατά 8% αλλά τις προηγούμενες ημέρες η τιμή είχε ανέλθει σε 114 δολάρια. Τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF του Δεκεμβρίου και του πρώτου τριμήνου του 2022 αποκαλύπτουν ότι οι τιμές του ρεύματος θα κινηθούν ακόμη πιο ψηλά

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στη δίνη της εκρηκτικής ανόδου της Mwh σημειώνονταν το ένα άλμα μετά το άλλο .

 

 

 

Στα 300 ευρώ ανά Mwh στην Ιταλία και Γερμανία

 

 

 

Η γειτονική μας Ιταλία γράφει 307,72 ευρώ ανά Mwh , όπως και άλλες χώρες πυλώνες της Ε.Ε. Στη Γερμανία ανήλθε στα στα 302,5 ευρώ ανά mwh , στην Αυστρία 301 ευρώ , η Σερβία 327 ευρώ, η Γαλλία στα 298 ευρώ και η Ισπανία και Πορτογαλία με 288 ευρώ ανά Mwh . Η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 141 ευρώ στην Πολωνία, η Ρουμανία με 184 ευρώ και η Βουλγαρία με 187 ευρώ ανά Mwh.

 

Στελέχη της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι το ανοδικό ράλι θα συνεχιστεί και προβλέπουν ότι και η εγχώρια αγορά θα κινηθεί προς τα 300 ευρώ αν δεν υπάρξει κάποια μορφής παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Βιομηχανία: Το κόστος του ρεύματος θα περάσει στην κατανάλωση.

 

 

 

Εγχώριες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν Μέση Τάση για τη λειτουργία των μονάδων διαπιστώνουν ότι οι μηνιαίοι λογαριασμοί ρεύματος σημειώνουν αύξηση 50% από τον ένα μήνα στον άλλο. Βιομηχανία που δραστηριοποιείται στον κλάδο τροφίμων στον λογαριασμό του Αυγούστου κλήθηκε να πληρώσει 330.000 ευρώ από 233.000 τον προηγούμενο μήνα. Ανώτατο στέλεχος της βιομηχανίας λέει ότι το κόστος τους ρεύματος θα περάσει πολύ σύντομα στα παρασκευαζόμενα προϊόντα διότι πρόκειται για κόστος που δεν απορροφηθεί από την εταιρεία.

 

Προμηθευτές ενέργειας στην κόψη του ξυραφιού

 

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για την βιομηχανία και την μεταποίηση αλλά και για τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας , οι οποίες από την μία ημέρα στη άλλη χρειάζονται περισσότερα χρήματα για την αγορά ρεύματος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία του ρεύματος για την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου ξεπέρασε τα 27 εκατ ευρώ για το σύνολο των προμηθευτών που συμμετέχει στην αγορά όταν για την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου ήταν στα 23 εκατ. ευρώ.

 

Το επιπλέον κόστος των 4 εκατ ευρώ για τους προμηθευτές θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα διαθέσιμα κεφάλαια της εταιρείας να αυξηθεί το ύψος των εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες.

 

Το ταμειακό άνοιγμα των προμηθευτών εγκυμονεί κινδύνους για τη βιωσιμότητά τους διότι η εταιρεία προπληρώνει το ρεύμα ενώ οι εισπράξεις καθυστερούν περισσότερο από ένα μήνα. Στο εφιαλτικό σενάριο η τιμή της Mwh να εκτιναχθεί άνω των 250 ευρώ στην εγχώρια αγορά, η συνολική αξία του ρεύματος για μία μέρα θα φτάσει τα 33 εκατ. ευρώ.

 

Δηλαδή σε διάστημα 48 ωρών οι προμηθευτές θα ξοδέψουν περισσότερα κεφάλαια για την αγορά ρεύματος και ανέρχεται σε 10 εκατ ευρώ.