Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τον αυξημένο και ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο του ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων επιβεβαιώνει συνεχώς το ΤΑΙΠΕΔ. Προ ημερών μόλις, ξεκίνησε εγχείρημα αναβάθμισης και αξιοποίησης του Λιμένα Ζακύνθου. Υπό την ιδιότητας της Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων, το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να εκκινήσει την διαδικασία για την διαβούλευση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Masterplan, ώστε ακολούθως να προχωρήσει στην εκπόνηση του προβλεπόμενου προεδρικού διατάγματος περί έγκρισής του. Προς την κατεύθυνση αυτή αναζητάει, προφανώς, εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο με αποδεδειγμένη πρόσφατη εμπειρία. Σε σχέση με τον Λιμένα Ζακύνθου, ο σύμβουλος σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου θα υποβάλλει προτάσεις για τυχόν επουσιώδεις αλλαγές στο Masterplan με σκοπό τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του λιμένα Ζακύνθου και της μεγιστοποίησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του.

Η διπλανή μαρίνα

Δίπλα στον λιμένα είναι και η μαρίνα Ζακύνθου. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, διαθέτει 150 θέσεις ελλιμενισμού και χερσαία ζώνη 37.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια έκταση που περιλαμβάνει ανέρχεται σε 65.000 τ.μ. Στους χώρους της μαρίνας επιτρέπεται η ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων, όπως ενδεικτικά ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, κέντρα ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με προ ετών παρουσίαση του Ταμείου, η χερσαία περιοχή της μαρίνας βρίσκεται στο εμπορικό λιμάνι της Ζακύνθου, είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο, το συγκεκριμένο έργο κατασκευάστηκε εν μέρει στις αρχές του 2000 από την τεχνική υπηρεσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού χωρίς επί της ουσίας κάποια ενεργή διαχείρισή της, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν κτίρια εντός της χερσαίας περιοχής της μαρίνας. Οι μελλοντικές χρήσεις ενδεικτικά περιλαμβάνουν: εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα σκαφών, άλλα καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, πώληση σκαφών, κτίρια επισκευής και συντήρησης σκαφών και παρόμοια καταστήματα.

Ο ρόλος του Ταμείου ως Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων

Αυτό που επίσης έχει σημασία και ενδιαφέρον είναι ότι το Ταμείο συνεχώς ενισχύει τον ρόλο του στον τομέα της αξιοποίησης λιμενικών υποδομών  παρέχοντας τη σχετική υποστήριξη και τεχνογνωσία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής(ΥΝΑΝΠ), καθώς και στους φορείς διαχείρισης λιμένων. Το ΤΑΙΠΕΔ ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, μέσω της εμπειρίας από την περιβαλλοντική ωρίμανση μεγάλων επενδυτικών έργων,  της  τεχνογνωσίας που διαθέτει και της εξοικείωσης με τις διαδικασίες του Δημοσίου, στοχεύει στην ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας και στην προώθηση επενδύσεων και έργων με θετικό πρόσημο για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς θα βελτιώσουν τις υφιστάμενες δομές και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ ως Αρχής Σχεδιασμού συνίσταται στην συν-διαμόρφωση της στρατηγικής ανάπτυξης των λιμενικών δραστηριοτήτων κάθε λιμένα, στον συντονισμό της διαδικασίας διαβούλευσης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στην ενεργό εμπλοκή της έγκρισης του masterplan, του προγράμματος των έργων-επενδύσεων και των περιβαλλοντικών όρων, στον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, στην προετοιμασία του εγκριτικού Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ).

Ηδη βέβαια, στο επίκεντρο είχαν βρεθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί αξιοποίησης και πώλησης ποσοστών σε Λιμένες όπως των Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης, Βόλου κ.α., πρόσφατα μόλις εκκίνησε η διαδικασία για πώληση 50%+1 μετοχή του Λιμένος Λαυρίου, ενώ έχει αναλάβει ανάλογα εγχειρήματα και για τα λιμάνια Στυλίδας, Σούδας, Ζακύνθου, Σκιάθου, Κύμης, Χαλκίδας, Μυτιλήνης κ.α.