Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προϊόντα σε υψηλές τιμές παράγει η εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία για να καλύψει τη ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά παρότι το κόστος ενέργειας έχει  τετραπλασιαστεί. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Μέση Τάση έχει αυξηθεί κατά 60% φέτος σε σχέση με πέρυσι Η τιμή της Mwh για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 15,7% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και ανήλθε στα 204,71 ευρώ. Πέρυσι την ίδια μέρα η τιμή της Mwh ήταν στα 46,97 ευρώ ανά Mwh.

Οι ποσότητες σε ενέργεια που ζήτησε η βιομηχανία και βιοτεχνία ήταν 20.648 Mwh στις 11 Οκτωβρίου 2020 έναντι 31.344 Mwh σήμερα.

Το κόστος του ρεύματος για την ίδια ημέρα παραγωγής αυξήθηκε κατά 435% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τα 46,97 ευρώ ανα Mwh πέρυσι , φέτος  η τιμή ανέρχεται σε 204,71 ευρώ ανά Mwh.

Την ίδια στιγμή η κατανάλωση σε Mwh ενισχύθηκε κατά 51%. Από τις 20.648 Mwh που κατανάλωσε στις 11 Οκτωβρίου 2020 αυξήθηκε στις 31.344 Mwh στις 11 Οκτωβρίου 2021.

Το κόστος αγοράς ενέργειας φέτος για την συγκεκριμένη ημέρα ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ και πέρυσι ήταν μόλις 5,1 εκατ. ευρώ.

Η βιομηχανία παράγει στο «φουλ» όσο η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα ανεξάρτητα  από τη άνοδο των τιμών που προκαλείται τόσο από την αύξηση των τιμών των πρώτων  υλών όσο και από το κόστος της ενέργειας. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ότι σχεδιάζει  πακέτο οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρος του κόστους  της ενέργειας χωρίς να είναι σε θέση να εξασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση θα φρενάρει τη άνοδο των τιμών στη λιανική αγορά ή χρηματοδότηση θα συμβάλει στη ενίσχυση της  κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις  είναι κι  οι αλυσίδες  σούπερ μάρκετ και  το  υψηλό΄κόστος ενέργειας  θα περάσει στα ράφια.