diilistiria_smokovoy_2 [alithianews.gr]
diilistiria_smokovoy_2 [alithianews.gr]

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, ένα σημαντικό έργο φτάνει στο τέλος του και οι πόλεις των Σοφάδων, του Παλαμά και άλλα 40 χωριά των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά θα πίνουν επιτέλους καθαρό και υγιεινό νερό από την Λίμνη του Σμοκόβου.

Ολοκληρωμένο και σε πλήρη λειτουργία Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού, δυναμικότητας 45.000 κατοίκων για τις ανάγκες της 20ετίας με μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας 16.875m3/d, για την κάλυψη των αναγκών των οικισμών της ανατολικής πλευράς του Νομού.

Το έργο οραματίστηκε πριν 20 χρόνια ο πρώην δήμαρχος Σοφάδων Βασίλης Κατσάρας και ολοκληρώνεται σήμερα επί δημαρχίας Θάνου Σκάρλου που με δηλώσεις του στην ΑΛΗΘΕΙΑ, δηλώνει συγκινημένος που βλέπει τους κόπους ετών να φτάνουν στο τέλος τους.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα για τη υγεία των κατοίκων 2 κωμοπόλεων και 40 χωριών του νομού Καρδίτσας, φτάνει στο τέλος του εντός του 2021, δυστυχώς δέκα ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που δόθηκε η πρώτη χρηματοδότηση.

Πρόκειται για το έργο «Υ∆ΡΕΥΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡ∆ΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΣΜΟΚΟΒΟΥ: ΕΡΓΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ, της Πράξης «Υ∆ΡΕΥΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡ∆ΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΣΜΟΚΟΒΟΥ».

Το έργο, αποτελεί το 1ο από 6 υποέργα που χρηματοδοτούνται από το Επιχ. Πρόγραµµα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) 2007-2013 και εντάχθηκαν το 2011 με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ). Ακολούθως εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Το έργο αυτό θα έρθει να κουμπώσει σε ένα άλλο μεγάλο έργο, αυτό των δικτύων που έχουν ολοκληρωθεί για να μπορέσει το καθαρό νερό να φτάσει στις πόλεις και τα χωριά για να εξασφαλίσει καθαρό νερό στους κατοίκους.

Μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των οικισμών, πίνει νερό από γεωτρήσεις με το νερό να προέρχεται από μια επιβαρυμένη από νιτρικά, περιοχή.

Το έργο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες ύδρευσης των ακόλουθων 39 οικισμών των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά: ΑΣΗΜΟΧΩΡΙ, ΑΧΛΑΔΕΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΛΕΟΝΤΑΡΙ, ΝΕΟ ΙΚΟΝΙΟ, ΔΑΦΝΟΣΠΗΛΙΑ, ΖΑΪΜΙΟ, ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟ, ΠΑΛΙΟΥΡΙ, ΚΕΔΡΟΣ, ΛΟΥΤΡΟ, ΑΣΤΡΙΤΣΑ, ΗΛΙΑΣ, ΙΤΕΑ, ΛΕΥΚΗ, ΟΡΦΑΝΑ, ΠΕΤΡΙΝΟ, ΣΥΚΕΑΙ, ΦΥΛΛΟ, ΚΥΨΕΛΗ, ΠΥΡΓΟΣ ΚΙΕΡΙΟΥ, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΒΛΟΧΟΣ, ΚΑΛΥΒΑΚΙΑ, ΚΟΣΚΙΝΑΣ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΛΑΜΑΣ, ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΟΣ, ΑΜΠΕΛΟΣ, ΑΝΩΓΕΙΟ, ΓΕΦΥΡΙΑ, ΔΑΣΟΧΩΡΙ, ΚΑΠΑΔΟΚΙΚΟ, ΜΑΥΡΑΧΑΔΕΣ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ, ΜΟΣΧΟΛΟΥΡΙ, ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ, ΣΟΦΑΔΕΣ και ΦΙΛΙΑ.

Πρόκειται για την κατασκευή του ταχυδιυλιστηρίου, και των συνοδευτικών έργων, προϋπολογισμού περίπου 12,1 εκ ευρώ, που συμπληρώνουν το όλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ. Στο διυλιστήριο θα γίνεται η συγκέντρωση, η επεξεργασία και η διανομή του νερού απ’ όπου θα υδρεύονται 42 χωριά της ανατολικής πλευράς του νομού, τα οποία ανήκουν στους Δήμους, Σοφάδων, Παλαμά και Καρδίτσας.

Ολοκληρωμένο και σε πλήρη λειτουργία Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού, δυναμικότητας 45.000 κατοίκων για τις ανάγκες της 20ετίας με μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας 16.875m3/d, για την κάλυψη των αναγκών των οικισμών της ανατολικής πλευράς του Νομού.

Το έργο κατασκεύασε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ιδιαίτερη ηταν όλα αυτά τα χρόνια η συμβολή του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και του τέως αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκου, αλλά και του νυν Κωστή Νούσιου, αλλά και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δημήτρη Κουτρομάνου.

Τι λέει ο δήμαρχος Σοφάδων

Η ΑΛΗΘΕΙΑ, μίλησε για το έργο με τον δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλος ο οποίος μας ανέφερε:

“Το έργο αυτό είναι όνειρο ζωής για τους κατοίκους των Σοφάδων και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, μιας και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό για τον άνθρωπο από το καθαρό και υγιεινό νερό. Σε λίγους μήνες θα πίνουμε επιτέλους το νερό που μας αξίζει. Η ποιότητα του νερού που θα έρχεται από την Λίμνη Σμοκόβου, θα είναι πλέον ασύγκριτη και για το έργο αυτό η δημοτική αρχή εργάστηκε εδώ και πολλά χρόνια.

Φτάνουμε στο τέλος ενός πολύ δύσκολου αγώνα και ελπίζω ότι εντός του 2021 θα είμαστε σε θέση πλέον να συνδέσουμε το διυλιστήριο με τα δίκτυα. Αυτό θα γίνονταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. αλλά οι πρόσφατες πλημμύρες πήγαν το έργο λίγους μήνες πίσω. Ευτυχώς όμως δεν είχαμε ζημιές και πλέον μιλάμε για το τέλος αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Με την ευκαιρία όμως αυτή, θα ήθελα να αναφερθώ και στο ιστορικό του μεγάλου αυτού έργου που στην πλήρη ανάπτυξή του κόστισε 42 εκ. Ευρώ.

Να αναφερθώ στους ανθρώπους που οραματίστηκαν το έργο αυτό πριν από 20 σχεδόν χρόνια. Αναφέρομαι στον πρώην δήμαρχο Σοφάδων Βασίλη Κατσάρα που οραματίστηκε τότε το έργο αυτό. Αυτός ως δήμαρχο και εγώ ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος και αργότερα αντιδήμαρχος, δώσαμε μεγάλες μάχες για την χρηματοδότηση του έργου και αργότερα για να επιλύουμε διάφορα προβλήματα που προκύπταν στην κατασκευή του έργου που δεν ήταν και λίγα.

Εμείς που σήμερα βλέπουμε το όραμά μας να γίνεται πραγματικότητα, δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευτυχείς και συγκινημένοι”.

Μερικά στοιχεία του έργου…

Η ύδρευση των οικισμών της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας προβλέπεται από την τεχνητή λίμνη του φράγματος Σμοκόβου. Η υδροληψία θα γίνεται μετά το υπό λειτουργία υδροηλεκτρικό και το νερό θα μεταφέρεται σε νέα λιμνοδεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 80.000 m3 περίπου. Αναλυτικότερα τα έργα κεφαλής αποτελούνται από την λιμνοδεξαμενή, τα έργα υδροληψίας και εκκενώσεως αυτής, το έργο υπερχείλισης, τα έργα εκτροπής καθώς και τα έργα οδοποιίας για την προσπέλαση στην στέψη της λιμνοδεξαμενής.

Το Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού (ΔΠΝ) θα καλύπτει τις ανάγκες της 20ετίας και θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας για μέγιστη παροχή 16.875m3/d. Η μέθοδος επεξεργασίας του νερού περιλαμβάνει τη διύλιση και την απολύμανση με χλώριο, καθώς και την προχωρημένη και εντατική επεξεργασία με όζον και ενεργό άνθρακα.

Διύλιση, απολύμανση, οζόνωση, ενεργός άνθρακας, καθίζηση λάσπης, παχυντής ιλύος, φίλτρα άμμου, φίλτρα άνθρακα, είναι όροι οι οποίοι περιγράφουν τη διαδικασία επεξεργασίας του νερού για να φτάσουμε στο ποιοτικό αποτέλεσμα του πλέον ποιοτικού και υγιεινού πόσιμου νερού για τους πολίτες της περιοχής.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Αλήθεια Καρδίτσας και το alithianews.gr  και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]