Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση (που συζητούνται στο υπό κατάρτιση χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο του οποίου εκκρεμεί η οριστικοποίηση – μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης – και η κατάθεση στη Βουλή) και επιτάχυνση της εκπόνησης των πολεοδομικών σχεδίων με έναρξη από τις τουριστικές περιοχές αναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην καθημερινή της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός αναφέρει ότι οι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, ωστόσο στο μεσοδιάστημα δεν θα μετράει ο χρόνος για την έκδοση εγκρίσεων από την δασική και την αρχαιολογική υπηρεσία.

Επομένως όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, «όποιος επείγεται να χτίσει θα μπορέσει να το κάνει ενώ όποιος δεν επείγεται δεν έχει λόγο να αισθάνεται ότι “μένει εκτός” γιατί θα προχωρήσουμε γρήγορα και μαζικά στην εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ώστε η συζήτηση για την εκτός σχεδίου δόμηση να μπει σε άλλη βάση».

Οι πρώτες πολεοδομικές μελέτες που θα προκηρυχθούν, αναφέρει ο υπουργός, θα αφορούν τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη καθώς και ορισμένες βεβαρημένες τουριστικά περιοχές της υπόλοιπης χώρας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ακόμη ότι θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις για τη μείωση του συντελεστή δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές ενώ μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων θα παραμείνει σε ισχύ το σημερινό πλαίσιο αναφορικά με τον χαρακτηρισμό των δρόμων, από τον οποίο εξαρτάται η οικοδομησιμότητα στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του economix.gr, η μερική αναδίπλωση (μένει να δούμε τις επακριβείς διατάξεις) του ΥΠΕΝ στις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου οφείλεται στις έντονες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν των τεχνικών, επιστημονικών, επαγγελματικών και οικονομικών φορέων, που ουδείς αντέδρασε επί της αρχής της πρόθεσης του Υπουργείου να προχωρήσει προς κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης αλλά στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που επιλέχθηκαν.

Η μέχρι τώρα «αδιάλλακτη» στάση του ΥΠΕΝ στο θέμα χρεώνεται από κυβερνητικούς κύκλους αφενός στον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου που φέρεται να επικαλούνταν επιστημονικά (μέχρι και… δικαστικά, όχι απλώς νομικά) επιχειρήματα, αλλά και στην γνωστή προσέγγιση Χατζηδάκη να μην αλλάζει άποψη επί των θεμάτων που τοποθετείται. Ωστόσο το ζήτημα, λόγω του τεράστιου οικονομικοί και κοινωνικού ενδιαφέροντος, έφθασε περισσότερες από 2 φορές, στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο – και με συμμετοχή Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς στο Μέγαρο Μαξίμου σταθμίζουν τις μάχες που θέλουν να δώσουν και επιλέγουν μια πιο μετριοπαθή οδό πλέον.

Αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, οπότε αναμένουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα από το Υπουργείο, σύντομα…