Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοπρατήθηκαν 2 σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), μία στην Κέρκυρα και μία στα Τρίκαλα.Οι δύο μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης

 

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Το έργο, προϋπολογισμού κατασκευής 24 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξηςμέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, από ίδιους πόρους του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα καταλαμβάνει έκταση 24 στρεμμάτων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ)120,3.

Η ΜΕΑ σχεδιάζεται ώστε να επεξεργάζεται τα ακόλουθα ρεύματα αποβλήτων συνολικής δυναμικότητας 47.500 τόνων/έτος:

  • 35.000 τόνοι/έτος σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα
  • 12.500 τόνοι/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα 

    Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ΄ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:

     

  • υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων αστικών
  • στερών αποβλήτων (ΑΣΑ),
  • υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.
  • μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και τον διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίησή του.
  • βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης.
  • ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου (συμπαραγωγή ηλεκτρικής –θερμικής ενέργειας).
  • Μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος.
  • Mονάδα εξευγενισμού –ραφιναρίας του κομποστοποιημένου, ώστε να παραχθεί χώνεμα τύπου Α και compostσυγκεκριμένων προδιαγραφών.
  • Μονάδα ωρίμασης κομπόστ τύπου Α και κοµπόστπροδιαλεγμένου οργανικού.
  • Μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας για την επεξεργασία των παραγόμενων αερίων ρύπων και υγρών απόβλητων.

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του economix.gr για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στα Τρίκαλα. Πού χωροθετείται η ΜΕΑ του Δήμου Τρικκαίων. Ποιες είναι οι προδιαγραφές και το χρονοδιάγραμμα του έργου 33 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσει ότι «ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μαςαντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ελάχιστες υποδομές, πεπαλαιωμένες μονάδες, εικόνες με τόνους σκουπιδιών που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, αντίθετες με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας.Ο δρόμος του εκσυγχρονισμού άνοιξε με τις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, των Σερρών. Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αρκετών άλλων. Έχουμε θέσει ως στόχο φέτος τη δημοπράτηση 17 μονάδων. Με χαρά σημειώνω τις θετικές εξελίξεις στην Κέρκυρα και τα Τρίκαλα. Θέλω να συγχαρώ τη δήμαρχο Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, καθώς και τον δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου για τις γρήγορες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες τους, ώστε να αποκτήσουν η πολύπαθη με τα σκουπίδια Κέρκυρα,αλλά και τα Τρίκαλα με την Καρδίτσα, μια ευρωπαϊκού επιπέδου σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων. Όπως τους αρμόζει. Όπως αρμόζει σε όλη τη χώρα».

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος δηλώνει πως «Βρισκόμαστε σε διαρκή, καθημερινή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς σε όλη την Επικράτεια ώστε να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονη – σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα – διαχείριση στα απορρίμματα. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, αλλά καθώς ο επιμένων νικά, σύμβουλός μας είναι η επιμονή. Με σχέδιο και συντονισμό. Τα Τρίκαλα και η Κέρκυρα θέλουμε να γίνουν παράδειγμα για όλη τη χώρα»