Ακίνητο στην Περαία
Το ακίνητο βρίσκεται ανατολικά των παρυφών του οικισμού της Περαίας
Ακίνητο στην Περαία
Το ακίνητο βρίσκεται ανατολικά των παρυφών του οικισμού της Περαίας

Πέρασε εν πολλοίς «στα ψιλά», αλλά είναι μία από τις θετικές ειδήσεις εν μέσω κορονοϊού. Ο λόγος για την επιστροφή έκτασης 760 στρεμμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς.

Η κίνηση αυτή-που αποτελεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα-αποτελεί το πρώτο βήμα για την δημιουργία της ελληνικής Silicon Valey, ενός πάρκου που θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες από 100 νεοφυείς εταιρείες και ερευνητικά κέντρα. Αυτό όμως, που ακολουθεί παραμένει εξίσου απαιτητικό: θα πρέπει ο φορέας που θα συσταθεί για τη διαχείριση του ακινήτου να αποδείξει, σε δύο χρόνια, τη βιωσιμότητα του business plan, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ, αλλά και να εκπονήσει το ειδικό χωρικό σχέδιο, βάσει του οποίου καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης.

Όσοι γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εφικτό στόχο. Κι αυτό επειδή η προσπάθεια δεν ξεκινάει από το μηδέν, ήδη μεγάλες εταιρείες, όπως η Αλουμύλ και η Kleeman, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του project, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για την εξασφάλιση δωρεών, ενώ αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η δημιουργία του εν λόγω πάρκου. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και κτηρίων, ώστε μέχρι το τέλος του 2023, να είναι σε θέση να εγκατασταθούν στο τεχνολογικό πάρκο start-ups και ερευνητές. Σημειωτέον ότι το project θα «βγάζει τα λεφτά του» από ενοίκια που θα εισπράττει από τους χρήστες τους. Πάντως, προβλέπεται ότι εάν σε δύο χρόνια, δεν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες και δεν εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κεφάλαια, η ιδιοκτησία θα επιστρέψει ξανά στο ΤΑΙΠΕΔ.

Στα διαδικαστικά του εγχειρήματος, το σύνθημα εκκίνησης θα δοθεί με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή από σειρά υπουργείων-μεταξύ των οποίων το υπουργείο Ανάπτυξης- που θα προβλέπει την παραχώρηση της έκτασης στην εταιρεία που θα δημιουργηθεί, αλλά και σειρά άλλων διαδικαστικών θεμάτων. Αυτή τη στιγμή, το έργο είναι υπό τη διαχείριση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, ενώ το εγχείρημα υπήρξε ιδέα του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, τη θερμοκοιτίδα των start-ups της Βόρειας Ελλάδας, που βρίσκεται, σήμερα, στο 6ο χλμ. Χαριλάου – Θέρμης.

 Το ακίνητο

Το ακίνητο, που αρχικά προοριζόταν να αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται ανατολικά των παρυφών του οικισμού της Περαίας, διαθέτοντας παραλιακό μέτωπο στον Θερμαϊκό κόλπο μήκους 750 μέτρων. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη 21χλμ και 8 χλμ από το αεροδρόμιο “”Μακεδονία””. Η πρόσβαση στο ακίνητο οδικώς από τη Θεσσαλονίκη γίνεται από τις Λεωφόρους Θεσσαλονίκης (Γεωργικής Σχολής) καθώς και από τη Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών. Άμεση είναι, επίσης, και η πρόσβαση στο ακίνητο από (και προς) το αεροδρόμιο “”Μακεδονία”” μέσω της οδού Αεροδρομίου και στη συνέχεια μέσω δύο ανισόπεδων κόμβων από την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών και την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, αντίστοιχα.

Σε αυτό υφίστανται εγκαταλελειμμένες, παλαιές κτιριακές εγκαταστάσεις χωρίς οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το συνολικό εμβαδόν των υφιστάμενων κτιρίων είναι περίπου 2500 τ.μ.