Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

 

Ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει το στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, για ένα κτηριακό ΣΔΙΤ αξίας έως 617 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για τη μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οσον αφορά ένα άλλο κτηριακό ΣΔΙΤ που επίσης προωθείται από τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, το νέο κτήριο Εισαγγελίας και Πρωτοδικείου Αθηνών, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την υποβολή προσφορών μέσα στους επόμενους μήνες.

Σχετικά με τον διαγωνισμό για την ανέγερση και λειτουργία ενός σύγχρονου, που προωθεί η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται η διενέργεια Μελέτης Σκοπιμότητας, καθώς το Ταμείο μελετάει τη σκοπιμότητα για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στον Κορυδαλλό, με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής. Κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι να εξεταστεί το σενάριο για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας ή φοιτητικής στέγης, με χώρους πρασίνου. Το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ και έχει προϋπολογισμό 617 εκατ. ευρώ. Για το έργο είχαν δείξει ενδιαφέρον οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το νέο πρότυπο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ), σε ακίνητο έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο Αττικής. Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Διενεργούσα Αρχή το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη (4 έτη κατασκευή και 26 έτη συντήρηση) από τη θέση αυτής σε ισχύ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ).

Ένα άλλο κτηριακό έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί επίσης με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ διάρκειας 25 ετών), είναι αυτό που αφορά στη μελέτη, ανέγερση, λειτουργία και συντήρηση σύγχρονων και λειτουργικών κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Για το έργο, με προϋπολογισμό που αναμένεται να κυμανθεί από 223,5 έως 254,5 εκατ. ευρώ, έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT – ΤΕΚΑΛ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Σκοπός της Σύμβασης είναι η κάλυψη των αναγκών σε χώρους που στην υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν, ο εκσυγχρονισμός για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, η αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, η αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία των προσφερόμενων υπηρεσιών της δικαιοσύνης προς τους πολίτες, και η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα.