Βιολογικός καθαρισμός - Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στην Ελβετία
Βιολογικός καθαρισμός - Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στην Ελβετία
Πηγή Εικόνας: kubinger / Pixabay

Τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα οφέλη που προκύπτουν για την τοπική κοινωνία, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι δήμαρχοι Παιανίας και Κορωπίου με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στο περιθώριο της επίσκεψης στο νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) των ομώνυμων Δήμων.

Με αφορμή τα έργα αναβάθμισης της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή διευθύνοντα Σύμβουλο, Αναστάσιο Τόσιο, επισκέφθηκε το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου-Παιανίας- συνοδευόμενο από τους δημάρχους Κρωπίας, Δημήτριο Κιούση, Παιανίας, Ισίδωρο Μάδη καθώς και τον Αλέξανδρο Καλογερόπουλο, διευθυντή Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής που κατασκευάζει η Περιφέρεια Αττικής και θα λειτουργεί η ΕΥΔΑΠ, του οποίου ο προϋπολογισμός θα αγγίξει σταδιακά τα 200 εκατ. ευρώ περίπου (δίκτυο και ΚΕΛ) και αφορά την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, καθώς θέτει σε πρώτο πλάνο την ανάκτηση, τον εμπλουτισμό και την αξιοποίηση των υδατικών πόρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών προβλέποντας, διάθεση ανακυκλωμένου νερού για πυρόσβεση, πότισμα δημοτικών πάρκων, άρδευση γεωργικών εκτάσεων και εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης (Δήμοι, Περιφέρεια, ΕΥΔΑΠ), αναδείχθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους δημότες της περιοχής από τα έργα τη εταιρείας ενώ συζητήθηκαν δράσεις και ενέργειες με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών για την μεγιστοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων που προκύπτουν.

«Η ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης των λυμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής αναμένεται θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων σε όλες τις εκφάνσεις της, ενισχύοντας παράλληλα την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τις αξίες γης. Η λειτουργία του ΚΕΛ Κορωπίου–Παιανίας θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών ώστε ο βαθμός καθαρότητας του επεξεργασμένου προς ανακύκλωση νερού θα επιτρέπει τη χρήση για απεριόριστη άρδευση, αστική και περιαστική επαναχρησιμοποίηση αλλά και εμπλουτισμό υπογείων υδροφορέων. Για εμάς στην ΕΥΔΑΠ πρώτο μας μέλημα αποτελεί η βέλτιστη διαχείριση των πόρων και η κυκλική οικονομία προς όφελος όλων», τόνισε ο αν. διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Τόσιος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ, ύψους 600 εκατ. ευρώ για την Ανατολική Αττική, αναμένεται να εξυπηρετήσει προοπτικά 400.000 και πλέον νοικοκυριά στην περιοχή.