Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του ΥΠΕΝ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης
Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του ΥΠΕΝ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η πρώτη απόφαση με την υπογραφή του Κωστή Χατζηδάκη για την ένταξη των πρώτων ωφελουμένων στη δράση ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ – χωρίς να δημοσιεύονται στοιχεία κλπ, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μέσω της πλατφόρμας που κατέθεσαν την αίτηση.

Σύμφωνα με την απόφαση, συνολικά υπάγονται πεντακόσιες τρεις (503) αιτήσεις Ωφελουμένων/Τελικών Αποδεκτών, με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 433.274,74 € καθώς και την απόρριψη εκατόν δεκαπέντε (115) αιτήσεων.

Παρατηρούμε ότι σχεδόν μία στις πέντε αιτήσεις που αξιολογήθηκαν απορρίπτονται από τους αρμόδιους που εξετάζουν τα αιτήματα και τα δικαιολογητικά, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό για ένα πρόγραμμα διαφημισμένο για την απλότητά του. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση ένταξης απορρίπτεται το 18,6% των αιτήσεων ενώ προχωρά περίπου το 81,4%.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΕΝ στις 11 Σεπτεμβρίου (15 περίπου ημέρες από την έναρξη του προγράμματος), η πλατφόρμα kinoumeilektrika.gov.gr  είχε υποδεχθεί περί τις 5.000 αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος (ΙΧ, ποδηλάτου, δικύκλου/τρικύκλου), με κατανομή περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε το ΥΠΕΝ ενημέρωνε ότι εντός εβδομάδας θα έβγαιναν αποφάσεις ένταξης, που μάλλον καθυστέρησαν λίγο, οπότε τώρα ανακοινώθηκε η αξιολόγηση σχεδόν του 10% των τότε ενδιαφερομένων.

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το ΥΠΕΝ, στην σχετική ανακοίνωση στην πλατφόρμα υποβάλλονται –κατά μέσο όρο- 400 αιτήσεις την ημέρα, οπότε η πρώτη απόφαση ένταξης έχει καλύψει τις αιτήσεις λιγότερο 2 ημερών…. Ήδη στα forums του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων που ασχολούνται με την ηλεκτροκίνηση, οι ενδιαφερόμενοι – κυρίως για ποδήλατα – καταθέτουν τον προβληματισμό τους για την καθυστέρηση. Αν ο ρυθμός αυτός δεν επιταχυνθεί από το ΥΠΕΝ, η γκρίνια των ενδιαφερόμενων μάλλον θα αυξηθεί…

Για τις πολυάριθμες υποχρεώσεις των ωφελουμένων και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται την ιστοσελίδα του προγράμματος και τη σχετική αναλυτική απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά του ΥΠΕΝ, το ηλεκτρικό ποδήλατο εξακολουθεί να είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, καθώς το 77% των αιτήσεων αφορούν επιδότηση αγοράς ποδηλάτου.

Από το ΥΠΕΝ τονίζεται ότι ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που καταχωρήθηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες αναλογεί στο 67% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που πωλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ακόμη, μέσω της δράσης έχουν αποσυρθεί 625 παλαιά ρυπογόνα οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα). Επίσης, έχουν υποβληθεί 120 αιτήσεις για εγκατάσταση ιδιωτικών σημείων φόρτισης. Σημειώνεται τέλος ότι η συμμετοχή των νησιών συνολικά αγγίζει το 20% των οχημάτων που επιδοτούνται μέσω της δράσης,