Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μέλλον θα έλθει στην Αστυπάλαια νωρίτερα, ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση έναρξης της λειτουργίας της πρωτοβουλίας eAstypalaia.
Το συγκεκριμένο project αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με το γερμανικό όμιλο Volkswagen, για την αλλαγή υποδείγματος μεταφορών και ενέργειας σε ένα ολόκληρο νησί.
Η παρουσία των επισήμων στο νησί των Δωδεκανήσων με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, σηματοδοτεί την έναρξη ενός σχεδίου που ξεκίνησε μόλις πριν από 7 μήνες, τον Νοέμβριο του 2020, και τώρα μπαίνει σε πορεία υλοποίησης.
Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον
Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα ξεκίνημα. Ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολία πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού. Στην Ελλάδα δρομολογούμε ήδη τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Αστυπάλαια: ένα έξυπνο και βιώσιμο νησί. Επισκόπηση προόδου: από το όραμα στην πράξη», όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Εάν δεν προστατεύσουμε τη φύση τότε ο κόσμος θα βρεθεί κάτω από μεγάλη απειλή
«Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το μέλλον της επόμενης γενιάς. Ο σχεδιασμός μας είναι τολμηρός. Η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της μετάβασης» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε:
«Τα σχέδια όμως δεν σταματούν εδώ. Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει την πλατφόρμα eAstypalaia για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με ηλεκτρικά και η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δίνουμε εδώ είναι πολύ γενναιότερη εν συγκρίσει με την υπόλοιπη χώρα».
Σημείωσε επίσης, πως πρέπει να δρομολογήσουμε την αλλαγή με πολύ ταχείς ρυθμούς. «Η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε πως ο κόσμος μας είναι πολύ εύθραυστος. Μας έδειξε επίσης πως εάν δεν προστατεύσουμε τη φύση τότε ο κόσμος θα βρεθεί κάτω από μεγάλη απειλή», επισήμανε.
 Το πράσινο πιστοποιητικό δείχνει πως όταν η Ευρώπη δουλεύει από κοινού φέρνει εις πέρας σημαντικά αποτελέσματα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Ελευθερία», σημειώνοντας πως περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες έχουν πλέον εμβολιαστεί πλήρως και συνεχάρη τον δήμαρχο Αστυπάλαιας για τα υψηλά ποσοστά στο νησί.
«Είμαστε επίσης πολύ υπερήφανοι πως το πράσινο Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι πλέον πραγματικότητα, κάτι που δείχνει πως όταν η Ευρώπη δουλεύει από κοινού φέρνει εις πέρας σημαντικά αποτελέσματα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Το μέλλον θα έλθει στην Αστυπάλαια νωρίτερα
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους κατοίκους της Αστυπάλαιας, αναφέρθηκε στα οφέλη που θα επιφέρει το πρόγραμμα μετατροπής του νησιού σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen.
«Καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος, διαφήμιση του νησιού σας σε όλον τον κόσμο, φθηνότεροι λογαριασμοί» αλλά όπως προσέθεσε χαρακτηριστικά «και αυτή η υπερηφάνεια, που πρέπει να νιώθετε ότι συμμετέχετε σε κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό, ότι δηλαδή το μέλλον θα έλθει στην Αστυπάλαια νωρίτερα».
 Herbert Diess: Η Αστυπάλαια είναι το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση
 
Η Αστυπάλαια είναι το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση, τόνισε ο CEO της Volkswagen Group, Herbert Diess, στην ομιλία του στην εκδήλωση «Astypalea: smart & sustainable island» που πραγματοποιείται στο νησί.
«Στο νησί αυτό θα ερευνήσουμε, σε πραγματικό χρόνο, το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα τους την ηλεκτροκίνηση (e-mobility) και ποια κίνητρα χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Τα αποτελέσματα της Αστυπάλαιας θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού προς βιώσιμες μετακινήσεις με πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του κλίματος και η μετάβαση σε βιώσιμη κινητικότητα αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Η Volkswagen πρωτοστατεί σε αυτήν την αλλαγή, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα βιώσιμων μετακινήσεων- από αυτοκίνητα, έως βιώσιμες ενεργειακές λύσεις φόρτισης» σημείωσε ο κ. Diess και επισήμανε:
«Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει ένα πρότυπο γρήγορου μετασχηματισμού που ενισχύεται από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων».
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Volkswagen
 
Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Volkswagen, δρα Herbert Diess, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για την εκδήλωση σχετικά με το project, που θα μετατρέψει την Αστυπάλαια σε ένα πρότυπο νησί ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
   Κατά την έναρξη της συνάντησης έγινε ο εξής διάλογος:
   Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόλις φτάσατε;
   Herbert Diess: Ναι, μόλις φτάσαμε πριν από μια ώρα, και είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, τις γεννήτριες diesel. Ήδη ενημερωθήκαμε για το project και τις αλλαγές που θα φέρει. Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, καθώς αυτή είναι μια από τις πρώτες περιοχές που επισκέπτομαι μετά το lockdown.
   Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη μας χαρά που βρίσκεστε εδώ. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το γεγονός πως αυτό που ξεκίνησε ως ιδέα τώρα γίνεται πραγματικότητα. Είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ στο νησί πριν φτάσετε εδώ και να μιλήσω με τους κατοίκους, οι οποίοι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με το όλο project.
   Σίγουρα είναι εξαιρετικά σημαντικό για το νησί αλλά λειτουργεί και ως σύμβολο του τι μπορούμε να κάνουμε για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Εργαζόμαστε από κοινού το κράτος, ο Δήμος, με πρωτοπόρες στον τομέα τους δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Είμαι πολύ χαρούμενος που είστε σήμερα εδώ.
   Herbert Diess: Και εγώ το ίδιο. Και θυμάμαι πως όταν πρωτογνωριστήκαμε, στα τέλη του 2019, δεν ήμασταν σίγουροι τι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε, Δεν γνωρίζαμε ποιο νησί έπρεπε να επιλέξουμε. Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση. Και για εμάς επρόκειτο για ένα project που έπρεπε να κατανοήσουμε, ίσως να αυτοσχεδιάσουμε, αλλά έγινε σπουδαία δουλειά -παρά την πανδημία. Είμαι πολύ ικανοποιημένος.
   Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Καθώς περπατούσα στο νησί είδα την πρώτη μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τους παλιούς ανεμόμυλους. Και τώρα βλέπουμε τις ΑΠΕ του μέλλοντος: νέες μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας που ηλεκτροδοτούν ηλεκτρικά οχήματα. Είναι συναρπαστικό. Και είμαι πολύ χαρούμενος που είστε εδώ.
   Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την παράδοση 12 φορτιστών και οκτώ ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δωρεά της Volkswagen, στην Αστυνομία, τη δύναμη του Λιμενικού και την Πολιτική Αεροπορία. Επίσης δωρήθηκε ένα ασθενοφόρο. Ο πρωθυπουργός και ο κ. Diess είχαν συζήτηση με κατοίκους για τα οφέλη από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για τους πολίτες και το περιβάλλον και ειδικά για την Αστυπάλαια που γίνεται ένα πρότυπο νησί «πράσινης» ανάπτυξης.
   Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο κ. Diess πραγματοποίησαν μία σύντομη στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.
Τα βασικά σημεία του Project eAstypalaia
 
Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%, αποσκοπεί το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen. Παράλληλα θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας για πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ η αποτίμηση των πρώτων βημάτων του προγράμματος έγινε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον CEO του ομίλου Volkswagen δρ. Herbert Diess στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο νησί.
Το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, εδράζεται ουσιαστικά σε τέσσερις πυλώνες:
Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων “e-astypalea”, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.
Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.
Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.
Κεφαλογιάννης: Η Αστυπάλαια θα γίνει σημείο αναφοράς
 
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης μίλησε για το σχέδιο ανάδειξης της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί και την υλοποίηση καινοτόμων υπηρεσιών μετακίνησης
 «Σήμερα εγκαινιάζουμε νέες μορφές μετακινήσεων σε ένα υπέροχο περιβάλλον, στο νησί της Αστυπάλαιας, που θα αποτελέσει πρότυπο για τη μετάβαση στη νέα εποχή της κινητικότητας. 
Στην Αστυπάλαια θα εισαχθούν καινοτόμες υπηρεσίες δημόσιας συγκοινωνίας κατά παραγγελία, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα προσφέρουν στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις. 
Τα νέα ηλεκτρικά οχήματα θα ενισχύσουν την τοπική συγκοινωνία που καλείται πλέον να εξυπηρετήσει περισσότερες ανάγκες, με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. 
Αυτό όμως που θα συμβεί για πρώτη φορά, είναι ότι τα νέα αυτά οχήματα θα γίνουν μέρος ενός δικτύου που θα διαχειρίζεται και θα ανταποκρίνεται στη ζήτηση των επιβατών για συγκοινωνία. 
 Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, είτε καλώντας, είτε χρησιμοποιώντας το σχετικό λογισμικό, να δηλώσουν την επιθυμία τους για μεταφορά, να ενημερώσουν για τα σημεία επιβίβασης και αποβίβασης. 
Το σύστημα διαχείρισης θα συγκεντρώνει τα αιτήματα και θα προσαρμόζει ανάλογα τα δρομολόγια, ενημερώνοντας τους επιβάτες. 
Δύο ή τρεις παρέες, για παράδειγμα, μπορεί να εκφράσουν ταυτόχρονα επιθυμία να μεταφερθούν σε διαφορετικά σημεία του νησιού και ανάλογα με τη θέση τους να οργανωθούν οι διαδρομές. 
Πρόκειται ουσιαστικά για μια μορφή διαδραστικής συγκοινωνίας και μάλιστα, με καθαρή ενέργεια, μέσω της ηλεκτροκίνησης.
Η Αστυπάλαια, που φημίζεται μέχρι σήμερα για το λευκό και το γαλάζιο, θα μετατραπεί σε ένα πράσινο νησί, με τη χρήση μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον. 
Ταυτόχρονα, όμως, θα γίνει το σημείο αναφοράς στη χρήση των νέων υπηρεσιών κινητικότητας, καθώς θα εφαρμοστούν στην πράξη, πιλοτικά, νέες ψηφιακές τεχνολογίες στις αστικές επιβατικές μεταφορές».