Κάδοι ανακύκλωσης
Κάδοι ανακύκλωσης

Επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις παρατηρήσεις του ρεπορταζ του economix για τα ζητούμενα του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, η ΚΕΔΕ διατυπώνει αμφιβολίες κατά τη διαβούλευση και ετοιμάζεται να καταθέσει τις απόψεις της, μετά τηνειδική συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε.

Το νομοσχέδιο αυτό φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα όσον αφορά την φιλική προς το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία διαχείριση των απορριμμάτων.

Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι αναγνωρίζεται σωστά ο κομβικός ρόλος των Δήμων, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά πολλές από τις διατάξεις του, παρά το γεγονός ότι έρχονται να καλύψουν λάθη και ολιγωρίες ετών, δεν αντιμετωπίζουν δίκαια την αυτοδιοίκηση και υπάρχουν προβλέψεις, που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες δυσανάλογα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου παρουσίασε τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ πάνω στο σχέδιο νόμου.

Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν τη βάση της δουλειάς που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ώστε η ΚΕΔΕ να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις.

Η καταγραφή των ενστάσεων αλλά και η προβολή θετικών προτάσεων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα αποτελεί από πλευράς αυτοδιοίκησης στάση ευθύνης.

Η ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο, που θα συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα των διατάξεων που καλύπτουν τον τομέα των στερεών αποβλήτων και τη διαχείρισή τους, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να μην περιέχει άρθρα που προβλέπουν μόνον νέες υποχρεώσεις για τους ΟΤΑ, χωρίς να διασφαλίζονται παράλληλα οι νέοι πόροι που είναι απαραίτητοι για να ανταποκριθούν οι Δήμοι στα όσα προβλέπονται .

Πολλές νέες ευθύνες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

Όπως επισημάνθηκε, το σχέδιο νόμου προβλέπει ανάληψη περισσότερων υποχρεώσεων για τους Δήμους, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επαρκή προετοιμασία.

Περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ένα ευρύ φάσμα κυρωτικών διατάξεων προς τους Δήμους, οι οποίοι καθίστανται ο βασικός παίκτης για την εφαρμογή του νέου μοντέλου διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις αν υιοθετηθούν θα αναγκάσουν τους Δήμους να επιβάλλουν υψηλά τέλη που θα επιβαρύνουν τους δημότες, ενώ κινδυνεύουν με περαιτέρω μείωση των εσόδων τους, αφού στις κυρώσεις που προβλέπονται συμπεριλαμβάνεται η παρακράτηση οφειλών και από το βασικό έσοδο των Δήμων, από το οποίο εξαρτάται η λειτουργία τους, που είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ)

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου όσον αφορά τη διαβούλευση, καθώς και να υπάρξει από πλευράς της αρμόδιας επιτροπής μεγαλύτερη επεξεργασία του περιεχομένου του Ν/Σ, ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες, ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες προτάσεις από πλευράς αυτοδιοίκησης.

Η εισήγηση στην ΚΕΔΕ αναλυτικά

Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή να ξαναδούμε με ρεαλιστικό τρόπο ποια θα είναι τα επόμενα χρόνια στην ανακύκλωση. Γιατί το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη του Κράτους, δεν υπήρχε κανένας έλεγχος όσον αφορά τους κανόνες λειτουργίας των συστημάτων ανακύκλωσης. Τόσα χρόνια , χωρίς οι Δήμοι να έχουν καμία ευθύνη , κάποιοι άφηναν την αγορά να τσουλήσει όπως τσουλούσε με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για το ίδιο ζήτημα που είχε κατατεθεί πριν μερικούς μήνες, το νέο σχέδιο είναι πιο μαζεμένο κι έχουμε πλέον την ευκαιρία να ασχοληθούμε επί της ουσίας με θέματα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε ακουμπήσει. Η άποψή μου είναι «όλοι οι καλοί χωράνε» στην αγορά της ανακύκλωσης αρκεί οι Δήμοι να ξέρουμε ξεκάθαρα ποιοι είναι οι όροι του παιχνιδιού ώστε να εναρμονιστούμε όλοι, και εμείς και οι παίκτες της αγοράς.

Το νομοσχέδιο ναι μεν βλέπει τους Δήμους ως βασικούς παίκτες στην ανακύκλωση,  αλλά μας φορτώνει διάφορα – όπως την περισυλλογή αμιάντου από ανακαινίσεις σπιτιών. Μας φορτώνει υποχρεώσεις χωρίς τα μέσα για να στηρίξουμε αυτές τις νέες πρακτικές.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι τα έξοδα που θα επωμιστούν οι Δήμοι με βάση τις νέες ευθύνες που τους αποδίδονται, θα είναι και μεγάλα και δυσβάστακτα, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη από πού θα έρθουν έσοδα για να στηριχθεί το νέο μοντέλο από τους δήμους. Τις Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης π.χ., που θα έχουν έσοδα, δεν τις δίνουν στους Δήμους. Δηλαδή τα έσοδα θα τα πάρει κάποιος άλλος και εμείς θα έχουμε μόνο να καλύψουμε τα έξοδα.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως όλο αυτό το διάστημα, όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε απροθυμία του κράτους να ρυθμίσει την αγορά της ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να βλέπουμε διάφορα φαινόμενα.

Δε θα πω ότι μόνο ο μπλε κάδος ή τα «τέσσερα ρεύματα» είναι τα σωστά – ούτως ή άλλως δεν υπάρχει και λόγος να μπουν παντού «τέσσερα ρεύματα»  αυτό θα αποφασισθεί ανάλογα με τα σημεία και τα χαρακτηριστικά της κάθε γειτονιάς. Πιθανώς η λύση θα είναι ένα μικτό σύστημα: και σπιτάκια ανακύκλωσης και ό,τι άλλο νομίζουμε ότι είναι κατάλληλο για τις περιοχές μας.
Θα πρέπει όμως να ρυθμιστεί η αγορά και να μπουν επιτέλους κανόνες».

Ανησυχία στους Δήμους για τη λήξη των οκτάμηνων συμβάσεων

Πολλοί Δήμοι ανησυχούν για το τι θα γίνει με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τις παρατάσεις των συμβάσεων Covid.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο Εργασίας ενημερώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα κοινωφελής έτσι ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να προσλάβουν προσωπικό μέσα στον Αύγουστο.

Ο κ. Παπαστεργίου είπε ακόμη ότι υπάρχουν αιτήματα από πολλούς εργαζόμενους στα οκτάμηνα για παράταση πλέον των δύο μηνών. «Μεταφέρουμε την αγωνία μας αλλά αισθάνομαι ότι δεν θα είναι εύκολη μια νέα τέτοια παράταση ελλείψει χρημάτων» είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Επίσης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει με επιστολή της την παράταση των συμβάσεων Covid που λήγουν αφού ακόμη οι συνθήκες επιβάλουν την παρουσία επιπλέον προσωπικού.