Τον σημαντικό ρόλο του FinTech στην οικονομία, τις θέσεις εργασίας, αλλά και την οικονομική επιστήμη, εξετάζει μελέτη, που εκπονήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

 Η μελέτη θέτει τους προβληματισμούς και επιχειρεί να απαντήσει σε σημαντικά θέματα και προκλήσεις, όπως οι επιδράσεις στην αγορά εργασίας, και δεοντολογικά ζητήματα, που προκύπτουν από τη χρήση μαζικών δεδομένων και την ανάπτυξη αλγορίθμων.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι οι νέες τεχνολογίες οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας, οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις, που μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις, τις οποίες θα επιφέρει ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά εργασίας.

 Εξηγούν ότι, καθώς το κόστος παραγωγής μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών θα μειώνεται, είναι λογικό να περιμένουμε να αυξηθεί η ζήτηση εργασίας για τομείς, οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν.

Μια σημαντική επίσης πρόκληση προκύπτει από τη χρήση μαζικών προσωπικών δεδομένων από επιχειρήσεις και οργανισμούς. Η καθημερινή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το σύνολο σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού αφήνει ψηφιακά αποτυπώματα, αποκαλύπτοντας προσωπικά δεδομένα και αφήνοντας τους πολίτες εκτεθειμένους σε κακόβουλες ενέργειες. Οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων είναι πάρα πολλές. Γι΄ αυτό και, όπως υποστηρίζεται στο σχετικό κείμενο, οι πολίτες/καταναλωτές θα πρέπει να είναι πλήρως ενήμεροι για τη χρήση των δεδομένων, ιδιαιτέρως όταν τα δεδομένα γίνονται αντικείμενο πώλησης σε τρίτους.

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, «Η παρούσα μελέτη, μεταξύ άλλων, εμβαθύνει στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech), εξετάζοντας τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί στα οικονομικά επαγγέλματα.

Ποια είναι η δυναμική εξέλιξης του Fintech και ποιος ο βαθμός διείσδυσής του στην αγορά των υπηρεσιών του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Οι επενδύσεις στο Fintech παρουσιάζουν αξιοσημείωτη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Σε παγκόσμια κλίμακα το 2013 οι σχετικές επενδύσεις, νέες επενδύσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις, ανέρχονταν σε περίπου 18,1$ δισ. και αφορούσαν 1.132 περιπτώσεις . Ακολουθώντας μια συνεχώς ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις στο Fintech, το 2019, ανέρχονταν σε περίπου 150,4$ δισ. και αφορούσαν περίπου 3.286 επενδυτικά σχέδια.Τα δεδομένα για το 2020 αναμένονται χαμηλότερα αφενός λόγω των πολύ υψηλών επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια και αφετέρου λόγω της πανδημίας Covid-19. Παρατηρούμε ότι, σε διάστημα επτά ετών, οι συνολικές επενδύσεις στο Fintech σχεδόν οκταπλασιάστηκαν, ενώ παράλληλα ο αριθμός των επενδύσεων σχεδίων τριπλασιάστηκε. Τα μεγέθη αυτά καταδεικνύουν ότι ο τομέας του Fintech κάθε άλλο παρά αποτελεί ένα πρόσκαιρο φαινόμενο

 Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ποιες από τις επτά κατηγορίες Fintech που προαναφέρθηκαν ηγούνται των επενδύσεων και των καινοτομιών και εμφανίζουν ισχυρότερες προοπτικές εξέλιξης.

 Ο δείκτης των καινοτομιών μπορεί να αποτελέσει ένα σαφές μέτρο πρόβλεψης των εξελίξεων στην αγορά, καθώς οι καινοτομίες σήμερα μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μια επιτυχημένη επιχειρηματική εξέλιξη στο μέλλον. Όλες οι κατηγορίες Fintech εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα παράγουν σημαντικό αριθμό καινοτομιών.

Οι τομείς του Blockchain, mobile transactions, cybersecurity και P2P εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης. Ενώ το 2015 το Blockchain εμφανίζεται να συμμετέχει μόνο στο 5% των συνολικά κατατεθειμένων ευρεσιτεχνιών στις Η.Π.Α., το 2017 εμφανίζεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος τομέας καινοτομίας του Fintech. Επίσης ο αριθμός καινοτομιών για τον τομέα του mobile transactions αυξήθηκε από 4% σε 22% στο σύνολο του αριθμού καινοτομιών στο Fintech.

Από την άλλη πλευρά, ενώ ο τομέας του cybersecurity εξακολουθεί να συμμετέχει με πολύ υψηλό ποσοστό στις συνολικές καινοτομίες, περίπου 52% το 2017, εντούτοις η συμμετοχή του έχει μειωθεί διαχρονικά, από 70% το 2003.

Αυτό δείχνει ότι ο τομέας του Fintech ενισχύει τον ανταγωνισμό στον χρηματοοικονομικό κλάδο επιτρέποντας σε εταιρείες οι οποίες παραδοσιακά δεν ανήκουν στον κλάδο αυτό να διεκδικούν ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς. Οι πιο εύρωστες οικονομικά εταιρείες, οι οποίες είναι εισηγμένες σε κάποιο χρηματιστήριο, συμμετέχουν περισσότερο στην ανάπτυξη καινοτομιών, όμως μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις επίσης διεκδικούν ένα σημαντικό κομμάτι. Η γενική εικόνα είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες, και ιδιαίτερα οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως είναι η Google, το facebook, η Paypal, κυριαρχούν στην αγορά.