Κτίριο στις οδούς Νίκης 29 και Ναυάρχου Νικοδήμου
Κτίριο στις οδούς Νίκης 29 και Ναυάρχου Νικοδήμου
Κτίριο στις οδούς Νίκης 29 και Ναυάρχου Νικοδήμου
Κτίριο στις οδούς Νίκης 29 και Ναυάρχου Νικοδήμου
Πηγή Εικόνας: Google maps

Μπορεί λόγω Covid-19 μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό να έχουν καθυστερήσει όμως, ορισμένα projects είτε λόγω του μακροπρόθεσμου ορίζοντά τους είτε επειδή είχαν δρομολογηθεί πριν ξεσπάσει η κρίση, προχωρούν. Ένα από αυτά αφορά ένα νέο ξενοδοχείο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Νίκης 29 και Ναυάρχου Νικοδήμου, στη θέση του υφιστάμενου κτιρίου, με αλλαγή χρήσης.

Το κτίριο τεσσάρων ορόφων, συνολικής επιφάνειας 203,20 τ.μ., που βρίσκεται σε οικόπεδο 168 τ.μ., περιήλθε στην κυριότητα της τεχνικής εταιρείας ΕΡΕΤΒΟ το 2018, ύστερα από πλειστηριασμό, σε τίμημα 1,7 εκατ. ευρώ πλέον εξόδων μεταβίβασης 82,7 χιλ. ευρώ. Η ΕΡΕΤΒΟ σχεδιάζει να μετατρέψει το κτήριο, όπου βρισκόταν παλιά εταιρεία ένδυσης και αξεσουάρ, σε ξενοδοχείο.

Ταυτόχρονα όμως, το κτίριο μπορεί να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, οπότε οι ιδιοκτήτες ζήτσαν από το αρμόδιο υπουργείο, όπως έχουν δικαίωμα, να καθοριστούν ταυτόχρονα ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης και αλλαγή της χρήσης του σε «ξενοδοχείο». Άλλωστε το κτίριο βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και εφάπτεται της περιοχής της Πλάκας που προστατεύεται, οπότε είναι λογική και μελετημένη επιλογή ο χαρακτηρισμός ως διατηρητέου – αν επιτευχθεί – για ανακάινιση και αποκατάσταση μαζί με αλλαγή χρήσης – πλέον τυχόν άλλων ωφελειών που θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες (τίτλος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, βελτίωση της εικόνας της εταιρείας με ένα έργο στο κέντρο της πρωτεύουσας κλπ).

Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δημοσιοποιήσει τη σχετική αιτιολογική έκθεση επί της οποίας οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, η κατάθεση απόψεων από τους ενδιαφερομένους αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, καθώς η σχετική αιτιολογική έκθεση του Τμήματος Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υ.Π.ΕΝ αναρτήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα της οδού Λιοσίων 22 στην Πλ. Βάθης στις 13 Μαΐου.

Μια τέτοια διαδικασία έχει ακόμη πολλά στάδια καθώς πέρα από την υπηρεσιακή εξέλιξη στο ΥΠΕΝ και τη γνώμη του Δήμου, μεσολαβούν και η γνωμοδότηση του ΚΕΣΑ και εντέλει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα πρέπει να τύχει της γνωμοδότησης του ΣτΕ πριν εκδοθεί από τη διοίκηση.

Σημειώνεται ότι η ΕΡΕΤΒΟ με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Ρωμοσιό, δραστηριοποιείται στις κατασκευές, το facility management και την ανάπτυξη ακινήτων.