Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο διαγωνισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατασκευή φραγμάτων και έργων άρδευσης μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έργα συνολικού προϋπολογισμού 269 εκατ. ευρώ, περνούν στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ενδιαφερόμενοι φορείς και για τα δύο έργα είναι οι κοινοπραξίες ΓΕΚ Τέρνα – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, Μυτιληναίος – Intrakat – Μεσόγειος και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ.

Πρόκειται για την «Κατασκευή Φράγματος Μιναγιώτικου μέσω ΣΔΙΤ» στην Πελοπόννησο, (140 εκατ.) και την «Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των Δικτύων Άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Ταυρωπού» (128,75 εκατ.) στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας.

Το φράγμα Μιναγιώτικο θα κατασκευαστεί 2 χλμ. περίπου δυτικά του οικισμού Βλασαίικα και σε απόσταση 5.5 χλμ. από τις εκβολές του οι οποίες χωροθετούνται 800μ. δυτικά του οικισμού της Φοινικούντας. Εκτός από το φράγμα το έργο περιλαμβάνει και το αρδευτικό δίκτυο που προορίζεται για την άρδευση έκτασης 35.000 στρεμμάτων στο Δήμο Πύλου – Νέστορος της Π.Ε. Μεσσηνίας και των οικισμών Λαχανάδας και Φοινικούντας του Δήμου Πύλου – Νέστορος και Μηλίτσας και Βλασαίικων του Δήμου Μεσσήνης.

Το δεύτερο προαναφερόμενο έργο θα εξυπηρετήσει την άρδευση των αγροκτημάτων Αρτεσιανού, Γεωργικού, Καναλίων, Καρδίτσας, Καρδιτσομαγούλας, Κρύας Βρύσης, Λοξάδας, Μακρυχωρίου, Μητρόπολης, Μυρίνης, Παλαιοκκλησίου, Προδρόμου, Ρούσσου, Σταυρού, Φαναρίου, Φράγκου, καθώς και μέρος των αγροκτημάτων Αγ. Αναργύρων, Αγ. Θεοδώρων και Ξινονερίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η έκταση που εξυπηρετείται είναι 115.000 στρέμματα και για την υλοποίηση του έργου δεν υφίσταται ανάγκη για απαλλοτριώσεις γης. Η διάρκεια συμπράξεων και στις δύο περιπτώσεις είναι 25ετής ενώ προβλέπεται 4ετής περίοδος κατασκευής.