Την Ξάνθη επισκέφτηκε  χθες, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της νέας γραμμής παραγωγής του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην νυν διοίκηση του εργοστασίου, λέγοντας πως έσωσε τη ΣΕΚΑΠ από τη χρεωκοπία, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, ενώ όπως σημείωσε με την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, το εργοστάσιο γνωρίζει ακόμη μεγαλύτερη άνθηση και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Η πλήρης ομιλία του Άδωνη Γεωργιάδη

«Ήμουν βουλευτής το 2013-2014 όταν ζούσαμε τότε τη μεγάλη αγωνία για τη σωτηρία του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ. Ήταν για την Κυβέρνηση του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ένα πολύ μεγάλο εθνικό στοίχημα αυτή η μεγάλη παραδοσιακή βιομηχανία σε ένα τόσο κρίσιμο για την Ελλάδα τόπο με μία τόσο μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια και εξαγωγή καπνών να καταφέρουμε να μείνει όρθια και να μην κλείσει καθώς, όπως θυμάστε, τότε αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα, δεν θέλω να πω τώρα ποιος και τι και τα λοιπά, αυτά δεν έχουν σημασία, σημασία έχει ότι το εργοστάσιο έχει φτάσει σε ένα σημείο που ήταν ένα βήμα πριν από το κλείσιμο. 

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με προσωπική παρέμβαση του τότε Πρωθυπουργού, βρέθηκε ο αγοραστής που πήρε το εργοστάσιο, το έσωσε από την χρεοκοπία, στηρίχθηκε από την επόμενη Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα -γιατί εγώ θέλω πάντα να τα λέω όλα- και στη συνέχεια υπήρξε η πώληση και η εξαγορά του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ με τη μεγάλη συμφωνία που έγινε από την JTI, μία εξαγορά η οποία δίνει πλέον προοπτική όχι ολίγων ετών λειτουργίας για το εργοστάσιο αυτό, αλλά που δίνει μία τεράστια προοπτική δεκαετιών μπροστά. 

Δηλαδή η JTΙ δεν είναι απλώς ένας επενδυτής που ήρθε να επενδύσει στην Ξάνθη, αλλά είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο στο χώρο της που θα μπορέσει σίγουρα να παραγάγει όλα εκείνα τα καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θα κυριαρχήσουν στην αγορά του καπνού τα επόμενα χρόνια, έχοντας την εταιρική υπευθυνότητα για να επενδύει με σεβασμό στον εργαζόμενο, με σεβασμό στους νόμους του κράτους, με σεβασμό στο περιβάλλον, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους εμάς πια σήμερα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Και ταυτόχρονα να μεγαλώνουν την επένδυση εδώ, να αυξάνουν τις θέσεις εργασίας και να μεγαλώνουν το οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή. 

Είναι, δε πολύ σημαντικό για εμάς ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, το μεγαλύτερο κομμάτι της ετήσιας παραγωγής του συγκεκριμένου εργοστασίου προορίζεται για εξαγωγές, προσθέτοντας στη συνολική εξαγωγική προσπάθεια της χώρας, κάτι που αποτελεί και τον κεντρικό μας πολιτικό στόχο και το μεγαλύτερό μας στοίχημα. 

Όταν πληροφορήθηκα πια ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων την πρόοδο της επένδυσης, είχε κάποια μικρά προβλήματα από αυτά που συνήθως συμβαίνουν όταν γίνεται κάτι ή κάτι το πολύ εντυπωσιακό σε μία χώρα. Με καλή πίστη οι άνθρωποι εργάστηκαν πολύ σκληρά και προχώρησαν και τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ για αυτό και ό,τι άλλο προκύψει στο μέλλον εδώ θα είμαστε για να βρίσκουμε λύση. Ξέρουν πολύ καλά ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή. 

Και ήθελα να ξέρετε ότι είστε πολύ ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και θέλω να αισθάνεστε πολύ όμορφα που επενδύετε στην Ελλάδα γιατί μπορεί πράγματι η JTI να έχει παρουσία στην Ελλάδα 40 χρόνια, δεν είστε καινούριοι εδώ, αλλά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο είστε πια καινούριοι και θέλω, όπως μείνατε 40 χρόνια στην Ελλάδα, να μείνετε 40 χρόνια και στην Ξάνθη και να κάνετε πολλά καινούρια πράγματα. 

Άρα λοιπόν είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γιατί αυτό που μόλις προ ολίγου είδαμε ήταν πραγματικά πάρα πολύ σπουδαίο. Για όσους είχαν μία εικόνα της παλιάς καταστάσεως του εργοστασίου και το πώς είναι τώρα νομίζω μπορούν να καταλάβουν την πολύ μεγάλη διαφορά. 

Έχετε τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα ήθελε και αυτός να είναι εδώ σήμερα αλλά είναι στην Αρκαδία και κάνει επιθεώρηση στα έργα του ΕΣΠΑ που κάνουμε εκεί για ένα μεγάλο ζήτημα που έχουμε με τα απόβλητα. Αλλά να ξέρετε ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι παρά πολύ ευχαριστημένοι με αυτό που έχει γίνει στην Ξάνθη. Θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία».