Δραστικές παρεμβάσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ένταξης των επιχειρήσεων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή την οποία έστειλε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας προτείνονται τα εξής:

Να μεταφερθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα μέχρι την 30η Μαΐου 2020, καθώς σε πέντε ημέρες είναι ουσιαστικά αδύνατη η καταχώρηση των στοιχείων των επιχειρήσεων και επιπλέον έχουν εντοπισθεί αρκετά λάθη στη λειτουργία της εφαρμογής.

Με την απόρριψη της αίτησης, το σύστημα να εμφανίζει τους λόγους απόρριψης ή να υπάρχει επισήμανση στο σχετικό πεδίο, στο οποίο δεν πληροί την προϋπόθεση η επιχείρηση και να της δίνεται η δυνατότητα άμεσης διόρθωσης των λαθών.

Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, να συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Τα ποσά των ενισχύσεων «ήσσονος σημασίας» να αντληθούν από το «Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων» και να ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας να εξαιρεθούν οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, μαθητείας, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Επίσης, κρίνεται απαραίτητο από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο πλαίσιο και της καλής συνεργασίας που έχει με τα αρμόδια υπουργεία, η Πολιτεία να μεριμνήσει και να δώσει λύση στα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από την καταχώρηση των στοιχείων τόσο στο ΕΡΓΑΝΗ όσο και στο TAXIS, για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μετά από εντοπισμό λαθών, κατά την καταχώρηση στοιχείων στις πλατφόρμες του ΕΡΓΑΝΗ και του TAXIS, που είχαν ως συνέπεια να μην λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, να ανοίξουν οι εφαρμογές, μέχρι την 30η Μαΐου 2020, για να προβούν οι λογιστές – φοροτεχνικοί στις απαιτούμενες διορθώσεις.

Τέλος, θα πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε η δυνατότητα να γίνουν διορθώσεις στην πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ, για την πραγματική ημερομηνία αναστολής, καθώς ακόμη λαμβάνει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και υπολογίζει το 45ημερο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι βάσει της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής.