Συνεργασίες με τους καλύτερους στον τομέα τους θα αναζητήσει η Lamda Development για την ανάπλαση του Ελληνικού, όπως ανέφεραν χθες, στη γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος της εταιρίας Οδυσσέας Αθανασίου και Τάσος Γιαννίτσης. “Προχωράμε μπροστά, έχουμε φτάσει σε ένα χρονικό σημείο όπου αναμένεται να ολοκληρωθούν όλοι οι όροι προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει την έκταση του Ελληνικού και να ξεκινήσει το έργο. Οι πρόδρομες εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να αντισταθμιστεί ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες θεσμικές διαδικασίες που υπολείπονται και για να γίνονται αισθητές οι πρώτες θετικές επιδράσεις της επένδυσης” σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων η έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, ενώ η εταιρία θα αναζητήσει συνεργασίες για επιμέρους τμήματα της έκτασης, όπως τα ξενοδοχεία. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα γίνει γνωστή η συνεργασία της Lamda Development με μεγάλο παίκτη για την ανάπτυξη ενός από τα projects που θα υλοποιηθούν στην έκταση-κατά πάσα πιθανότητα των κατοικιών.

Σήμερα, η εταιρία πραγματοποιεί τις μελέτες για τις υποδομές, ενώ θα ξεκινήσει τις μελέτες για τα κτίρια όταν ολοκληρωθούν οι κατεδαφίσεις, που θα υλοποιήσει η Intrakat.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρία έχει την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια για να πραγματοποιήσει το έργο, καθώς μέσω του ομολόγου θα συγκεντρώσει μέχρι 320 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει πάνω από 1 δις από τραπεζικό δανεισμό, ενώ αντλήσει κεφάλαια 650 εκατ. ευρώ από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Τα μεγέθη

Σχετικά με τα μεγέθη της Lamda Development, ο κ. Αθανασίου είπε ότι για έβδομη συνεχή χρονιά η εταιρεία εμφάνισε κερδοφορία – ρεκόρ το 2019, κάτι που αναμένεται ότι δεν θα συνεχιστεί φέτος λόγω του κορονοϊού που κράτησε τα εμπορικά κέντρα της εταιρίας (Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) κλειστά για περισσότερο από 60 ημέρες. Τα mall της εταιρίας προσελκύουν 25 εκατ. επισκέπτες το χρόνο, αντιστοιχούν σε 7 χιλ. θέσεις εργασίας κι έχουν ετήσιο τζίρο 700 εκατ. ευρώ. Μέχρι το 2024 η εταιρεία θα έχει ακόμη δύο εμπορικά κέντρα, το Vouliagmenis mall, που θα βρίσκεται πλησίον του μετρό Ελληνικό, κι ένα boutique mall, που θα βρίσκεται στην μαρίνα του Αγ. Κοσμά.

Σχετικά με την μείωση κατά 70% των ενοικίων, δηλαδή κατά 30% περισσότερο σε σχέση με όσα προβλέπει ο νόμος, η επίπτωση, όπως εκτίμησε ο κ. Αθανασίου αντιστοιχεί σε 0,045 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή είναι μικρή.