Αξιοθαύμαστες δυνάμεις δείχνει η επενδυτική κοινότητα παρά τα εν γένει προβλήματά της, αφού το τελευταίο τριήμερο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς υπερκαλύφτηκε σχεδόν 1,5 φορά η έκδοση του επταετούς ομολόγου συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 2,75%, γεγονός που επιτρέπει στον όμιλο να αποκτά ένα σχετικά καλό επίπεδο κόστους δανεισμού για τα ελληνικά δεδομένα.

Συνολικά οι επενδυτές έβαλαν 700 εκατ. ευρώ στην έκδοση, κάτι που ερμηνεύεται από την αγορά ως έμπρακτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ειδικά στον Γιώργο Περιστέρη και την ομάδα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση υπέρ καλύφτηκε από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, κυρίως όμως από τους πρώτους, παρά το ότι η τεράστια για τα δεδομένα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκ. ευρώ είχε ομολογίες ύψους 1000 μόνον ευρώ, που συνήθως απευθύνονται σε μικρο-επενδυτές. Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της έκδοσης ακούγεται στην αγορά ότι έπαιξαν οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες: Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, οι οποίες μαζί με την Optima και χρηματιστηριακές συμμετείχαν (και είχαν ιδιαίτερο συμφέρον) στην διαχείριση όλης της διαδικασίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε αξία ομόλογο που εκδίδεται από τη σύσταση του θεσμού των εταιρικών ομολόγων στην πλατφόρμα του ελληνικού χρηματιστηρίου, με 500.000 κοινές ανώνυμες άυλες ομολογίες και ελάχιστο ποσό εγγραφής στα 1.000 ευρώ.

Για να υπάρχει τάξη μεγέθους, η προηγούμενη έκδοση ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2018 ήταν της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ…

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  θα χρηματοδοτηθεί και από το νέο ομόλογο, ενώ συνολική του αξία «αγγίζει» τα 3 δι.σ  ευρώ. Τα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας, ανεξαρτήτως του ομολόγου, μπορεί εντέλει να ξεπεράσουν τα 4 δις  ευρώ, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της άδειας καζίνο στο Ελληνικό και συνυπολογιστεί η επένδυση για τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Οι επενδύσεις της  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – μέσω και της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – συνδέονται με τις ΑΠΕ και ευρύτερα με την «πράσινη οικονομία»  με τις συνολικές επενδύσεις  να προβλέπεται πως θα φτάσουν το 1,7 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων. Στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ισχύος 660 MW. Η επένδυση  προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προωθεί και άλλες κινήσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των ομίλων που έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.