Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πάνω χέρι έχουν οι παραγωγοί ενέργειας στην εγχώρια αγορά, διαμορφώνοντας τα τιμολόγια ρεύματος κατά το δοκούν, ενώ οι προμηθευτές ενέργειας, χωρίς παραγωγική βάση, νιώθουν ότι εγκλωβίζονται σε μία αγορά που κατ’ όνομα είναι απελευθερωμένη.

Για αθέμιτο ανταγωνισμό κάνουν λόγο στελέχη εταιρειών προμήθειας, καθώς το επιπλέον κόστος που έφερε η εφαρμογή του target model και με την προοπτική να μη γίνουν  ουσιαστικές παρεμβάσεις, η αγορά ενέργειας θα καταλήξει σαν ώριμο φρούτο στους παραγωγούς.

Τα «καλά νέα» από την εφαρμογή του target model ήταν ότι η αγορά εξισορρόπησης προκάλεσε την άνοδο της Οριακής Τιμής Συστήματος, που είναι και το τελικό κόστος για τους προμηθευτές ενέργειας, και κυμαίνεται κοντά στην περιοχή ων 70 ευρω ανά Mwh.

Οι εταιρείες στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου θα ενεργοποιήσουν τη ρήτρα ΟΤΣ στα συμβόλαια με τους πελάτες της χαμηλής και μέσης τάσης, διότι το κόστος των τελευταίων 3 μηνών δεν μπορεί να τα αναλάβει η εταιρεία, καθώς τίθεται σε αβεβαιότητα η μελλοντική πορεία.

Οι νέοι λογαριασμοί που τυπώνονται έχουν υψηλότερη χρέωση ανά kwh. Παρουσιάζουν  αύξηση που φτάνει έως το 15%, σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος δεν είναι ενιαίες από όλες τις εταιρείες και η κάθε μία εφαρμόζει τη δική της τιμολογιακή πολιτική και συνδέεται με βάση το κόστος ρεύματος και τα λειτουργικά κόστη της εταιρείας.

Οι παραγωγοί ρεύματος δεν ανεβάζουν τα τιμολόγια των καταναλωτών

Αντίθετα, οι προμηθευτές ενέργειας που έχουν δυνατότητα παραγωγής ρεύματος δεν προχωρούν σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους, διότι ό,τι χάνουν από τη λιανική αγορά, το καλύπτουν από την παραγωγή ρεύματος.

Δηλαδή, έχουν υπεραξίες από την άνοδο της Mwh στην αγορά εξισορρόπησης και διατηρούν τα τιμολόγια των καταναλωτών αμετάβλητα, με την προσδοκία να προσελκύσουν πελατεία  από άλλους προμηθευτές.

Οι αυξήσεις των τιμολογίων δεν προβλέπεται να σταματήσουν, δεδομένου ότι το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος σε ό,τι αφορά την αγορά εξισορρόπησης, δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα (18-24 Ιανουαρίου) διαμορφώθηκε στα 10,82 ευρώ/MWh, έναντι 7,77 ευρώ/MWh στο 7ήμερο 11-17 Ιανουαρίου.

Όταν άνοιξε η συζήτηση για μέτρα περιορισμού της αγοράς εξισορρόπησης, οι παραγωγοί   έβαλαν νερό στο κρασί τους, προχωρώντας σε αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά επανήλθαν  δριμύτεροι οδηγώντας την τιμή ανά Mwh σε ανοδική τροχιά.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά υποστηρίζει ότι το κόστος των Λογαριασμών Προσαυξήσεων τα προηγούμενα χρόνια ήταν συνολικά πέριξ των 4 ευρώ/MWh, δηλαδή περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Με το νέο μοντέλο αγοράς για διάστημα μόλις δύο μηνών από 1/11/20 έως 3/1/21 μόνο οι αγορές εξισορρόπησης, έχουν κοστίσει 170 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του ACER που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην προηγούμενη διαβούλευση, το αντίστοιχο κόστος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές κινείται συνήθως στα 1-2 ευρώ/MWh και οριακά σε κάποιες ελάχιστες χώρες έως τα 4-5 ευρώ/MWh. Δηλαδή στα επίπεδα που ήταν και στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια πριν το Target Model.  Ο ΣΠΕΦ επισημαίνει ότι  δυστυχώς στην χώρα μας το μέσο κόστος  ευρώ ανά Mwh διαμορφώνεται σε 14 ευρώ ( από 1/11 2020 έως  3/1/2021) όταν στην Ευρώπη δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ ανά Mwh.