Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έξι από τις συνολικά εννιά εταιρείες που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη ΔΕΠΑ Υποδομών κατάφεραν να περάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 100% της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, δύο από τις εταιρείες που δεν κατόρθωσαν να περάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν ελλιπή φάκελο και εκκρεμότητες σε διαδικαστικά θέματα, όπως γνήσια υπογραφής κ.α. Παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ τους παραχώρησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της δημοσίευσης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να επιλύσουν τις εκκρεμότητές τους, οι εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να μείνουν έξω από τη διαδικασία.

Η τρίτη εταιρεία που δεν πέρασε στην τελική φάση του διαγωνισμού αποσύρθηκε οικειοθελώς από τη διαδικασία. Πηγές σχολιάζουν στο economix.gr ότι η αποχώρησή της οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, στην υγειονομική κρίση (covid-19) και τις οικονομικές συνέπειες που έχουν προκληθεί στην αγορά οδηγώντας τις εταιρείες να περιορίσουν το πεδίο δράσης τους ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προβούν ακόμη και σε αποεπένδυση. Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών παραμένει από τα «δυνατά χαρτιά» και δεν αναμένεται να υπάρξουν τριγμοί στη διαδικασία.

Οι εταιρείες που κατάφεραν να περάσουν στην τελική φάση θα έχουν πρόσβαση στα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία της εταιρείας και, παράλληλα, δυνατότητα αναζήτησης εταιρειών για τα σχήματά τους. Οι οικονομικές προσφορές αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε χρονικό διάστημα που οι αποτιμήσεις θα αντανακλούν την πραγματική αξία της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, στη β’ φάση του διαγωνισμού προκρίνονται τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1. EP INVESTMENT ADVISORS
2. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
3. ITALGAS SpA
4. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)
5. MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
6. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

Τέλος, όπως αναφέρουν πηγές στο economix.gr, τον δρόμο των Υποδομών αναμένεται να πάρει εντός του Ιουνίου και η ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ανακοίνωση της λίστας υποψηφίων που θα περάσουν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού ενώ δεν αποκλείεται μέσα στον ίδιο μήνα ή αρχές Ιουλίου να ακολουθήσει και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας.

Περισσότερα για τις εταιρείες

Η EPH είναι ένας διακεκριμένος ενεργειακός όμιλος στην κεντρική Ευρώπη, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Η EPH είναι ένας καθετοποιημένος όμιλος ενεργειακών επενδύσεων που εκτείνεται στο πλήρες φάσμα του κλάδου που κυμαίνεται από υψηλής αποδοτικότητας συνδυασμένη παραγωγή, παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, μεταφορά φυσικού αερίου, αποθήκευση φυσικού αερίου, καθώς και διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η First State Investments είναι διεθνής διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Αυστραλία, ο οποίος επικεντρώνεται στην παροχή μακροπρόθεσμων επενδυτικών υπηρεσιών. Η εταιρεία έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους $160,6 δισ. για λογαριασμό πελατών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, διανομείς χονδρικής και πλατφόρμες υπηρεσιών, χρηματοοικονομικούς συμβούλους και πελάτες αυτών. Η First State Investments επενδύει σε μετοχές, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, περιουσιακά στοιχεία πολλαπλών κλάδων και ακίνητη περιουσία. Η First State Investments συμμετέχει την δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από την Snam το 2016. Η Italgas διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

Η KKR είναι διεθνής εταιρεία επενδύσεων με $206 δισ. περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, από τα οποία $11.9 δισ. είναι επενδεδυμένα σε υποδομές. Η KKR διαχειρίζεται επενδύσεις σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, της ενέργειας, των υποδομών, των ακινήτων και των πιστώσεων, με στρατηγικούς εταίρους που διαχειρίζονται hedge funds.

H Macquarie είναι ένας από τους 50 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, η οποία που επενδύει σε υποδομές, ακίνητα, γεωργία, μετοχές, επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, ιδιωτικές πιστώσεις, ρευστά διαθέσιμα και περιουσιακά στοιχεία πολλαπλών κλάδων. Η MIRA επενδύει σε υποδομές τα τελευταία 25 χρόνια και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους $129 δισ.

Η SINO-CEEF ιδρύθηκε το 2016. Είναι εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που εστιάζει στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, την ευρύτερη ευρωπαϊκή ήπειρο και άλλες γεωγραφικές περιοχές που σχετίζονται με την πρωτοβουλία «One Belt, One Road», της οποίας στόχος είναι να αποτελέσει το μέσο σύνδεσης Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου. Η εταιρεία τοποθετεί κεφάλαια σε επενδύσεις σχετικές με όλα τα καταναλωτικά αγαθά, την βιομηχανική κατασκευή και τα περιουσιακά στοιχεία υποδομών, οι οποίες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά και σαφή προσανατολισμό στην στρατηγική της Κίνας.