Πηγή Εικόνας: Economix

Την ισχυρή δέσμευσή τους απέναντι στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, επαναβεβαιώσαν όλα τα μέλη της συμμαχίας κατά τη χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι οι χώρες της τριμερούς συνεργάζονται τόσο για την υλοποίηση του αγωγού East Med όσο και για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης καθώς και στο πλαίσιο του East Med Gas Forum (EMGF) που λειτουργεί πλέον ως περιφερειακός οργανισμός. Ανέδειξε δε, την ανάγκη να επεκταθεί η τριμερής συνεργασία και στην πράσινη ενέργεια σημειώνοντας ότι, πέρα από το φυσικό αέριο «που αποτελεί το καύσιμο του μέλλοντος», θα πρέπει η συνεργασία να ασχοληθούν και με θέματα που αφορούν την ηλεκτροκίνηση, την ενεργειακή επάρκεια και άλλες μορφές «πράσινης» πολιτικής.

O ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιούβαλ Στάινιτζ, απάντησε σε όσους κάνουν λόγο περί δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει ο αγωγός λόγω της υγειονομικής κρίσης υπενθυμίζοντας ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωση της κατασκευής του, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούν πρόβλημα οι τιμές που διαμορφώνονται προσωρινά στην αγορά. Τόνισε δε, ότι ο αγωγός θα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τόσο λόγω των τεχνικών προδιαγραφών του όσο και χάρη στη διέλευσή του από τρεις ισχυρές Δημοκρατίες. «Θα πρέπει να φέρουμε πίσω στις συζητήσεις για το πρότζεκτ την Ιταλία», κατέληξε ο ισραηλινός υπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι οι συγκυρίες θα επιτρέψουν αυτή την εξέλιξη στο προσεχές διάστημα.

Από την κυπριακή πλευρά ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημείωσε ότι η τριμερής σχέση δίνει σε διεθνείς κολοσσούς την ευελιξία να υπογράψουν συμφωνίες αξίας δισεκατομμύριων για ενεργειακά πρότζεκτ στην περιοχή ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για τρεις δημοκρατικές χώρες με κοινό όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι η συμμαχία δε στρέφεται εις βάρος καμίας τρίτης χώρας ενώ, αναφορικά με τις επισημάνσεις για στοχοποίηση της Τουρκίας, απέρριψε τους ισχυρισμούς σχολιάζοντας πως η Άγκυρα αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων για τα ενεργειακά και αναλώνεται σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Τέλος, υπενθύμισε ότι η Τουρκία προχωρά στην έκτη γεώτρησή της στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΗΧΗΡΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ηχηρή ήταν και η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και τις παράνομες ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. «Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον.

Ο κ. Φάνον, αναφερόμενος στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, ξεκαθάρισε πως οι διμερείς συμφωνίες δεν μπορούν να θίγουν τα συμφέροντα τρίτων χωρών, όπως η Ελλάδα. Τόνισε ακόμη ότι «το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή» ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι κρίσιμη δύναμη και θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη Δύση. Ο κ. Φάνον, ακολουθώντας το διπλωματικό πρότυπο, δεν προέβη σε κάποιο σχολιασμό για τα σενάρια περί κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αλλά επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση κοιτάει προς την Ανατολική Μεσόγειο ενώ εξήρε τη διμερή ελληνοαμερικανική συνεργασία τονίζοντας πως «η ενέργεια είναι ένα από τα σημεία – κλειδί για τη διμερή σχέση μας με την Ελλάδα» και συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα έχει κάνει σπουδαία βήματα για την ενεργειακά ασφάλεια». «Η συνεργασία μας με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο συγκεντρώνει τρεις δημοκρατίες, τρεις χώρες που απολαμβάνουν μια ισχυρή, δυναμική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης.