Τουρκική σημαία
Τουρκική σημαία
Τουρκική σημαία
Τουρκική σημαία
Πηγή Εικόνας: Engin Akyurt στο Pexels

Τη σταδιακή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας νότια της Κρήτης αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένουν άπαντες σε Αθήνα και Λευκωσία. Η αρχική αισιοδοξία που επικρατούσε, πριν από μερικούς μήνες, αναφορικά με τη στάση της Άγκυρας φαίνεται να κλονίζεται καθώς πλέον καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία προχωρά βήμα – βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής της για την Ανατολική Μεσόγειο απειλώντας τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα στην περιοχή.

Το κρίσιμο σημείο, όπως ανέφερε με νόημα πηγή στο economix.gr, είναι πως η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει τα «στραβά μάτια» απέναντι σε ηχηρές τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας σε ξηρά ή θάλασσα. Αυτό ανέφερε πρακτικά σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, που σημείωσε ότι «η Ελλάδα και ναυτικό διαθέτει και αεροπορία και δεν είναι δυνατόν να ανεχτεί την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη». Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον στα βήματα της Άγκυρας είναι η σταδιακή προώθηση των παράνομων προθέσεών της και η διαρκώς απειλητικά κλιμακούμενη ρητορική απέναντι στην Αθήνα.

Ενδεικτικό της στάσης αυτής είναι η ραγδαία αύξηση των αναφορών τόσο στον τουρκικό Τύπο όσο και στη ρητορική της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στην Ελλάδα κατά τον Ιούνιο. Την 1η Ιουνίου, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έκανε λόγο για «αρνητικές προσεγγίσεις ορισμένων παραγόντων που συνασπίζονται, έχοντας κοινό παρονομαστή την αντίθεσή τους προς τα δίκαια και νόμιμα βήματα της χώρας μας στην Μεσόγειο» ενώ αμέσως έπειτα ακολούθησε η ανάρτηση του γενικού διευθυντή Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, πρέσβη Τσαγατάι Ερτζιγές, με την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή και το σχετικό αίτημα της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας ΤΡΑΟ για σεισμικές έρευνες και εξορύξεις.

Η συνέχεια στη διαρκώς κλιμακούμενη πρόκληση ήρθε την Τετάρτη όπου, σε συνέντευξή του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατονόμασε Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ λέγοντας πως «δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα. Αν θέλετε να συνεργαστείτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ελάτε σε μας». Συμπλήρωσε δε, ότι η Τουρκία κινείται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο σημειώνοντας πως «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά έχουν χωρικά ύδατα έξι μιλίων. Όταν το σχεδιάζαμε αυτό, συμμορφωθήκαμε». Τέλος, την Πέμπτη ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της συζήτησής του με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ, δήλωσε πως αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσει η έρευνα στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής «Γενί Σαφάκ» που θέλει την ΤΡΑΟ να πραγματοποιεί έρευνες ακριβώς κάτω από την Κρήτη. Ο χάρτης που έφερε στη δημοσιότητα δείχνει, όπως αναφέρει το sigmalive, ότι στα τεμάχια 15 και 20 που ανήκουν, κατά τις ερμηνείες της Άγκυρας, σε τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ αντίστοιχα η πετρελαϊκή εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει έρευνες. Το δημοσίευμα, μάλιστα, μιλάει για «κατάληψη» περιοχών από την Ελλάδα και για προσπάθεια της Αθήνας να δημιουργήσει μία de facto κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Τα βλέμματα όλων, ωστόσο, βρίσκονται και στις επόμενες επισκέψεις που αναμένεται να πραγματοποιήσουν στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στον απόηχο και της συζήτησης που είχαν για τον East Med οι αρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας των τριών κρατών (δείτε εδώ). Στην εξίσωση για τις δύο πλευρές μπαίνει και η πρόθεση του Ισραήλ να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις του με την Αίγυπτο. Άλλωστε, ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, αποφάσισε την αποστολή πρέσβη στο Κάιρο, διορίζοντας την Αμίρα Ορόν που είχε διατελέσει πρέσβειρα στην Τουρκία (2015-2016). Με δεδομένη τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου σε τριμερή σχήματα συνεργασίας και με τα δύο κράτη αλλά και την ενεργή παρουσία τους στο East Med Gas Forum (EMGF) αποτελούν ισχυρό κρίκο για την εμβάθυνση των σχέσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.