Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την διεξαγωγή των πρώτων Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας “Elevate Greece” ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής.

 

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε ήδη και καταληκτική ημερομηνία υποβολής  συμμετοχής είναι η 30η Ιουνίου 2021. Τον Ιούλιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους. 

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα διακριθούν, θα βραβευθούν σε ειδική τελετή στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

 

Για το 2021, οι κατηγορίες των βραβείων του  Elevate Greece είναι οι εξής:

 

    1. Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς
  • Ταχύτερα ανερχόμενη νεοφυής επιχείρηση
    1. Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς
    2. Βραβείο Κοινωνικής συνεισφοράς
  • Βραβείο Περιβαλλοντικού αντίκτυπου
  • Βραβείο Γυναικείας επιχειρηματικότητας
  • Βραβείο επιχειρηματικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας
  1. Βραβείο αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
  2. Startup hero: επίλυση προκλήσεων από την υγειονομική κρίση Covid-19
  3. Κορυφαία νεοφυής επιχείρηση από το οικοσύστημα \  Best Ecosystem choice, όπου «ψηφίζει» αποκλειστικά το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην αξιολόγηση. 

Οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για συμμετοχή στα Βραβεία ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας: 

 https://elevategreece.gov.gr/el/national-startup-awards-2021/

 

Εισαγωγικές τοποθετήσεις

 

Εισαγωγικές τοποθετήσεις του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Καινοτομίας στη συνέντευξη τύπου

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα που μας ανέθεσε την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και αποφάσισε τη μετακίνηση της τότε Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, είχε θέσει ως κεντρικό στόχο της κυβερνήσεώς του, να μπορέσουμε να δώσουμε μεγάλη ώθηση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο κεντρικός πολιτικός στόχος αυτής της πολιτικής επιλογής και η αλήθεια είναι ότι δουλεύουμε πολύ από την αρχή για να τον επιτύχουμε. 

Παρουσιάσαμε πριν από λίγους μήνες με τον κύριο Πρωθυπουργό την πλατφόρμα Elevate Greece σε μια μεγάλη εκδήλωση και θέσαμε τους στόχους αυτής της πλατφόρμας. 

Σήμερα είμαστε εδώ πρώτον, για να σας αποδείξουμε ότι δεν ήταν μόνο ωραία λόγια και ευχές αλλά πραγματικότητα και παράγουν αποτέλεσμα και δεύτερον, για να σας ανακοινώσουμε την πολύ ωραία πρωτοβουλία που είχε ο Υφυπουργός, ο κύριος Δήμας και η ομάδα του για τη θεσμοθέτηση των επιχειρηματικών βραβείων νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω της πλατφόρμας Elevate Greece. 

Από τη μέρα που κάναμε την παρουσίαση με τον κύριο Πρωθυπουργό και ξεκίνησε τη λειτουργία της η πλατφόρμα μέχρι σήμερα, έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεών τους, περισσότερες από 400 επιχειρήσεις. 

Επίσης, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας – θα τολμούσα να τις χαρακτηρίσω την «επιχειρηματική αφρόκρεμα» της Ελλάδος- έχουν υποστηρίξει την προσπάθεια του Elevate Greece και έχουν δωρίσει χρήματα για τη δημιουργία των βραβείων της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τα οποία θέλουμε να δώσουμε σε μία πανηγυρική εκδήλωση, στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο.

Τα κριτήρια για να μπορεί μία εταιρεία από τις εγγραφείσες στην πλατφόρμα Elevate Greece να θέσει υποψηφιότητα για κάποια από αυτά τα βραβεία είναι να έχει τζίρο το 2020 τουλάχιστον 100.000 ευρώ και να έχει τουλάχιστον 5 εργαζομένους, έτσι ώστε να μιλάμε πράγματι για επιχειρήσεις νεοφυείς μεν αλλά που έχουν δράση, που έχουν δραστηριότητα και δεν είναι απλώς μία ωραία ιδέα. Έχουν δηλαδή δοκιμάσει την ιδέα τους στην πράξη και έχουν επιτύχει μέσα στο χώρο της ελεύθερης αγοράς με αυτήν. 

Θυμίζω ότι η εγγραφή μίας επιχειρήσεως, νεοφυούς επιχειρήσεως στην πλατφόρμα Elevate Greece τη συνδέει με μία σειρά φορολογικών προνομίων, όπως είναι τα φορολογικά κίνητρα για τους επιχειρηματικούς αγγέλους ή τα stock options που δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις ή στα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην επίσημη αυτή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα, και το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια, τον Υφυπουργό κύριο Δήμα ο οποίος έχει αναλάβει από την αρχή την ηγεσία αυτής της προσπάθειας με μεγάλη αφοσίωση, με προσωπική δουλειά και φυσικά, τον κύριο Κυριαζή και όλη την ομάδα της Γενικής Γραμματείας, η οποία έρχεται να συμπληρώσει με την δουλειά της επιλογές που τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης και τους πόρους που αυτό μας διαθέτει, – μιας και σήμερα έχουμε και την παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής στην Ελλάδα- μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πραγματικά πράξη το όραμα του κυρίου Πρωθυπουργού και όλων μας για μία Ελλάδα που θα πρωτοστατήσει στη νεωτερικότητα, στην έρευνα και στην τεχνολογία».

 

Χρίστος Δήμας:

«Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την συνεργασία, την εμπιστοσύνη και την καθοδήγηση που έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια. Και να πω ότι χωρίς τον κύριο Γεωργιάδη τίποτα από αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. 

Θέλω όμως να ευχαριστήσω δημόσια και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, τον κύριο Κυριαζή, που με την άψογη συνεργασία που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν δύο χρόνια καταφέρνουμε και υλοποιούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Πάμε τώρα στον σκοπό της σημερινής συνέντευξης τύπου. Θέλω να σας πω ότι μέχρι πρότινος η ελληνική πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους ανθρώπους απασχολούν, τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν.

Δεν είχε στοιχεία για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.  Και όταν μια πολιτεία δεν έχει δεδομένα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσει να υλοποιήσει πολιτικές ή ακόμα και να χαράξει πολιτικές που να βοηθήσουν το οικοσύστημα καινοτομίας.

Ένα από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, είναι ότι δεν υπήρχε ένας σαφής ορισμός για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς επιχειρήσεις. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του κόσμου.

Να το πω πολύ απλά, δεν υπάρχει ένας ΚΑΔ νεοφυών επιχειρήσεων.  Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της οικονομίας.

Άρα, αρχίσαμε να μελετούμε βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών και είδαμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ένα μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων μπορούσε να λύσει αρκετά προβλήματα και πράγματι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων αλλά στη συνέχεια αποφασίσαμε ότι θέλαμε να κάνουμε ακόμα πιο δημιουργικά βήματα και να κάνει μητρώο το Elevate Greece πολλά περισσότερα πράγματα από ότι απλώς την επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων.

Συνεπώς, μέσω του Elevate Greece πλέον έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την πορεία των νεοφυών επιχειρήσεων βάσει συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης. Μέσω του Elevate Greece μπορούμε να βοηθήσουμε στη δικτύωση των διαφορετικών παραγόντων του οικοσυστήματος καινοτομίας είτε είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε είναι οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρίες επιχειρηματικού κεφαλαίου, τα λεγόμενα venture capital funds, οι επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Άρα, βοηθάει στην δικτύωση και στην προώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. 

Θεσπίσαμε και είναι ήδη σε ισχύ για πρώτη φορά ως ελληνική πολιτεία κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους.  Επαναλαμβάνω ότι το φορολογικό κίνητρο είναι έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της τάξεως του 50% της επένδυσης για τα φυσικά πρόσωπα που επενδύουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Elevate Greece.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βγάλαμε μια δράση ενίσχυσης ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων με τη μορφή μιας μη επιστρεπτέας προκαταβολής της τάξεως του 80% σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Και επιτρέψτε μου εδώ πέρα να πω ότι ναι μεν η πανδημία μπορεί να είχε κάποιες ευκαιρίες για τις νεοφυείς επιχειρήσεις ειδικά στις επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές τεχνολογικές λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στο σπίτι ή στην εργασία, όμως κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις ειδικότερα σε πιο παραδοσιακούς τομείς όπως ο τουρισμός, είχανε σημαντικές επιπτώσεις από την πανδημία. 

Με αυτό τον τρόπο, συνεπώς, στηρίζουμε και το οικοσύστημα καινοτομίας. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών για τους εργαζόμενους σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Είναι τα περίφημα stock options. 

Έχουμε θεσμικά κατοχυρώσει την διαλειτουργικότητα του Elevate Greece με την Εργάνη να δέχεται το ΓΕΜΗ, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε και ζωντανά τα στοιχεία τα οποία διαρκώς επικαιροποιούνται, των νεοφυών επιχειρήσεων και το Elevate Greece είναι και στα Αγγλικά γιατί ο στόχος είναι η προώθηση της εξωστρέφειας και να είναι πόλος έλξης για τους επενδυτές. 

Θα σας παρουσιάσω για πρώτη φορά κάποια από τα στοιχεία που έχουμε αντλήσει για το οικοσύστημα καινοτομίας τα οποία νομίζω ότι έχουν σημαντικό ενδιαφέρον. 

Αριστερά στην διαφάνεια, βλέπουμε τους τομείς δραστηριότητας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. 

  • Και θα δείτε ότι στην πρώτη θέση είναι οι βιοεπιστήμες με 14,1%. 
  • Ακολουθεί ο τουρισμός με 9,1%. 
  • Το περιβάλλον με 9,1%. 
  • Η αγροτεχνολογία με 7,1%. 
  • Η διαφήμιση 7%. 

Αναφέρω μόνο τις πέντε πρώτες κατηγορίες αλλά μπορείτε να δείτε και τις επόμενες. 

Παράλληλα έχουμε και τον αριθμό των εργαζομένων στο οικοσύστημα καινοτομίας και ειδικότερα στις νεοφυείς επιχειρήσεις. 

  • Πάλι κυριαρχούν οι βιοεπιστήμες έχοντας το 11%. 
  • Η διαφήμιση με 8,3%. 
  • Το ηλεκτρονικό εμπόριο με 7,4. 
  • Τα μεγάλα δεδομένα με 7%. 
  • Και ο τουρισμός με 6,4%. 

Ένα πρώτο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι οι βιοεπιστήμες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας κυριαρχούνε. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να το στηρίξουμε. Το γνωρίζαμε, το υποπτευόμασταν όλοι μας αλλά είναι κάτι τώρα που έχουμε επίσημα στοιχεία. 

Θέλω να πάμε, όμως, στην επόμενη διαφάνεια που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εδώ πέρα έχουμε τα ποσοστά νεοφυών επιχειρήσεων ανά διοικητική Περιφέρεια στην χώρα. 

Άρα έχουμε τις 13 διοικητικές Περιφέρειες της χώρας και έχουμε δει πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουνε εγγραφεί και έχουνε έδρα την συγκεκριμένη Περιφέρεια. 

  • 2 στις 3 νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής. 
  • Ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 14,7%. 
  • Η Κρήτη με 6,5%. 
  • Και η Δυτική Ελλάδα με 4,2%. 

Το πρώτο συμπέρασμα, – πέραν του 0% στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-, ειδικά την εποχή που η απολιγνιτοποίηση κυριαρχεί στην συζήτηση, είναι ένα ζήτημα το οποίο μας έχει απασχολήσει και έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους Περιφερειάρχες και ειδικότερα με τους Περιφερειάρχες στις Περιφέρειες όπου τα ποσοστά είναι πάρα πολύ χαμηλά -είναι κάτω 1%- για να δούμε πως μπορούμε μαζί να δημιουργήσουμε οικονομικά κίνητρα ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις εκτός μεγάλων αστικών κέντρων. 

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό δεν γίνεται σε όλους τους τομείς, διότι σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να υπάρχουνε ακαδημαϊκά ιδρύματα εκεί πέρα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις θα σας πω ότι υπάρχουνε και καλύτερες προϋποθέσεις. 

Η επόμενη διαφάνεια είναι αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός, ο κύριος Γεωργιάδης. Είναι οι επίσημοι υποστηρικτές του Elevate Greece, όπου θα δείτε, είναι πράγματι ένας πολύ σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων από τράπεζες που προσφέρουν εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα στις νεοφυείς  επιχειρήσεις του Elevate Greece. 

Από σημαντικές επιχειρήσεις που προσφέρουνε δωρεάν υπηρεσίες Νέφους για όλες τις επιχειρήσεις του Elevate Greece, χρηματικά έπαθλα που δίνουνε σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις για τα βραβεία νεοφυούς επιχειρηματικότητας στα οποία θα μιλήσω σε λίγο, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας το οποίο έχουνε πολλές από αυτές οι επιχειρήσεις και φυσικά, οι υπηρεσίες mentoring και άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι πολύτιμες για  τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Παράλληλα, υπάρχουν και θεσμικοί υποστηρικτές του Elevate Greece που βοηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. 

Πάμε όμως τώρα στα πρώτα εθνικά βραβεία νεοφυούς επιχειρηματικότητας. 

Όπως πολύ σωστά είπε ο Υπουργός, έχουμε θέσει τρία βασικά κριτήρια. 

  • Το πρώτο κριτήριο είναι ότι η επιχείρηση πρέπει να έχει εγγραφεί στο Elevate Greece.  
  • Το δεύτερο κριτήριο είναι ο κύκλος εργασιών να είναι τουλάχιστον 100.000 ευρώ το 2020. 
  • και το τρίτο κριτήριο είναι να υπάρχουνε τουλάχιστον 5 εργαζόμενοι όπου εκεί πέρα συμπεριλαμβάνονται και ιδρυτές και το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό των νεοφυών επιχειρήσεων. 

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινάει άμεσα από σήμερα, από αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Λήγει στις 30 Ιουνίου, έχουμε δύο εβδομάδες σχεδόν μπροστά μας και η τελετή απονομής θα είναι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, άρα σε λίγους μήνες από τώρα. 

Επιτρέψτε μου να σας πω τον τρόπο με τον οποίον γίνεται η διαδικασία. Έχουμε αξιολογητές από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, δεν συνεδριάζουν σε μορφή Επιτροπής, άρα ο κάθε αξιολογητής ανεξάρτητα βαθμολογεί τις νεοφυείς  επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει σε μία συγκεκριμένη φόρμα την αίτησή τους. Στη φόρμα αυτή ζητούνται στοιχεία της επιχείρησης. Μπορεί να είναι οικονομικά στοιχεία, μπορεί να είναι στοιχεία λειτουργίας τους, μπορεί να είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος και πολλά άλλα ζητήματα. Για κάθε βραβείο είναι μία διαφορετική φόρμα. 

Πάμε τώρα στις κατηγορίες των βραβείων. 

  • Η πρώτη κατηγορία είναι «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις της χρονιάς». Εδώ πέρα υπάρχει μία διαφοροποίηση στα στοιχεία που ζητάμε. Θέλουμε ο κύκλος εργασιών να μην είναι 100.000 ευρώ αλλά είναι ο διπλάσιος, είναι τα 200.000 ευρώ
  • Το δεύτερο βραβείο είναι «Η ταχύτερα ανερχόμενη νεοφυής επιχείρηση» η οποία θα πρέπει να έχει ιδρυθεί τα τελευταία 3 χρόνια
  • Το τρίτο είναι «Ο τεχνοβλαστός της χρονιάς». Εδώ πέρα στο κομμάτι της αξιολόγησης για τον τεχνοβλαστό της χρονιάς καθοριστικό ρόλο θα είχε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας, Καινοτομίας, το ΕΣΕΤΕΚ 
  • Το τέταρτο είναι το βραβείο «Κοινωνικής Συνεισφοράς» 
  • Το πέμπτο είναι βραβείο «Περιβαλλοντικού Αντίκτυπου»
  • Το έκτο είναι το βραβείο «Γυναικείας Επιχειρηματικότητας»
  • Το έβδομο είναι βραβείο «Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας» (προφανώς εδώ πέρα θα πρέπει να υπάρχουνε πωλήσεις, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, και στο εξωτερικό. 
  • Το όγδοο είναι βραβείο «Αξιοποίησης Τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης»
  • Το 9ο βραβείο είναι το λεγόμενο «Start-Up Hero», άρα η νεοφυής επιχείρηση που έχει βοηθήσει στην επίλυση προκλήσεων από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.
  • Και το 10ο βραβείο είναι η κορυφαία νεοφυής επιχείρηση από το οικοσύστημα. Εδώ πέρα απευθυνόμαστε στο οικοσύστημα στις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece που θα ψηφίσουνε αυτές την καλύτερη νεοφυή επιχείρηση ή την επιλογή, τέλος πάντων, του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι σε αυτή την προσπάθεια του Elevate Greece σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Και θέλω να πω ότι είμαστε πολύ περήφανοι στο Υπουργείο Ανάπτυξης που επιλέξαμε μία νεοφυή επιχείρηση για να δημιουργήσει την πλατφόρμα του Elevate Greece. Αναφέρομαι στην Gmantis. Πολύ σημαντική δουλειά στο κομμάτι του Elevate Greece έχει κάνει και η Envolve.

Άρα οι συνεργασίες που έχουμε κάνει για να δημιουργηθεί, να λειτουργήσει σωστά και να αναπτυχθεί το Elevate Greece είναι πάρα πολύ καλές. Και θεωρούμε ότι πέραν των βραβείων που ανακοινώνουμε σήμερα ότι έχουμε και άλλες πρωτοβουλίες που σύντομα θα ανακοινώσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Θανάσης Κυριαζής:

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό και τον Υφυπουργό γιατί άνοιξαν  στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και άλλους δρόμους πέρα από αυτούς τους οποίους είχαν συνηθίσει μέχρι πρότινος.

Δηλαδή, δεν είχαμε μόνο κάποια προγράμματα τα οποία διασφαλίζαμε, κάποια προβλήματα τα οποία ασχολούμασταν αλλά τώρα έχουν ανοίξει και άλλοι δρόμοι και δίνουμε πλέον μεγάλη έμφαση στην καινοτομία, όπως είναι το Κέντρο Καινοτομίας που φτιάχνουμε στο ΧΡΩΠΕΙ αι το έχει αναλάβει και αυτό η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Είναι το Elevate Greece και όλες οι άλλες δράσεις τις οποίες ανέφεραν προηγουμένως ο Υπουργός και ο Υφυπουργός, τους οποίους θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω γιατί πραγματικά ανέπτυξαν και ανέδειξαν τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας σε πρωτοπόρα».

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Να προσθέσω μόνο στην πολύ καλή παρουσίαση που έκανε  ο κ.  Υφυπουργός ότι τα βραβεία αυτά θα περιλαμβάνουν και χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ. Άρα, δεν είναι μόνο ηθική η επιβράβευση, είναι και μια σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση για εκείνη ή για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να πάρουν αυτό το βραβείο. Και είναι και άλλη μια δική μας έμπρακτη απόδειξη ότι μας ενδιαφέρει πραγματικά να βοηθήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να εξελιχθούν.

Να πω επίσης ότι η μη επιστρεπτέα ενίσχυση καταβάλλεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δηλαδή με τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων υλοποιώντας και κατ’ αυτόν τον τρόπο μια από τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Γενικότερα, δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο εργαλείο που δεν θα χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να ριζώσει. 

Να πω επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα σας παρουσιάσουμε και τη μεγάλη δράση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την στήριξη των ερευνητικών κέντρων. Θεωρούμε ότι είναι μια από τις πιο εμβληματικές δράσεις που το Υπουργείο μας εξασφάλισε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την ουσιαστική ενίσχυση της έρευνας στην Ελλάδα. Δεν θα αφήσουμε – επαναλαμβάνω – κανένα εργαλείο που δεν θα χρησιμοποιήσουμε για την επίτευξη αυτού του στόχου. 

Και αφού είπαμε όλα αυτά, κηρύσσω την επίσημη έναρξη του διαγωνισμού για τα βραβεία έρευνας και καινοτομίας και από αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα τίθεται σε λειτουργία για να μπορούν οι εγγεγραμμένες στην πλατφόρμα επιχειρήσεις να θέσουν υποψηφιότητα για ένα από τα 10 βραβεία».

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Υπουργός κ. Α. Γεωργιάδης και ο κ. Χρ. Δήμας επισήμαναν μεταξύ άλλων:

 

«Προσπαθούμε για πρώτη φορά να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο το οποίο θα ενισχύει την χρηματοδότηση της έρευνας στη χώρα μας. 

Ο στόχος που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010 για όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να επενδύουν ποσό ίσο με το 3% του ΑΕΠ, δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες. Μόνο τέσσερα κράτη- μέλη πέτυχαν  αυτόν τον στόχο. Εμείς βρισκόμαστε στην 16η θέση και ο βασικός στόχος που έχουμε θέσει είναι να αυξήσουμε τις ιδιωτικές δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. Με τις αλλαγές που έχουμε κάνει, όπως τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

 

 «Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ως Υπουργείο και ειδικότερα ως Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας έχουμε εξασφαλίσει ένα πολύ μεγάλο ποσό, πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, για την στήριξη της καινοτομίας εν γένει.

Έχουμε συμπεριλάβει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών και τεχνολογικών πάρκων και την ενίσχυση των υποδομών σε αυτά.

Επίσης, έχουμε σχεδιάσει πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν όχι μόνο τις υποδομές των ερευνητικών κέντρων, που είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά και πολιτικές υπέρ της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Πολιτικές που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφεια του οικοσυστήματος καινοτομίας και στις νεοφυείς επιχειρήσεις».

 

 «Όσον αφορά στην εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας, είναι στην πραγματικότητα η εικόνα του προβλήματος που η κυβέρνησή μας προσπαθεί να λύσει μέσω του προγράμματος της απολιγνιτοποιήσεως. 

Δηλαδή, η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας περιστρεφόταν αποκλειστικά και μόνο γύρω από τη ΔΕΗ και τα λιγνιτικά εργοστάσια και αυτήν την εικόνα αποτυπώνει και το Elevate Greece ως μία πραγματικότητα. 

Σας διαβεβαιώ ότι με το master plan για την απολιγνιτοποίηση, που επίσης το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο συντονιστής του ΣΔΑΜ, κ. Μουσουρούλης, με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια εκπονούμε όλο αυτό το διάστημα και με τους Ευρωπαϊκούς και άλλους πόρους που έχουμε εξασφαλίσει για τη χρηματοδότησή του, πρόκειται να δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία ένα πολύ πιο ευνοϊκό περιβάλλον, αναμφίβολα, για να μπορεί στο μέλλον να αναπτυχθούν και νεοφυείς  επιχειρήσεις, με πολύ καλύτερη ανταπόκριση απ’ ότι το σημερινό μηδέν που είδατε πριν στο χάρτη. 

Να πω φυσικά ότι με πολύ ενδιαφέρον βλέπουμε και τη μεγάλη πρόοδο στην περιοχή της Αχαΐας κυρίως και γενικά της Δυτικής Ελλάδας, αλλά κυρίως της Αχαΐας στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, που φαίνεται να πρωταγωνιστεί η περιοχή αυτή σε επίπεδο ελληνικής περιφέρειας και είναι ενδιαφέρον.

Και να προσθέσω ότι και η Περιφέρεια Ηπείρου έχει κάποιο προβάδισμα, φαίνεται δηλαδή ότι προχωράει κάπως καλύτερα παρά τη σχετική μεγάλη απόσταση από την Αθήνα. Άρα, όλα γίνονται εάν δουλέψουμε σωστά». 

 

«Όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνειδητοποιήσαμε πολύ γρήγορα ότι δεν υπάρχει ένα κοινό, απλό, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των τεχνοβλαστών, των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων της χώρας.

Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έλεγε εντελώς διαφορετικά πράγματα για τη λειτουργία των τεχνοβλαστών απ’ ότι έλεγε ο Δημόκριτος, απ’ ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ ότι το ΕΛΚΕΘΕ

Μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) ανατέθηκε στο αρμόδιο Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Μεταφοράς Τεχνολογίας το οποίο απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητές και ανθρώπους των επιχειρήσεων, να εκπονήσει μια νέα πρόταση την οποία μετά από 15 μήνες διαλόγου με την ερευνητική και επιστημονική κοινότητα την υπέβαλε στα δύο συναρμόδια υπουργεία, Ανάπτυξης και Παιδείας.

Η πρόταση ενσωματώθηκε στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, η δημόσια διαβούλευση για το οποίο θα είναι στον αέρα την επόμενη εβδομάδα για να μπορούν όλοι να κάνουν τα σχόλιά τους και ακολουθεί η διαδικασία νομοθέτησης στο Κοινοβούλιο».